Έντονες συζητήσεις προκαλούν οι δηλώσεις Χ.Κλιντον για τον περιορισμό χημικών στην εξόρυξη πετρελαίου

hillary-clintonΗ πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα φαίνεται ότι αποτυγχάνει να πείσει τόσο τους ανθρώπους της αμερικανικής ενεργειακής βιομηχανίας, όσο και τους εκπροσώπους των περιβαλλοντολογικών οργάνωσεων, για τις πραγματικές της προθέσεις, αλλά και για την ομοσπονδιακή δικαιοδοσία της ως προέδρου των ΗΠΑ να τερματίσει τη χρήση της αμφιλεγόμενης πρακτικής.

Η Κλίντον αξιοποίησε την ευκαιρία της τηλεμαχίας που είχε με τον συνυποψήφιό της, Μπέρνι Σάντερς το βράδυ της Κυριακής στο Φλιντ (Μίσιγκαν) προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή της, στο fracking σε όσες περιοχές, οι τοπικές αρχές εναντιώνονται στην εφαρμογή του. Η υποψήφια των Δημοκρατικών τόνισε ότι εναντιώνεται στη χρήση της μεθόδου ανεξάρτητα από το αν μολύνει τα ύδατα ή τον αέρα και καθώς οι εταιρίες που χρησιμοποιούν την αναφερόμενη μέθοδο, έχουν αρνηθεί ν’ αποκαλύψουν τις χημικές ουσίες που επίσης χρησιμοποιούν στη διαδικασία εξόρυξης.

“Από τη στιγμή που υιοθετηθούν οι περιορισμοί που θα θέσω, δε νομίζω ότι θα υπάρχουν πολλές περιοχές στις ΗΠΑ, που θα χρησιμοποιούν το fracking,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Κλίντον.

Ωστόσο, τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι επικριτές της μεθόδου άσκησαν κριτική στις θέσεις της χαρακτηρίζοντας τες “προεκλογική ρητορική.” Η κριτική εντοπίζεται στο νομικό γεγονός ότι ως πρόεδρος των ΗΠΑ, η Κλίντον θα έχει περιορισμένη δικαιοδοσία να επιβληθεί και να επιβάλει κανόνες, σε μία διαδικασία που ρυθμίζεται σε πολιτειακό και όχι σε ομοσπονδιακό νομικό επίπεδο.

Όσοι υποστηρίζουν τη συνέχιση χρήσης του fracking, τονίζουν ότι κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δε θα “φρενάρει” μια τεχνική γεώτρησης που πλημμύρισε τις ΗΠΑ με φθηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

“Η τοποθέτηση της Κλίντον στο συγκεκριμένο θέμα είναι μια προεκλογική υπερβολή προκειμένου να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους της που έχουν περιβαλλοντολογικές ανησυχίες,” δηλώνει ο Μπρους Μπάλοκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Maguire Energy στο Τέξας. “Στην πραγματικότητα έχει μικρή δόση αλήθειας,” συμπληρώνει.

Οι περιβαντολλογικές οργανώσεις σχολίασαν θετικά την αλλαγή της στάσης της Κλίντον, καθώς παλαιότερα υποστήριζε το fracking. Ωστόσο, της ζήτησαν να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου δράσης της και τους περιορισμούς που θα θέσει. “Η Κλίντον θα δυσκολευτεί να πείσει τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις και τους υποστηριχτές τους για τη σοβαρότητα των προθέσεών της προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μέχρι να υποστηρίξει την ολική κατάργησή του fracking,” δηλώνει ο Γιονγκ Ζανγκ Χο, συντονιστής της πρωτοβουλίας 350 Action.

Στη διάρκεια της θητείας της στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών η Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε τη χρησιμοποίηση του fracking, προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση των ΗΠΑ από την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παράλληλα προσπάθησε να πείσει και τους Ευρωπαίους ηγέτες ν’ αξιοποιήσουν τη μέθοδο εξόρυξης από απολιθώματα, ώστε ν’ αποδεσμευτούν από την ενεργειακή εξάρτηση που έχουν από τη Ρωσία.

Στο επίπεδο υλοποίησης της προεκλογικής εκστρατείας της, η εξαγγελία της στο Φλιντ ακολούθησε την τοποθέτηση του συνυποψηφίου και βασικού ανταγωνιστή της Μπέρνι Σάντερς κατά του fracking. Οι τοποθετήσεις του Σάντερς προκαλούν “διορθώσεις” σε αρκετά θέματα, ενώ η νέα τοποθέτησή της για τον περιορισμό χρήσης ή την κατάργηση της αναφερόμενης μεθόδου, είναι πιο κοντά στο γενικότερη αντόληψη του Δημοκρατικού Κόμματος, για το θέμα.

“Η Κλίντον ωθείται από τον Σάντερς να μετατοπίσει τις προεκλογικές θέσεις της προς τα αριστερά,” υποστηρίζει η Καθλίν Σγκάμα αντιπρόεδρος κυβερνητικών θεμάτων στην Western Energy Alliance. Ωστόσο, η Σγκάμα στο επίπεδο άσκησης της εξουσίας επισημαίνει ότι αξιωματούχοι των Δημοκρατικών, από τον κυβερνήτη του Κολοράντο Τζο Χίκενλουπερ μέχρι τον πρόεδρο Ομπάμα, υποστηρίζουν το fracking, αλλά και τα οικονομικά οφέλη που έχει για αρκετές πολιτείες. “Μερικές φορές γίνονται δεσμεύσεις εν θερμώ, οι οποίες αργότερα αποσύρονται όταν έρθει η ώρα των οικονομικών συνεπειών και των συνεπειών στην αμερικανική οικονομία, για μια μέθοδο που απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας εντός των ΗΠΑ. Στην αντίθετη περίπτωση, οι ενεργειακές αυτές ποσότητες, πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να εισαχθούν από τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, αλλά και το Ιράν,” τόνισε η Σγκάμα.

Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον δηλώνουν ότι και στο παρελθόν η Κλίντον ασκούσε κριτική στο fracking, όταν η χρησιμοποίησή του ήταν αντίθετη με τη βούληση των τοπικών κοινοτήτων.

“Εάν μια τοπική κυβέρνηση λέει όχι στο fracking, θα πρέπει να μπορεί να το επιβάλλει,” είχε τονίσει η Κλίντον στη διάρκεια μια προεκλογικής της στάστης στο Κιν του Νιου Χαμσάιρ, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο, η αξιοποίηση της αναφερόμενης μεθόδου στην παραγωγή φυσικού αερίου, μείωσε την καύση του κάρβουνου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με την υποστήριξη της διακυβέρνησης Ομπάμα.

Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι η (νέα) στάση της Κλίντον γύρω από το θέμα, ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις του προέδρου Ομπάμα που υποστηρίζει την επέκταση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα απολιθώματα, μέσω της μεθόδου fracking, με αυξημένη ωστόσο, ευαισθησία γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας η μέθοδος fracking οριοθετεί και τη διαφοροποίηση των τοποθετήσεων μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων για την αμερικανική προεδρία. Οι Δημοκρατικοί είναι επιφυλακτικοί ή εναντιώνονται στην εφαρμογή του, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι την υπερασπίζονται με επίκεντρο τα οφέλη που έχει επιφέρει στην αμερικανική οικονομία, αλλά και στην εσωτερική επάρκεια κατανάλωσης ενέργειας.

 

Σχετικά Νέα