H Κομισιόν δημοσιοποιεί τις προτάσεις των θεσμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε ένα έγγραφο που σύμφωνα με την ίδια είναι οι «τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο)», κάτι που σημαίνει ότι είναι το τελικό κείμενο που συμφώνησαν μεταξύ τους.

Οι βασικές διαφορές μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν στις 25 Ιουνίου και στις 26 Ιουνίου βρίσκονται στις  δύο πρώτες παραγράφους, δηλαδή στους στόχους για το ΑΕΠ και τις αλλαγές στον ΦΠΑ.

komisionΑκολουθεί η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Βρυξέλλες, 28 Ιούνιος 2015

Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι συζητήσεις επ’ αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroupτης 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroupθα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.

Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015.

imagesΟι διαφορές σε ΦΠΑ και στόχους ΑΕΠ:

1.  Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2015 και Μεσοπρόθεσμο 2016-2019

Υιοθέτηση από την 1η Ιουλίου 2015, ενός συμπληρωματκού προϋπολογισμού για το 2015 και ενός μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου, υποστηριζόμενο από ένα μεγάλο και αξιόπιστο πακέτο μέτρων. Η νέα οικονομική στρατηγική βασίζεται σε έναν στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων 1, 2, 3 και 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018. Το πακέτο περιλαμβάνει αλλαγές στον ΦΠΑ (παρ. 2), άλλα φορολογικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις (4), μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση (5), μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν αποτυχίες στην συλλογή φόρων (6) και άλλα παραμετρικά μέτρα όπως αποσαφηνίζονται παρακάτω.

2. Μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ

Υιοθέτηση νομοθεσίας για αλλαγή του συστήματος ΦΠΑ από 1η Ιουλίου 2015. Θα έχει στόχο έσοδα της τάξης του 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από παραμετρικές αλλαγές. Το νέο σύστημα ΦΠΑ θα: α) ενοποιήσει τις τιμές σε ένα στάνταρ 23%, που θα  περιλαμβάνει εστιατόρια και κέτερινγκ, και έναν μειωμένο συντελεστή 13% για βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ξενοδοχεία, και ύδρευση (εξαιρείται η αποχέτευση), και ένα υπερ-μειωμένο συντελεστή 6% για φαρμακευτικά είδη, βιβλία και θέατρα., (ΙΙ) εξίσωση εξαιρέσεων για να διευρυνθεί η βάση και να αυξηθεί ο φόρος στην ασφάλιση, (iii) εξάλειψη εκπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα νησιά.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα