Έκκληση Γκόλνταμερ προς τα κόμματα για υποστήριξη της Επιτροπής για τις πυρκαγιές

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να συναινέσουν όχι μόνο το κυβερνόν κόμμα και η Νέα Δημοκρατία, αλλά όλα τα κόμματα της χώρας και να υποστηρίξουν αυτήν την ανεξάρτητη επιτροπή, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του «Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών» (Global Fire Monitoring Center – GFMC) του ΟΗΕ, Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, που δέχτηκε πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα να προεδρεύσει μιας διεθνούς επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών.

«Πρέπει να επικρατήσει η λογική, επί του θυμικού και επί του πολιτικού συμφέροντος. Αυτή είναι κατά την άποψή μου η αναγκαία συνθήκη και αυτό ζητώ άλλωστε, ώστε να έχουμε επιτυχία», συμπληρώνει ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για θέματα πυρκαγιών και καθηγητής «Οικολογίας των Πυρκαγιών» στο φημισμένο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ.

Είχε την πρώτη του γνωριμία με την Ελλάδα το μακρινό 1971, όπως λέει στη συνέντευξή του και συμμετείχε, μάλιστα, μερικά χρόνια αργότερα (1985) σε κατάσβεση πυρκαγιάς στη Θάσο. Θεωρεί και τονίζει πως το πρόβλημα των πυρκαγιών, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, «είναι το αποτέλεσμα πολλών ανεξέλεγκτων παραγόντων, οι οποίοι πρέπει να εκλείψουν» και επισημαίνει, ότι, όπως είπε και στον Έλληνα πρωθυπουργό, οι φωτιές «δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο υλικοτεχνικά μέσα αλλά σφαιρικά». Και το βασικότερο «πρέπει αυτά να γίνουν νόμοι και να εφαρμόζονται».

Η επιτροπή, της οποίας θα προεδρεύει, θα είναι διεθνής και θα έχει μια ομάδα – πυρήνα με τέσσερις επιστήμονες, ο ένας εκ των οποίων θα είναι ο εκπρόσωπος της επιτροπής και θα έχει την επαφή με το γραφείο του πρωθυπουργού. Υπογραμμίζει επίσης ότι «Διεθνής επιτροπή δεν σημαίνει ότι θα έλθουν περισσότεροι ειδικοί από το εξωτερικό. Στην Ελλάδα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εξαιρετικών επαγγελματιών και επιστημόνων οι οποίοι και θα συνεργαστούν», ενώ για το χρονοδιάγραμμα λέει ότι: «Τις επόμενες εβδομάδες θα εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα και θα έλθουμε σε επαφή με όλους του εμπλεκόμενους φορείς. Στη συνέχεια θα αναλύσουμε την κατάσταση για να εντοπίσουμε τα υπάρχοντα κενά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Σχετικά Νέα