Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Απρ 20th, 2016

Έρχεται πρώτη έκθεση αξιολόγησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την Κομισιόν

ijuΤην πρώτη έκθεση αξιολόγησης της εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας θα υιοθετήσει την Τετάρτη το Κολέγιο των Επιτρόπων, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Η Επιτροπή, ανέφερε, θα δημοσιεύσει  μια ανάλυση «σημείο προς σημείο» σχετικά με την πορεία εφαρμογής των επιμέρους δράσεων που προκύπτουν από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, επισημαίνοντας επίσης τις δράσεις που δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί.

Ο κ. Σχοινάς κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι από τα 83 εκατ. ανθρωπιστικής βοήθειας που χορήγησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, τα 20 εκατ. θα απορροφηθούν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρότι τα 80 εκατ. που έχει ήδη λάβει ο οργανισμός δεν έχουν αξιοποιηθεί, σημείωσε: «Το πρώτο συμβόλαιο αφορούσε τη δημιουργία 20.000 θέσεων με επιδότηση ενοικίου. Έγινε αργό ξεκίνημα αλλά τώρα υπάρχει επιτάχυνση στην εφαρμογή του. Όσον αφορά το σημερινό δεύτερο συμβόλαιο έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα το εφαρμόσει».

Παράλληλα,στην εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας επικεντρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το κοινό τους συμφέρον να προχωρήσουν στη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων και να σεβαστούν τη συμφωνία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 20 Μαρτίου. Οι δύο πλευρές κάνουν ό,τι είναι δυνατό για την επιτυχία αυτής της συμφωνίας.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo