Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Ιούλ 13th, 2016

Έτινγκερ-Αβραμόπουλος:Αυστηρή αλλά δίκαιη η νέα διαδικασία παροχής ασύλου

The First Vice-President of the EU Commission Frans Timmermans and EU Commissioner for Migration and Home affairs Dimitris Avramopoulos gives a press briefing at the end  of the read-out of College meeting in Brussels on 4 May 2016. / ?????????? ????? ??? ???????????? ??? ?????????? ????????? ????? ????????? ??? ??? ????????? ?????????????, ?????????? ????????? ??? ?????????? ??? ?????????? ??????, ??????? ???????????? ???? ?? ?????????? ??? ????????? ??? ????????? ???? ????????? ???? 4  ?????, 2016.

Τη νέα διαδικασία παροχής ασύλου στην ΕΕ, που προβλέπει αυστηρότερα, πλην δικαιότερα κριτήρια χορήγησής του, και η οποία θα ισχύει για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, περιγράφουν σε κοινό άρθρο τους στη FAZ ο Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Γκίντερ Έτινγκερ και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η νέα διαδικασία θα αποφασιστεί από την Κομισιόν εντός της εβδομάδας.

Το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα παροχής ασύλου θα είναι «γενναιόδωρο για εκείνους οι οποίοι χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία και παράλληλα θα είναι πιο αυστηρό προς εκείνους, οι οποίοι προσπαθούν να το καταχραστούν» υποστηρίζουν οι δύο Επίτροποι στο κοινό τους άρθρο.

Θα πρέπει κατ’αυτούς, για παράδειγμα, να καθιερωθούν αυστηρά αλλά δίκαια κριτήρια. Δεν θα πρόκειται για ένα «μειοδοτικό διαγωνισμό», στον οποίο οι μεμονωμένες χώρες μπορούν να διαμορφώνουν συνειδητά ένα λιγότερο ελκυστικό σύστημα παροχής ασύλου από τους γείτονές τους» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη δεν θα μπορούσε ποτέ να οικοδομηθεί ενάντια στη θέληση των εθνικών κρατών. Όλα μαζί τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι πιο ισχυρά απέναντι στις επικείμενες προκλήσεις όταν ενεργούν από κοινού. Αυτή η ισχύς πρέπει να καταδειχθεί τώρα και στην προσφυγική κρίση, τονίζουν οι Επίτροποι.

Ιδίως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, η Κομισιόν είναι αποφασισμένη «να εργασθεί για μια καλύτερη Ευρώπη, να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα, όπως είναι η προσφυγική κρίση, τα οποία πρέπει να επιλύσουμε από κοινού και όλα τα υπόλοιπα να τα αφήσουμε στην κρίση των χωρών μελών».

Έως τώρα η Ευρώπη βγήκε ενισχυμένη από τις κρίσεις. Αυτό πρέπει να αποδειχθεί και στην προσφυγική κρίση, καταλήγουν οι δύο Επίτροποι.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo