Έρευνες και στη Γερμανία για το Facebook και την Cambridge Analytica

Η γερμανική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων στρέφεται κατά του Facebook με αρκετούς πολιτικούς να κατηγορούν τον διαδικτυακό κολοσσό για «υπεκφυγές», στην προσπάθεια της εταιρείας από την Καλιφόρνια να περιορίσει τον αντίκτυπο από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

To Facebook βρίσκεται εδώ και μήνες στο «μικροσκόπιο» των αμερικανικών αρχών για τη φερόμενη ανάμειξη των Ρώσων στην προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών του 2016. Πλέον όμως η υπόθεση έχει γίνει πιο περίπλοκη για τη δημοφιλέστερη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών χρησιμοποιήθηκαν αθέμιτα από την βρετανική εταιρεία συμβούλων για λογαριασμό της πλευράς Τραμπ.

Ο γερμανικός φορέας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ανακοίνωσε ότι εκκινεί τη διαδικασία «μη συμμόρφωσης» κατά του Facebook για τη διαρροή των στοιχείων εκατομμυρίων χρηστών.

Συγκεκριμένα, ο επιθεωρητής Προστασίας Δεδομένων του Αμβούργου, Γιοχάνες Κάσπαρ, ενημέρωσε το Facebook πως ξεκίνησε έρευνες εις βάρος του διαδικτυακού «γίγαντα» για πιθανή κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων.    Λίγο πριν από τις περιφερειακές εκλογές στη Βαυαρία, ο αντιπρόεδρος του Facebook για την δημόσια πολιτική της εταιρείας παγκοσμίως, Τζόελ Κάπλαν, υποσχέθηκε πως η εταιρεία θα θέσει σε ισχύ ένα νέο λογισμικό εργαλείο για την παρακολούθηση διαφημίσεων που θα παρέχει απόλυτη διαφάνεια στις πολιτικές διαφημίσεις.

Αν η εταιρεία βρεθεί τελικά έκθετη, κινδυνεύει να καταβάλει πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ.

Το πρόστιμο αυτό είναι βέβαια αμελητέου ύψους για το Facebook, που πέρυσι κατέγραψε έσοδα 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για την αυστηροποίηση των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πριν από λίγες ημέρες το Facebook ανακοίνωσε πως μετακινεί, γεωγραφικά, τη νομική ευθύνη για περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες του, ώστε να μην εμπίπτουν στο νέο πλαίσιο της ΕΕ που θα τεθεί σε ισχύ στις 25 Μαΐου.

Με μία και μοναδική αλλαγή στους όρους και τις προϋποθέσεις της χρήσης του, το Facebook μετακινεί την ευθύνη για όλους τους χρήστες του που βρίσκονται εκτός ΗΠΑ, Καναδά και ΕΕ.

Για περίπου 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες, η ευθύνη της διαχείρισης των δεδομένων τους θα μεταφερθεί από τα γραφεία της εταιρείας στην Ιρλανδία στα κεντρικά της Καλιφόρνιας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι χρήστες αυτοί θα εξαρτώνται πλέον από τους σχετικούς νόμους των ΗΠΑ και όχι από αυτούς της (ευρωπαϊκής) Ιρλανδίας.   Οι προβλεπόμενοι κανονισμοί έρχονται σε αντίθεση με ορισμένες πολιτικές του Facebook.

Αν ο κολοσσός από την Καλιφόρνια δεν προέβαινε σε αυτή την αλλαγή, θα έπρεπε να ξεκινήσει να πληρώνει, ετησίως, πρόστιμα έως και 4% από τα έσοδά του – περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια δηλαδή.

Πάρα τις επικρίσεις πάντως, το Facebook προσφέρει σε όλους τους χρήστες του ένα σύνολο εργαλείων με τα οποία οι μπορούν να αποθηκεύουν και να διαγράφουν δεδομένα από την ιστοσελίδα.

«Εφαρμόζουμε το ίδιο επίπεδο προστασίας της ιδιωτικότητας παντού, ανεξαρτήτως αν έχετε συμφωνήσει στους όρους χρήσης του Facebook Ireland ή του Facebook Inc», ήταν η απάντηση της εταιρείας στο Reuters.   Σύμφωνα με την εταιρεία με έδρα το Μένλο Παρκ, η αλλαγή αυτή γίνεται επειδή ο ευρωπαϊκός νόμος απαιτεί «συγκεκριμένη γλώσσα» στις υποχρεωτικές ειδοποιήσεις ασφαλείας, που δεν επιβάλλει ο αμερικανικός νόμος.

Μιλώντας στον Guardian, ο ειδικός ερευνητής σε θέματα προσωπικών δεδομένων Lukasz Olejnik, εκτιμά πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα παρουσιάζει το Facebook.

Κατά τον ίδιο, η μετακίνηση 1,5 δισεκατομμυρίου χρηστών δεν είναι απλώς μία κίνηση «copy-paste» και η αλλαγή αυτή θα σημάνει τη ελάττωση των εγγυήσεων ασφαλείας αλλά και των δικαιωμάτων των χρηστών αναφορικά με τη συναίνεσή τους στη δραστηριότητα του Facebook και τρίτων εφαρμογών.

Σχετικά Νέα