Αβραμόπουλος: Όχι εκμετάλλευση της προσφυγικής κρίσης από λαϊκιστές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στόχο να διασφαλίσει μια δικαιότερη κατανομή των προσφύγων, δηλώνει ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για τη συγκρότηση ενός μόνιμου μηχανισμού για την κατανομή των προσφύγων.

Αποκρούοντας τις επικρίσεις κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους χειρισμούς της στο θέμα της αυξανόμενης εισροής προσφύγων ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει: “Η κριτική είναι χρήσιμη, αλλά δεν πρέπει να χρησιμεύσει ως άλλοθι για εκείνους που δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων της μεταναστευτικής πολιτικής”.

Για την Ελλάδα επισημαίνει ότι “έχει γίνει η πλέον προτιμώμενη οδός διαφυγής για τους πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία”, υπενθυμίζοντας ότι περισσότεροι από 130.000 πρόσφυγες έφτασαν στη χώρα μας από την αρχή του χρόνου.

Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει γίνει ένας “διάδρομος” για τους πρόσφυγες, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει πιο επιστάμενα το θέμα με την Άγκυρα, προσθέτει.

Ο κ. Αβραμόπουλος καλεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ να δώσουν μια ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα. “Πρέπει να προετοιμαστούμε στην Ευρώπη, καθώς το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί εν μία νυκτί”, αναφέρει ο Έλληνας Επίτροπος και ζητεί από τα κράτη μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη και συνευθύνη στο θέμα της μετανάστευσης.

Παράλληλα προειδοποιεί ότι δεν πρέπει το θέμα των προσφύγων να εξελιχθεί σε ένα “στενόμυαλο παιχνίδι αμοιβαίων κατηγοριών”, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και η πρόοδος που έχει σημειωθεί πρόσφατα.

 

Σχετικά Νέα