Δημοσιεύθηκε στις: Σα, Σεπ 10th, 2016

Έναρξη της 81ης ΔΕΘ με ομιλία Τσίπρα και διαδηλώσεις(Συνεχής ενημέρωση)

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πολιτικές των μνημονίων, αναμένεται να παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 8μ.μ. θα μιλήσει προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων,εγκαινιάζοντας την 81η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

 

 

Δείτε LIVE την ομιλία του Αλ.Τσίπρα

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλ.Τσίπρα  έχει ως εξής:

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου

9:30: Επιθεώρηση των έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης

11:00: Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς

11:45: Συνάντηση με τη διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΘ Helexpo, επίσκεψη σε περίπτερα της 81ης ΔΕΘ, εγκαίνια του περιπτέρου της Ρωσίας (Τιμώμενη Χώρα στην 81η ΔΕΘ)

14:30: Γεύμα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα

20:00: Ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης

Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου

13:00: Συνέντευξη Τύπου, Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης

 Συνεχής ενημέρωση από τις διαδηλώσεις στους δρόμους της ΔΕΘ:

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΘ

Παράλληλα,την αντίθεση τους στην πολιτική της κυβέρνησης θα διαδηλώσουν τα συνδικάτα που έχουν προγραμματίσει συλλαλητήρια στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου(ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ), στην πλατεία Αριστοτέλους (ΠΑΜΕ) και στην Καμάρα (σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς).

Η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει στις 6 το απόγευμα συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου θα ακολουθήσει πορεία με κεντρικό σύνθημα «τέρμα πια στις αυταπάτες βάζουμε τέλος στα πειράματα,στην ανεγία στη φτωχοποίηση».

Οι δράσεις που προγραμματίζει η ΓΣΕΕ ξεκινούν από αύριο και συγκεκριμένα:

α) Στις 6 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τρίτη, στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Ε.Κ. Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 32) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, Μακεδονίας και Θράκης.

β) Στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη, στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Ε.Κ. Θεσσαλονίκης(Αριστοτέλους 32, τηλ. 2310/252910-11, 2310/252935) θα πραγματοποιηθεί Εκδήλωση με θέμα:«Νέα μέτρα για τις ομαδικές απολύσεις, την απεργία, την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση – Η απάντηση του κόσμου της εργασίας». Στην Εκδήλωση θα πάρουν μέρος και θα τοποθετηθούν έγκριτοι νομικοί και συνδικαλιστικά στελέχη, των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών, Μακεδονίας και Θράκης.

γ) Στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο A.D. IMPERIAL PALACE (Αντιγονιδών 13 τηλ.2310/508300), θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου.

ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από τη μεριά της καλεί όλους τους εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016, στις 6 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη (‘Αγαλμα Βενιζέλου).

Όπως αναφέρεται στη Οργανωτική Εγκύκλιο που έστειλε στις Ομοσπονδίες-Μέλη της η ΑΔΕΔΥ: «οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτεμβρίου 2016, την ημέρα των εγκαινίων της Δ.Ε.Θ., πρέπει να αποτελέσουν έναν ακόμη σταθμό στον συνεχιζόμενο αγώνα μας για την ανατροπή της πολιτικής της ανεργίας, των απολύσεων, της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, των αλλεπάλληλων μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων και νόμων που ξηλώνουν τα τελευταία ίχνη κοινωνικών, συλλογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει το δικό του συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην Πλατεία Αριστοτέλους, καλώντας για αγωνιστική δράση ενάντια σε πολιτικές και σε νέα μέτρα που οδηγούν περαιτέρω στην πτώχευση του λαού. Επίσης,τονίζει την ανάγκη υπεράσπισης του δικαιώματος στην απεργία,την αντίσταση στην «εργοδοτική τρομοκρατία» και της υπεράσπισης της λαικής κατοικίας, ενώ κάνει λόγο για φοροληστεία ενάντια στον λαό.

Επίσης, το ΠΑΜΕ καλεί του εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο συμπόρευσης και ενίσχυσης των αγώνων, για αγωνιστική απάντηση και αντεπίθεση «που έχει προγραμματίσει για την Παρασκευή 9 Σεπτμβρίου στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Ομονοίας».

Λαϊκή Ενότητα

Στη ΔΕΘ ανεβαίνει και η Λαϊκή Ενότητα, και όχι μόνο διαδηλώνοντας. Για παράδειγμα, όπως μου λένε οι σύντροφοι, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 12.30 μ.μ. Η ΛΑΕ βγαίνει δυναμικά αφού την περασμένη Κυριακή συνεδρίασε το Πολιτικό της Συμβούλιο ενώ εκτός από πολιτική απόφαση υπερψηφισμένη είχαμε και κατανομή αρμοδιοτήτων. Εντάξει Αριστερό Ρεύμα είναι οι περισσότεροι, αν και στη σκιώδη κυβέρνηση των συντρόφων βλέπω και πολλά πρόσωπα από τις άλλες συνιστώσες (ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ κ.ά.). Ενδεικτικά, συντονιστής αναλαμβάνει ο Στάθης Λεουτσάκος, στο Οργανωτικό ανάμεσα σε άλλους θα είναι η Σόφη Παπαδόγιαννη, στην Παιδεία ο πανεπιστημιακός Παναγιώτης Σωτήρης, ενώ στον πολιτικό σχεδιασμό οι Δημήτρης Στρατούλης, Αντώνης Νταβανέλος, ο Δημήτρης Σαραφιανός και ο Νίκος Γαλάνης.

Επι ποδός βρίσκονται και οι αναρχικές συλλογικότητες,αντιρατσιστικές ομάδες κλπ . που έχουν προγραμματίσει συλλαλητήρια στις

Αναρχική Ομοσπονδία

Στις 10 Σεπτέμβρη εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη μία ακόμα Διεθνής Έκθεση. Μία ακόμα ΔΕΘ που θα προσφέρει το πλήρες πακέτο: περίπτερα- μνημεία καταναλωτισμού, συναυλίες με φραγκάτους -κατ’ επίφαση- λαϊκούς τραγουδιστές και φυσικά τον πρωθυπουργό της χώρας να ανοίγει την έκθεση με διακηρύξεις για το «μέλλον της οικονομίας».

Από το 2012, οπότε και η χώρα μπήκε στο ΔΝΤ, μέχρι και σήμερα, ένας μετά τον άλλον οι πρωθυπουργοί που «ανέλαβαν να σώσουν τη χώρα», έρχονται να ανακοινώσουν τα νέα μέτρα, τις νέες περικοπές, τις νέες μειώσεις, υποσχόμενοι πάντα την πολυπόθητη «ανάπτυξη».

Η χρονιά που ολοκληρώθηκε ήταν, για την τάξη μας, μία ακόμα χρονιά υποχώρησης. Η επίθεση που δέχθηκε δεν τη γύρισε σε «προηγούμενους αιώνες» και σε «μεσαίωνες» – αντίθετα χάραξε και τόνισε την εικόνα του μέλλοντός της. Ένα μέλλον ολομέτωπης επίθεσης κράτους και κεφαλαίου στην εργασία, την ασφάλιση, τις κοινωνικές ελευθερίες, το περιβάλλον και τα κοινωνικά αγαθά. Μετά τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τις περικοπές σε όλες τις δημόσιες παροχές, την σταδιακή κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, την αύξηση της φορολογίας, την αύξηση τιμών σε βασικά αγαθά, ήρθε η αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα – το πετσόκομμα της κοινωνικής ασφάλισης δηλαδή – και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, οι ανθρωπιστικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταστανευτικό γρήγορα «μεταφράστηκαν» σε πλήρη συμμόρφωση με τις προσταγές της Ε.Ε. για το ζήτημα. «Καταυλισμοί φιλοξενίας» ξεπήδησαν παντού για να στοιβάξουν τους μετανάστες που δεν κατόρθωσε το ελληνικό κράτος να πετάξει στη θάλασσα, η ντροπιαστική ακόμα και για τα δεδομένα της αστικής δημοκρατίας συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας τέθηκε σε ισχύ, οι αλληλέγγυοι που επί μήνες δρούσαν στα camp άρχισαν να συλλαμβάνονται, η Ειδομένη εκκενώθηκε με επέμβαση των ΜΑΤ, ακόμα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης -που ποτέ φυσικά δεν κλείσανε εντελώς- πλέον ξαναγεμίζουνε με κόσμο. Oι μετανάστες και οι μετανάστριες, το πιο υποτιμημένο κομμάτι της τάξης μας αύριο, στοιβάχθηκαν -όπως «έπρεπε» για την κυριαρχία- σε αποθήκες, σκηνές και φυλακές, περιμένοντας να γίνουν το πειθήνιο εργατικό δυναμικό της πολιτισμένης Ευρώπης –ένα εργατικό δυναμικό οι εναλλακτικές του οποίου θα είναι μηδενικές, οι αντιστάσεις του οποίου θα έχουν πρώτα συντριβεί και η αξία της ζωής του οποίου θα θεωρείται ανύπαρκτη.

Σε αυτό το περιβάλλον κάθε εξουσία που σέβεται τον εαυτό της κάνει το ίδιο: από τη μία στερεί ελευθερίες και «δικαιώματα» που κάποτε μπορεί να εξυπηρετούσαν την συντήρησή της και από την άλλη σκληραίνει το κατασταλτικό της βραχίονα. Επιτίθεται και εκκενώνει σε μία νύχτα 3 καταλήψεις στέγης ντόπιων και μεταναστών και κάνει τα στραβά μάτια κάθε φορά που οι ένστολοι φρουροί της καταπατούν «δημοκρατικά δικαιώματα», οι ίδιοι φρουροί που ως χθες καλούσε να αφοπλιστούν και να «εκ-δημοκρατιστούν». Τι έγινε, άλλωστε, αν ένας Αλβανός κρατούμενος βρέθηκε νεκρός (3/8/2016) ή αν 2 πολιτικοί κρατούμενοι βασανίστηκαν μετά τη σύλληψή τους (5/8/2016); Δεν έγινε νύξη ούτε καν για μια -προφανώς τραγελαφική- ΕΔΕ. Μέσα σε αυτό το σεληνιακό τοπίο, οι δρόμοι συνεχίζουν να μην γεμίζουν. Η «λαϊκή οργή» που κάποιοι αναμέναμε, συνεχίζει να μην εκφράζεται. Τα τελευταία χρόνια ήταν σχετικά ανέφελα για τις κυρίαρχες τάξεις, χωρίς κοινωνικές αναταραχές και χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις. Οι ευθύνες της δική μας πλευράς, όσων από εμάς πιστεύουμε στην επαναστατική ρήξη με το υπάρχον, είναι σημαντικές. Οι οργανωτικές και πολιτικές μας αδυναμίες οδήγησαν στην ανεπάρκειά μας να μεταδώσουμε με πειστικότητα το μήνυμα της ρήξης και να αποκαλύψουμε τη ρεφορμιστική απάτη. Μέσα σε λίγους μήνες η ασυνέχεια μεταξύ της αυταπάτης που εξέφραζε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (και κάθε παρόμοιο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα συνέχισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας με “ανθρώπινο πρόσωπο”) με την πραγματικότητα του σύγχρονου καπιταλισμού, αποκαλύφθηκε. Η αποτυχία του επιβεβαιώνει τη μόνη αλήθεια που μπορεί να προκύψει αβίαστα από τα πραγματικά δεδομένα: στο έδαφος της σημερινής καθολικής καπιταλιστικής κρίσης ανοίγονται δύο δρόμοι, είτε η αποδοχή των όρων του παγκόσμιου ολοκληρωτισμού είτε η Κοινωνική Επανάσταση. Μέσος δρόμος δεν υπάρχει.

Μετά από δύο χρόνια διαλόγου, η Αναρχική Ομοσπονδία συγκροτήθηκε το Νοέμβρη του 2015. Ήταν για όλους και όλες εμάς που συμμετείχαμε σε αυτή, μία προσπάθεια για την οργανωτική αναβάθμιση που θεωρούσαμε ότι ο χώρος χρειαζόταν. Ένας φορέας συντονισμού, ζύμωσης και συνύπαρξης, που θα μπορούσε να διεκδικήσει πιο μεγάλο χώρο δράσης από ό,τι μπορούσαμε ο καθένας από εμάς ξεχωριστά. Ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι η Ομοσπονδία θα αποτελέσει από μόνη της επαρκή φορέα για την οικοδόμηση ενός επαναστατικού κινήματος. Επιχειρήσαμε και επιχειρούμε ακόμα να δρούμε μαζί με συντρόφους και συντρόφισσες με παρόμοιες, αν και όχι απαραίτητα ταυτόσημες αντιλήψεις.

Σήμερα, ένας νέος επαναστατικός πόλος οφείλει να σταθεί απέναντι στον καλπάζοντα ολοκληρωτισμό της αγοράς και τις αποπροσανατολιστικές πολιτικές της κάθε λογής σοσιαλδημοκρατίας (κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής). Ένα πλατύ κίνημα που θα συσπειρωθεί γύρω από το στόχο μιας ακρατικής διεξόδου στη βάση του ελευθεριακού κομμουνισμού, του κοινοτισμού και της απελευθερωμένης ανθρώπινης εργασίας. Δουλειά όλων μας είναι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη δημιουργία ενός κοινωνικού και ταξικού μετώπου διαρκούς επίθεσης που θα αγκαλιάσει την εργατική τάξη και κάθε καταπιεσμένο, οικοδομώντας μια πλατιά κοινότητα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας – πρόπλασμα μιας νέας κοινωνίας.

Για εμάς, η προσπάθεια σχηματισμού αναρχικής ομοσπονδίας, ενός οριζόντιου θεσμού πολιτικής και οργανωτικής σύνδεσης, στην κατεύθυνση ενός ελευθεριακού και αναρχικού προγράμματος είναι ένα, αποφασιστικής σημασίας, βήμα. Η πολιτική και οργανωτική αναβάθμιση του αναρχικού ρεύματος αποτελεί κομβικό κρίκο στην κατεύθυνση δημιουργίας των όρων της ανατροπής.

Γνωρίζουμε ότι το σπάσιμο των αλυσίδων μπορεί να είναι έργο μόνο των καταπιεσμένων. Καμιά πολιτική οργάνωση, όποιο πολιτικό επίθετο κι αν χρησιμοποιεί, δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το έργο στο όνομά τους. Η δική μας οργανωτική προσπάθεια δεν επιδιώκει να καταλάβει την εξουσία αλλά να ανατινάξει τα θεμέλια κάθε εξουσιαστικού οικοδομήματος, φράζοντας το δρόμο σε κάθε επίδοξο διαχειριστή του κράτους.

Επιχειρήσαμε και συνεχίζουμε κάθε μέρα να επιχειρούμε να συγκροτήσουμε έναν πολιτικό φορέα που θα οξύνει και θα ενδυναμώνει την αντίσταση, θα συμβάλλει στη διασύνδεση των επί μέρους αγώνων και θα τους συνολικοποιήσει στη κατεύθυνση της κοινωνικής επανάστασης. Δηλώνουμε παρόντες στον μαινόμενο ταξικό πόλεμο, ενωμένοι ενάντια στον κρατισμό και τον ρεφορμισμό, κοιτάζοντας κατάματα τις διδαχές του παρελθόντος και την κληρονομιά του ιστορικού αναρχισμού, ευελπιστώντας να συμβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην επίρρωση του αναρχικού κομμουνιστικού προγράμματος. Απέναντι στην πολυδιάσπαση, να αντιτάξουμε την οργάνωση και τον αγώνα, για να βγούμε από την κοιλιά του τέρατος και να αντικρίσουμε το φως της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Γιατί ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός μπορεί να πεθάνει μόνο από τις λόγχες των σκλάβων…

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΝΟΤΗΤΑ – ΕΠΙΘΕΣΗ

ΠΟΡΕΙΑ ΔΕΘ 2016: ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, 17:00, ΚΑΜΑΡΑ

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση -Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

-ΔΕΘ 2016 ΠΟΡΕΙΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 17.00 ΚΑΜΑΡΑ-

Για ακόμα μια χρονιά διοργανώνεται το πανηγύρι του κράτους και των αφεντικών, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, με ημερομηνία έναρξης τις 10 Σεπτέμβρη. Μια ετήσια προσπάθεια από μεριάς της κυριαρχίας να παρουσιάσει με όρους εξωραϊσμού, τη συνθήκη-μέγγενη που βαραίνει την κοινωνική πλειοψηφία. Εμφανίζονται, λοιπόν, οι εκτελεστές της πολιτικής της αφαίμαξης και του θανάτου, με υποκριτική υποσχεσιολογία, προσπαθώντας να πείσουν πως τα συμφέροντα των ελίτ ταυτίζονται με εκείνα των πληβειακών στρωμάτων, αναπαράγοντας το μύθευμα της εθνικής ενότητας, προσπαθώντας να πείσουν πως τα κοινωνικά προβλήματα βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης. Κι αν ίσχυε όντως κάτι τέτοιο, πώς γίνεται οι καταπιεσμένοι όχι μόνο να μην βλέπουν «πρόοδο» στους όρους ζωής τους, αλλά να βιώνουν την ολοένα εντεινόμενη βαρβαρότητα και καθυπόταξή τους στις επιταγές του κράτους και του κεφαλαίου; Η ίδια η πραγματικότητα και συγκυρία δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την άγρια επίθεση που βιώνει σήμερα η κοινωνία. Πόλεμοι, εκατομμύρια ξεριζωμένοι, στρατόπεδα συγκέντρωσης, εδραίωση συνθηκών δουλείας για δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ακάθεκτη συνέχιση της οικονομικής αφαίμαξης, πολιτική ανελευθερία.

Ο κόσμος της εξουσίας έχει χρεοκοπήσει! Βρίσκεται σε αποσύνθεση. Δεν μπορεί να παράξει ούτε προοπτική, ούτε ελπίδα. Το μόνο που μπορεί να παράξει είναι πολλά πρόσωπα καταπίεσης, είτε αυτό είναι η φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας, ο ασφυκτικός έλεγχος και επιτήρησή της, είτε οι «πολιτισμένες» βόμβες της Δύσης, οι στρατιωτικές επεμβάσεις του φασιστικού κράτους της Τουρκίας στη Συρία, οι Ισλαμοφασίστες του I.S.I.S. Γιατί η βασική κατεύθυνση η οποία συνέχει τις επιμέρους κρατικές και καπιταλιστικές οντότητες στη Δύση, ανεξαρτήτως των πολιτικών και οικονομικών διαχειριστών τους, είναι η εκστρατεία για την εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου ολοκληρωτισμού, η απόπειρα εγκαθίδρυσης του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και η κατασκευή του εσωτερικού εχθρού που προπαγανδίζονται ιδεολογικά μέσω ενός παραλογισμού, ότι η κυριαρχία θα μας προστατεύσει από τα προβλήματα και τις αντιθέσεις που δημιουργεί η ίδια. Ο φονιάς της κοινωνίας, δε γίνεται γιατρός της. Γι’ αυτό και το ξερίζωμα των αντιστάσεων και η μετατροπή της κοινωνίας σε κάτεργο και φυλακή τρόμου και υποταγής είναι η απάντηση των εξουσιαστών στη διαρκή όξυνση της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, τόπο διεξαγωγής της Έκθεσης, στις 27 Ιουλίου, εξελίχθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση με την εκκένωση 3 καταλήψεων στέγης μεταναστ(ρι)ών και προσφύγων, του Ορφανοτροφείου, της “Hurriya” και της κατάληψης στη Λ. Νίκης. Μία επιχείρηση η οποία έλαβε χώρα αμέσως μετά τη διεθνή κινητοποίηση του No Border Camp, μέσα από την οποία είχαμε την ευκαιρία ως Αναρχική Πολιτική Οργάνωση να προτάξουμε τους κοινούς αγώνες μεταξύ όλων των καταπιεσμένων, όσο και να συνδέσουμε τον αγώνα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες με τον αγώνα ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό, τα σύνορα και τον πόλεμο. Με την κατασταλτική και προπαγανδιστική επίθεση που εξαπέλυσε το κράτος επιχείρησε την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και της σύνδεσης μεταξύ των καταπιεσμένων, το όπλο που στρέφεται ενάντια σε κάθε καταπιεστή και κάθε εξουσία. Για να κάμψει τους αγώνες, το κράτος προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις και γκρέμισε χώρους αλληλεγγύης, ενώ η στοχοποίηση των καταλήψεων μέσω της εκκένωσης τους ενισχύθηκε και από τα γνωστά παρακρατικά κατακάθια, τους φασίστες, που επιχείρησαν τον εμπρησμό της κατάληψης στέγης μεταναστών Νοταρά στην Αθήνα, όπου από τύχη δεν υπήρξαν θύματα. Η κυβέρνηση απέδειξε εμφατικά πως το κράτος έχει συνέχεια ανεξάρτητα από τους εκάστοτε πολιτικούς διαχειριστές και έδωσε καθαρά το μήνυμα ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού πρέπει να περνάει αποκλειστικά από τα χέρια της εξουσίας.

Ξετυλίγοντας το νήμα της ζοφερής κοινωνικής πραγματικότητας, αναγνωρίζουμε ότι οι λαγοί και τα πετραχήλια που τάζει η εξουσία δεν είναι τίποτα άλλο από μια απάτη. Μια απάτη με σκοπό να πειστούμε ότι χρειαζόμαστε τον αφέντη και να αποδεχτούμε τη βαρβαρότητας του κράτους και του καπιταλισμού.

Για μας όλα τα παραπάνω είναι αυτά στα οποία πρέπει να αντιταχθούμε. Να παλέψουμε ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική μηχανή που παράγει τον θάνατο, ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό Με κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών καλούμαστε να δομήσουμε τον νέο κόσμο της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας. Για την υπεράσπιση των δομών μας, για την δικαίωση των συντρόφων μας. Για την συνέχιση της σύνδεσης των αγώνων όλων των κολασμένων και καταπιεσμένων αυτής της γης.

Ελεύθερος κοινωνικός χώρος σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας

Η πορεία της ΔΕΘ έχει καθιερωθεί ως μια μέρα αντίστασης και πολλές φορές μετωπικής σύγκρουσης του ευρύτερου κινήματος με την εκάστοτε εξουσία. Πρόκειται για μια πορεία συνδεδεμένη με κοινωνικούς αγώνες, με αγώνες διεκδίκησης. Μια πορεία, που στην φετινή πραγματικότητα, μας βρίσκει αντιμέτωπους με μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. Η πραγματικότητα αυτή συνιστά μια περίοδο σκληρής και εκτεταμένης λιτότητας με απανωτά μνημόνια και υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής μας. Οι μισθοί  και οι συντάξεις πείνας, σε συνδυασμό με την τεράστια ανεργία, δημιουργούν μια καθημερινότητα, όπου είτε ζούμε για να δουλεύουμε, είτε βρισκόμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση εργασίας ακόμη και αν πρόκειται για συνθήκες δουλείας.

Ο κρατικός μηχανισμός εξυπηρετώντας το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο επιτίθεται σε όλα τα μέτωπα ιδιωτικοποιώντας κοινά αγαθά (π.χ. νερό), φυσικούς πόρους (π.χ. μετατροπή τεράστιων δασικών εκτάσεων στη Β.Α. Χαλκιδική σε μεταλλεία θανάτου), δημόσιες υπηρεσίες (αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ.), ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει στο μέγιστο βαθμό την υποβάθμιση κοινωνικών υπηρεσιών (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παιδεία, κ.α.).

Παράλληλα με τον οικονομικό πόλεμο που βιώνουμε εγχώρια, ένας άλλος πόλεμος μαίνεται στις χώρες της ανατολικής μεσογείου. Ενας σύγχρονος ιμπεριαλιστικός πολέμος, όπου στον βωμό του χρήματος εκατομμύρια ανθρώπων έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι τόσοι έχουν ξεριζωθεί, είτε λόγω του πολέμου, είτε λόγω της φτώχειας που έχουν επιφέρει οι παραπάνω πολιτικές. Η ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας τις εχθρικές τακτικές της Ευρώπης–φρούριο, με σκοπό την μετατροπή του υποκείμενου του μετανάστη σε άνθρωπο β’ κατηγορίας, εύκολα ελεγχόμενου και υποταγμένου, στοιβάζει τους μετανάστες σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης (κλειστού ή ανοιχτού τύπου, λίγο ενδιαφέρει) κάτω από άθλιες συνθήκες, περιθωριοποιώντας και  γκετοποιώντας τους. Παράλληλα, καταστέλλει την έμπρακτη αλληλεγγυη όλων εκείνων που στέκονται δίπλα στους μετανάστες και τις μετανάστριες στον αγώνα τους για ανοιχτά σύνορα, ελεύθερη μετακίνηση, χαρτιά και αξιοπρέπεια.

…χίλιοι τρόποι να συμμετέχουμε στην κοινωνική αλλαγή.

Στον αντίποδα αυτής της επίθεσης που δεχόμαστε έχουμε μια κοινωνία μουδιασμένη και απογοητευμένη καθώς πίστεψε στις φρούδες υποσχέσεις του Σύριζα και σε μια ελπίδα «αριστερής» ανάθεσης. Πλέον, και οι πιο αφελείς έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν υπάρχουν σωτήρες και μαγικές ενδοκαπιταλιστικές συνταγές ευημερίας.

Μόνος δρόμος είναι να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, να ανοίξουμε διαλόγους, να επικοινωνήσουμε και να αυτοοργανωθούμε. Ούτε αγανάκτηση, ούτε ανάθεση, αλλά ριζική σύγκρουση με το υπάρχον και ταυτόχρονα η συνδημιουργία, από τα μέλη της κοινωνίας, νέων θεσμών σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής (εκπαίδευση, υγεία, παραγωγή και διανομή αγαθών, ψυχαγωγία, λήψη πολιτικών αποφάσεων). Να επανανοηματοδοτήσουμε τις σχέσεις μας και να αντισταθούμε συλλογικά  στην βαρβαρότητα με την δόμηση ή την πλαισίωση συνελεύσεων στις γειτονιές, να δομήσουμε δίκτυα αλληλεγγύης, αλληλέγγυας οικονομίας, να καταλάβουμε τα εργοστάσια (όπως αυτό της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται στα χέρια των εργατών από το 2011) και να αυτοοργανωθούμε στους χώρους της δουλειάς με σωματεία βάσης. Μαζί με τους μετανάστες/τριες, με  όπλο την αλληλεγγυη, να χτίσουμε έναν κόσμο αξιοπρέπειας  και ισότητας, με στόχο την κοινωνική αυτονομία και χειραφέτηση.

Όλοι/ες στην πορεία της Δ.Ε.Θ. 10/9 στις 17:00, πλατεία Συντριβανίου

Για τον αρθρογράφο

-

.made by gleo