Άσελμπορν:Αν καταρρεύσει η Συνθήκη Σένγκεν θα καταρρεύσουν μαζί της τα μεγάλα επιτεύγματα της ΕΕ

zan-aselmporn

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ενόψει της συνόδου κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα της προσφυγικής κρίσης,προειδοποίησε για  τον κίνδυνο κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας αυτού του ζητήματος.

Συγκεκριμένα,σύμφωνα με τον Άσελμπορν, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, οι λανθασμένοι εθνικισμοί διάφορων χωρών ενδέχεται «να οδηγήσουν ακόμη και σε κανονικό πόλεμο», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα των χωρών.Ο Λουξεμβουργιανός υπουργός δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο,«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να καταρρεύσει. Αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα γρήγορα, αν η απομόνωση αντί για την αλληλεγγύη γίνει κανόνας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό»ενώ υπογράμμισε ότι απειλείται ακόμη και η Συνθήκη Σένγκεν . «Ίσως έχουμε λίγους μήνες», τόνισε .

Παράλληλα,ο Άσελμπορν εξήγησε ότι η Γερμανία και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατανοήσει ότι η Συνθήκη της Γενεύης ισχύει, όμως «υπάρχουν και κάποιες χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει πλήρως τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν είναι μόνο υλικές» ενώ υπογράμμισε «Ο δεσμός που μας συνδέει είναι πάντα η κουλτούρα των ανθρώπινων αξιών. Και αυτοί οι λανθασμένοι εθνικισμοί μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πραγματικό πόλεμο».Υπάρχουν πολιτικοί και κόμματα, τα οποία «εκμεταλλεύονται συνειδητά» το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης για να προκαλέσουν την ανησυχία των πολιτών και αυτό ακριβώς πρέπει να καταπολεμήσει η ΕΕ, εκτίμησε ο Άσελμπορν.

Αναφορικά με την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, ο Λουξεμβουργιανός υπουργός σημείωσε ότι αν η Γερμανία και η Σουηδία φτάσουν στα όριά τους, «τότε δεν ξέρω τι θα γίνει στα Βαλκάνια» ενώ πρόσθεσε ότι η  ΕΕ βρίσκεται πλέον σε μια κρίσιμη κατάσταση, ενώ «είναι ορατός ο κίνδυνος» να απειληθεί και η Συνθήκη Σένγκεν, επεσήμανε ο Άσελμπορν.«Αν δεν καταλήξουμε σε μια ευρωπαϊκή λύση για αυτή την προσφυγική κρίση, αν ολοένα και περισσότερες χώρες πιστέψουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνο σε εθνικό επίπεδο, τότε η Σένγκεν είναι νεκρή», προειδοποίησε ο ίδιος.

Αν καταρρεύσει η Συνθήκη Σένγκεν, θα καταρρεύσουν μαζί της τα μεγάλα επιτεύγματα της ΕΕ», κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Η επαναφορά των ελέγχων θα επηρεάσει «τα πάντα, την οικονομία, τον τουρισμό, τις μετακινήσεις», είπε ο Άσελμπορν.

Όμως οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν αποτελούν κατάργηση της Συνθήκης, αλλά έχουν στόχο «να γνωρίζουμε ποιος, γιατί έρχεται σε εμάς ή ζητεί προστασία», ξεκαθάρισε.

Σχετικά Νέα