Ά. Συρίγος: Μεγάλη κατάκτηση ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει ίδια για όλες τις κυβερνήσεις

Από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα σημάνει την απαρχή εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας, με την Αμερική να αποδέχεται ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Αν θέλουμε να δούμε τον κόσμο σαν τη ζώνη του πολέμου και τη ζώνη της ειρήνης, η ζώνη του πολέμου έχει μετακινηθεί δίπλα, στα ανατολικά μας σύνορα, η Τουρκία δηλαδή έχει περάσει στη ζώνη του πολέμου. Είναι μία περιοχή, η οποία εμπλέκεται άμεσα στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, έχει πρόβλημα σοβαρό εσωτερικό και κυρίως δεν εγγυάται τον προσανατολισμό της προς της Δύση. Η Ελλάδα αναδεικνύεται στο μοναδικό σημείο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, είναι το προκεχωρημένο σημείο της ζώνης της ειρήνης, δίπλα στο προκεχωρημένο σημείο της ζώνης του πολέμου» είπε ο καθηγητής και διευκρίνισε ότι «παράγοντας σταθερότητας δεν είναι μόνο η Σούδα, η οποία είναι ένα γεωγραφικό πλεονέκτημα».

 

«Ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας είναι αυτές οι τριμερείς συμμαχίες “Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ”, “Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος”, “Ελλάδα-Κύπρος-Ιορδανία”. Ίσως στο άμεσο μέλλον, εκεί αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου. Έχουμε διάθεση να εμπεδώσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, όπως αποδεικνύεται από αυτές τις συμμαχίες» εξήγησε.

Ο κ. Συρίγος χαρακτήρισε πολύ σημαντική πολιτική κατάκτηση τη συνέχεια που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην εξωτερική πολιτική. «Το γεγονός ότι από το 2007 έχουν εναλλαχθεί κυβερνήσεις από τρεις διαφορετικούς πολιτικούς χώρους στην εξουσία, αλλά η εξωτερική πολιτική παραμένει ίδια, είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί τα τελευταία αρκετά χρόνια και είναι μία μεγάλη πολιτική κατάκτηση» είπε.

Ερωτηθείς τι εξελίξεις μπορεί να σημάνει για το Προσφυγικό η νίκη του Sebastian Kurz στην Αυστρία, ο κ. Συρίγος σημείωσε: «Το θέμα του Μεταναστευτικού είναι σαφές ότι δεν έχει κλείσει. αλλά είναι σε ύφεση. Αυτή τη στιγμή η Αυστρία ή η Γερμανία αντικειμενικά πρέπει να είναι ικανοποιημένες από την εξέλιξη. Θεωρητικά η πολιτική της μείωσης των ροών έχει πετύχει και είναι αυτό που ήθελε ο Kurz. Το τι θα δούμε, είναι θέμα ευρύτερων ισορροπιών, δεν εξαρτάται μόνο από την Αυστρία, η οποία παρά την πολιτική που έχει ακολουθήσει για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, έχει δεχθεί το μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, αναλογικά με τον πληθυσμό της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχετικά Νέα