Δημοσιεύθηκε στις: Πα, Ιούλ 15th, 2016

Άγνωστοι βανδάλισαν μνημείο αφιερωμένο στον μικρό Aϊλάν

1ΜΝΗΜΕΙΟ-ΑΙΛΑΝ-ΜΕΡΣΙΝΗΕπίθεση από αγνώστους δέχθηκε το μαρμάρινο μνημείο που είχε στηθεί στην περιοχή Σιλιφκέ της Μερσίνης, στη νότια Τουρκία, στη μνήμη του Αϊλάν και όλων των άλλων προσφυγόπουλων που πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου στην προσπάθεια να φθάσουν με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,πολλά κομμάτια του γλυπτού, το οποίο είχε φιλοτεχνηθεί δυο μήνες πριν από τον Μαλίκ Μπουλούτ κατά τη διάρκεια της 43ης Διεθνούς Καλλιτεχνικής Εβδομάδας του δήμου Σιλιφκέ, έσπασαν και πετάχτηκαν σε ένα παρακείμενο ποτάμι.

«Είμαι πολύ στενοχωρημένος, θα ήθελα να μην είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Η Τέχνη, οι καλλιτέχνες και οι ανθρωπιστικές προσπάθειες θα έπρεπε να υποστηρίζονται» είπε ο Μ. Μπουλούτ στο Dogan News Agency.

«Σκαλίσαμε στη μνήμη των νεκρών τα αποτυπώματα των ποδιών των παιδιών πάνω σε μια βάρκα. Υπήρχαν σημεία πάνω στο γλυπτό όπου θα μπορούσαν να κάθονται και να παίζουν παιδιά. Ήθελα οι βάρκες να μην κουβαλούν τις σορούς αθώων παιδιών. Ήθελα να είναι μέρος των παιχνιδιών τους», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Σιλιφκέ, Ριφά Καραντουμάν εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για το βανδαλισμό. «Οι γλύπτες που κλήθηκαν από πολλά μέρη παρήγαγαν όμορφα έργα τέχνης. Η επίθεση στον πολιτισμό από αυτούς τους άγνωστους ανθρώπους μας στενοχώρησε. Πρόκειται για μια επίθεση στον ανθρωπισμό που πρέπει να επιδεικνύουμε ως κοινωνία» είπε.

Το γεγονός εντάσσεται στο έντονο κλίμα ενάντια στους Σύρους πρόσφυγες που έχει αναπτυχθεί στις τουριστικές περιοχές της Τουρκίας, όπου η κρίση στον τομέα του τουρισμού δημιούργησε έντονο αντιπροσφυγικό κλίμα.

Το κλίμα εντάθηκε ακόμη περισσότερο και μετά τη δημοσιοποίηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν των σχεδίων του να χορηγήσει την τουρκική υπηκοότητα σε κάποιους από τους πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο της Συρίας.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo