N.Παππάς:Ένα Brexit μπορεί να δημιουργήσει φαινόμενο ντόμινο

Session of the parliamentary group o SYRIZA, in Athens, Greece, on July 15, 2015. / Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αθήνα, στις 15 Ιουλίου, 2015.

Μία ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει φαινόμενο ντόμινο, εκτιμά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο france24, τονίζοντας πως το κόστος είναι κυρίως πολιτικό, αλλά και πως μια τέτοια απόφαση αφορά τους ίδιους τους Βρετανούς.

-Γεια σας, κ. Παππά, αυτό που απασχολεί ιδιαιτέρως την Ευρώπη αυτήν την περίοδο, ίσως περισσότερο κι από την ελληνική κρίση, είναι φυσικά το ενδεχόμενο ενός Brexitίσως περισσότερο κι από την ελληνική κρίση, της πιθανότητας εξόδου δηλαδή του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη διεξαγωγή του προσεχούς δημοψηφίσματος. Αυτό το δημοψήφισμα που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όλη την Ευρώπη, απασχολεί και τους Έλληνες; Ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός Brexit;

-Θεωρώ ότι όλος ο κόσμος ανησυχεί για το ενδεχόμενο εξόδου του ΗΒ από την Ε.Ε. Άποψή μου είναι ότι κανείς δεν θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ένωση. Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τα πολιτικά κόμματα, οι ευρωπαϊκές ομάδες κομμάτων πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα μια θαρραλέα συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε. Πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας σημαντικά ερωτήματα, όπως, γιατί να θέλει κανείς να αποχωρήσει από την Ένωση. Και πρέπει να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα αναφορικά με όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Και πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι αν κάθε χώρα ασχολείται μόνο με τα δικά της ζητήματα, ότι όλα θα πάνε καλά με την Ένωση. Αυτή η ιδέα δεν λειτουργεί. Δεν λειτουργεί σε οικονομικό επίπεδο και δεν λειτουργεί ούτε απέναντι στην προσφυγική κρίση.

-Πιστεύετε ότι η Ε.Ε. έχει πολλά να χάσει, χάνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο;  Αν μείνουμε ένας λιγότερος μετά το δημοψήφισμα;

-Η ιδέα του να μιλήσουμε για ένα κόστος στο ενδεχόμενο ενός Brexitδεν είναι πολύ σοφή. Το κυρίως κόστος θα είναι πολιτικό, διότι οι πολίτες θα αρχίσουν να αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να περιορίσουμε τη συζήτηση στο πόσα δισεκατομμύρια θα κοστίσει το Brexit. Το βασικό του κόστος μεταφράζεται σε όρους πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών αναφορικά με το μέλλον της Ε.Ε. και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί.

-Πιστεύετε ότι θα δημιουργηθεί ένα φαινόμενο ντόμινο;

-Ακριβώς. Αυτό είναι κάτι που συζητείτο όταν η Ελλάδα δεν αποτελούσε – όπως τώρα – λύση του προβλήματος, αλλά το ίδιο το πρόβλημα. Εκείνη την περίοδο, φοβούμασταν ότι ένα ενδεχόμενο Grexit, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θα προκαλούσε ένα φαινόμενο ντόμινο. Αν η χώρα μας έβγαινε από το κοινό νόμισμα, το επόμενο ερώτημα που προέκυπτε θα ήταν ποια χώρα είναι η επόμενη. Αυτό είναι κάτι που αποφύγαμε και που αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να συζητήσουμε για το μέλλον της κοινής μας εστίας.

-Η Ελλάδα αναφέρθηκε και χρησιμοποιήθηκε -στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας- πολύ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την έξοδο του ΗΒ από την Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι το ΗΒ δεν ανήκει στην  ευρωζώνη, αλλά ενόψει της αρχής της αλληλεγγύης, υπογραμμίστηκε πολύ το ότι το ΗΒ θα πρέπει να πληρώσει για την Ελλάδα, κάτι που οι πολίτες του ΗΒ δεν θέλουν να ακούνε.

-Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί αποπληρώνονται με τόκους. Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να επωμιστούν ένα επιπλέον βάρος για να επιλυθεί η ελληνική κρίση. Το να είναι μια χώρα μέλος της Ε.Ε. συνοδεύεται από ευκαιρίες, αλλά και από υποχρεώσεις. Θεωρώ ότι οι Βρετανοί πρέπει να επιλέξουν την παραμονή τους στην Ε.Ε.

 -Τα μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τα μέλη της Ε.Ε. που απαρτίζουν την ευρωζώνη.

-Όχι, δεν έχουν τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με εκείνες που έχει ένα μέλος της ευρωζώνης, αλλά έχουν τις υποχρεώσεις που έχουν τα μέλη της Ένωσης. Και ως μέλη της Ε.Ε., επωφελούνται και εκείνοι από πολλά πλεονεκτήματα της ιδιότητάς αυτής. Η απόφαση είναι των Βρετανών.

-Στις δέκα Ιουνίου αποφασίστηκε από τη δημοσιονομική επιτροπή της Bundestag η έγκριση για την αποδέσμευση μιας νέας δόσης, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την Ελλάδα. Είστε αποδέκτες χρηματοδοτικής στήριξης εδώ και έξι χρόνια και πολλοί ευρωσκεπτικιστές στη Μεγάλη Βρετανία λένε ότι εν συνόλω όλη η Ευρώπη βρίσκεται υπό την πολιτική ηγεμονία της Γερμανίας και της AngelaMerkel. To πιστεύετε κι εσείς, το ερμηνεύετε με παρόμοιο τρόπο;

– Θα απαντήσω πρώτα στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Κάθε χώρα έχει συμφέρον να είναι μέλος της Ε.Ε., αλλά πρέπει να δούμε λίγο παραπέρα. Η Γερμανία είναι μια μεγάλη χώρα, αλλά η εποχή που μπορούσε να αποφασίσει μόνης της, χωρίς να υπάρχουν ενστάσεις, έχει περάσει. Τώρα, είπατε για την Bundestagκαι για τη χρηματοδοτική στήριξη. Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να τονίσω το γεγονός ότι αυτή η χρηματοδοτική βοήθεια εγκρίθηκε διότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ό,τι αναμένονταν αρχικά.

-Πρέπει να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι η Ε.Ε. μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε ειδικά θέματα, όπως το ελληνικό χαρτοφυλάκιο, φοβάστε ότι μετά το βρετανικό δημοψήφισμα οι δανειστές θα είναι περισσότερο αυστηροί;

Το ζήτημα δεν είναι αν θα είμαστε αυστηροί ή σκληροί με μία συγκεκριμένη χώρα. Αυτό που έχει σημασία, είναι να βρούμε κοινές λύσεις που θα μπορέσουν να οδηγήσουν την Ε.Ε. στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Αλλά, όπως σας είπα ήδη, ευελπιστούμε το ΗΒ να παραμείνει στην Ένωση και είμαι σίγουρος ότι τίποτα δεν θα επηρεάσει τη συνεργασία Ελλάδας-Ε.Ε., διότι η χώρα μας έχει αποδείξει ότι έχει μια Κυβέρνηση με πλειοψηφία και ισχυρή πολιτική βούληση, αληθινή ικανότητα λήψης αποφάσεων και αναγνώρισης ότι υπάρχει ανάγκη να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές μας για να μειώσουμε το χρέος μας. Πραγματοποιήσαμε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, όταν κανείς δεν πίστευε ότι ήταν εφικτό. Ελπίζω, λοιπόν, οι εξελίξεις να βοηθήσουν τη χώρα μας να εισέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Πηγή:stokokkino.grE
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα