Έχει «πάρει φόρα» η Τουρκία και δεσμεύει το μισό Αιγαίο

Σειρά από νέες NAVTEX, εκδίδει η Τουρκία, για την πραγματοποίηση νέων στρατιωτικών ασκήσεων στον Αιγαίο.
Τώρα με τη νέα NAVTEX 424/17 που εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύει εκτεταμένη περιοχή στο Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο για τη διεξαγωγή άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (Search And Rescue-SAR) σήμερα, 27 η προάσκηση και στις 3 Μαΐου με 5 Μαιϊου είναι η άσκηση.

Η περιοχή που δεσμεύει μεταξύ Ψαών, Σκύρου, και Λέσβου και μεταξύ Λέσβου και Χίου επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το γεγονός οτι θέλει να επιβάλει την διχοτόμηση του Αιγαίου.

.

Επιπλέον το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» πραγματοποιεί ήδη έρευνες ανοιχτά των Κατεχομένων, ενώ έχει αναγγείλει διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά, αλλά και την πόντιση και ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής (από πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού) εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα δόθηκε άδεια για τις σεισμικές έρευνες από το Μπαρμπαρός που άρχισαν και πάλι στις 20 Απριλίου στα “χωρικά ύδατα” του ψευδοκράτους, σύμφωνα με δηλώσεις του “υπουργού οικονομίας και ενέργειας”, Σουνάτ Ατούν.

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του του τουρκικό ΥΠΕΞ είχε αναφέρει πως » Οι απόψεις μας σχετικά με τις δηλώσεις και τη στάση του Έλληνα υπουργού Άμυνας που απειλεί την ειρήνη και ηρεμία στο Αιγαίο έχουν εκφραστεί στο παρελθόν αρκετές φορές. Η Τουρκία πάντα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο το οποίο σέβετα. Από την άλλη, όπως έχουμε δηλώσει στο παρελθόν, υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα με την Ελλάδα αναφορικά με την θάλασσα του Αιγαίου. Προβλήματα τα οποία συνδέονται το ένα με το άλλο.»

Σχετικά Νέα