Δημοσιεύθηκε στις: Κυ, Ιούν 5th, 2016

Έκκληση Μαδούρο να μην απομονωθεί η Βενεζουέλα

1988220Κάλεσμα στις κυβερνήσεις των κρατών της Λατινικής Αμερικής να μην ενδώσουν στη «βάναυση πίεση» που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για να απομονώσουν την κυβέρνησή του, απηύθυνε ο Νικολάς Μαδούρο, από τη σύνοδο κορυφής των κρατών της Καραϊβικής, που πραγματοποιείται στην Αβάνα.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε: «Καλώ τις κυβερνήσεις της ηπείρου να διατηρήσουν την αλληλεγγύη, την συνεργασία και την κατανόηση και να μην παραδοθούν στην βάναυση πίεση για απομόνωση της Βενεζουέλας«, μετά και τα σενάρια περί αποπομπής της χώρας του από τονΟργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Ο ΟΑΚ που σύμφωνα με τον Μαδούρο θεωρείται πιόνι της πολιτικής των ΗΠΑ, κάλεσε αυτή την εβδομάδα για μια έκτακτη συνάντηση για να συζητηθεί η ενδεχόμενη επιβολή μομφής προς την Βενεζουέλα για παραβίαση δημοκρατικών κανόνων.

Την Πέμπτη, ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης της Βραζιλίας δήλωσε πως η χώρα του ενδεχομένως να βοηθήσει να παρεμποδιστεί η Βενεζουέλα από το να αναλάβει αυτό τον μήνα την εκ περιτροπής προεδρία της Mercosur, της εμπορικής ένωσης κρατών της Λατινικής Αμερικής, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί στον Μαδούρο να ενισχύει την εξουσία του.

Ο Μαδούρο, δέχεται ασφυκτικές πιέσεις μεσούσης μιας ολοένα κι επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης, με την αντιπολίτευση να ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την καθαίρεση του. Ο ίδιος υποστηρίζει πως αυτό αποτελεί μέρος μιας συγκεκαλυμμένης απόπειρας πραξικοπήματος – με ενορχηστρωτή τις ΗΠΑ –ενάντια στην σοσιαλιστική του κυβέρνηση.

«Η Βενεζουέλα δεν θα παραδοθεί, δεν θα γονατίσει, θα πολεμήσουμε με την ίδια δύναμη που πολεμήσαμε ενάντια σε πραξικοπήματα και κάθε είδος παρόμοιας παρεμβατικότητας τα τελευταία 17 χρόνια», δήλωσε.

Στην εναρκτήρια ομιλία της συνόδου ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστροπροσέφερε στον Μαδούρο «την ισχυρή και απόλυτη στήριξή του» και κατήγγειλε την «ιμπεριαλιστική αντεπίθεση» ενάντια στις προοδευτικές κυβερνήσεις σε όλη την Λατινική Αμερική.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo