Αβραμόπουλος: Η ΕΕ υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για ενίσχυση της ασφάλειας

«Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί ορόσημο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των δύο προτάσεων της Επιτροπής, πρώτον, για την Οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και δεύτερον για την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν.

«Το Συμβούλιο πρέπει τώρα να προχωρήσει σύντομα στην υιοθέτηση των προτάσεων αυτών και τα κράτη-μέλη να τις εφαρμόσουν», πρόσθεσε.

Με τη νέα Οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές σε ολόκληρη την ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν κοινή απάντηση στην απειλή της τρομοκρατίας που διαρκώς εξελίσσεται.

Αυτό θα γίνεται με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, δήλωσαν ο κ. Αβραμόπουλος και ο επίτροπος για την Ασφάλεια, Τζούλιαν Κινγκ.

Το νομικό πλαίσιο της ΕΕ θα ενισχυθεί, εξασφαλίζοντας την ποινικοποίηση από όλα τα κράτη-μέλη των αδικημάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, όπως τα ταξίδια από, προς και εντός της ΕΕ που γίνονται με σκοπό την πραγματοποίηση τρομοκρατικής επίθεσης, η εκπαίδευση των τρομοκρατών καθώς και η χρηματοδότησή τους.

Αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περίοδο που υφίσταται ο κίνδυνος της επιστροφής ξένων τρομοκρατών-μαχητών στην Ευρώπη από εμπόλεμες ζώνες.

Με την πρόταση αυτή, η ΕΕ ενισχύει την υποστήριξη και την προστασία προς τα θύματα της τρομοκρατίας όπου και αν βρίσκονται στην Ευρώπη, άμεσα και για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο.

«Η σημερινή θετική ψήφος του ΕΚ να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά μας σύνορα μέσω της τροποποίησης του Κώδικα Συνόρων της Σένγκεν, σε συνδυασμό με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής αποδεικνύουν την κοινή μας δέσμευση για την ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών μας συνόρων και την αποτελεσματικότητά μας σε ό,τι αφορά τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο χάρτη πορείας της Μπρατισλάβα», πρόσθεσαν οι δύο επίτροποι.

Την ίδια στιγμή, τονίζεται ότι ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε με τους συν-νομοθέτες εξασφαλίζει μια καλή ισορροπία μεταξύ των προκλήσεων ασφάλειας και της ανάγκης να διασφαλιστεί ότι θα αποφευχθούν δυσανάλογες επιπτώσεις στις διασυνοριακές διελεύσεις.

Όταν η Επιτροπή υπέβαλε τις προτάσεις αυτές τον Δεκέμβριο του 2015, ζήτησε από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να τις αντιμετωπίσουν ως επείγουσες.

Η υιοθέτηση των συγκεκριμένων προτάσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνει ότι η ΕΕ υλοποιεί με ταχύτητα και αποφασιστικότητα τις δεσμεύσεις της για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο για μια αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας.

«Προσβλέπουμε στην άμεση υιοθέτηση των προτάσεων αυτών από το Συμβούλιο και την πλήρη εφαρμογή τους στα κράτη μέλη», κατέληξαν οι δύο επίτροποι.

Σχετικά Νέα