Έντονη αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου-Τιμερμαν

αρχείο λήψης (5)

Έντονη αντιπαράθεση για το ελληνικό χρέος είχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμαν, στο πλαίσιο της εναρκτήριας συνεδρίασης της ημερίδας «The State of Europe 2015 – Addressing Europe’s Crises: Policy Crossroads»  («Η κατάσταση της Ευρώπης το 2015 – Απαντώντας στις Ευρωπαϊκές κρίσεις: Σταυροδρόμι Πολιτικών»), που συνδιοργάνωσαν η Λουξεμβουργιανή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ευρωπαϊκή Δεξαμενή Σκέψης «Friends of Europe» («Φίλοι της Ευρώπης») την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ρώτησε αρχικά τον Φρανς Τίμερμαν εάν είναι υπερήφανος για τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χειρίστηκε το Ελληνικό ζήτημα αυτό το καλοκαίρι. Ο κ. Tιμερμαν αμέσως απάντησε ότι είναι πολύ περήφανος, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να του απευθύνει άλλα τρία ερωτήματα:

  • «Γιατί επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο όταν υπάρχουν τεκμηριωμένα, αποδεικτικά στοιχεία και Εκθέσεις τόσο από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όσο και από το ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο;
  • Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποστηρίζει έναν λογιστικό έλεγχο του χρέους στην Ελλάδα όπως προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 472/2013, και
  • Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποστηρίζει τη συζήτηση που ξεκίνησε από το 2014, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και τις αρχές σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους. Αρχές, οι οποίες στην ολότητά τους έχουν παραβιασθεί στην περίπτωση της Ελλάδας»

Στην απάντησή του ο κ. Tιμερμαν ανέφερε ότι το ζήτημα του χρέους θα συζητηθεί εφόσον οι Ελλάδα εφαρμόσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πήρε ξανά τον λόγο, ζητώντας από τον Φρανς Timmermans να απαντήσει στα αρχικά ερωτήματα που του είχε θέσει, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει και προτρέπει τα κράτη μέλη της να απέχουν από το τη συζήτηση της αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν να απαντά: «Πήρατε την απάντησή μου. Εσείς κάνετε τις ερωτήσεις σας, και εγώ δίνω τις απαντήσεις μου. Θα πρέπει να δεχθείτε τις απαντήσεις μου, όπως σας τις έδωσα».

Σχετικά Νέα