Σαν σήμερα γεννήθηκε ο «Μοναδικός»

hjkjhΣαν σήμερα γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1806 ο Γερμανός φιλόσοφος Μαξ Στίρνερ ή ο Γιόχαν Κάσπαρ Σμιντ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα

Σαν αστραπή εμφανίστηκε,η κάθε του λέξη έκαιγε τα σπαρτά του ανθρώπου και τον άνθρωπο μαζί.Ένας γεωργός που θέριζε και ξανάσπειρε συνέχεια.Δηλητηριώδης η σκέψη του για αδύναμους οργανισμούς,καταστροφικός,αυτοκαταστροφικός και αναζωπυρωτικός  ταυτόχρονα.Επικίνδυνος για τον άνθρωπο,επικίνδυνος για την κοινωνία,επικίνδυνος για οτιδήποτε αυτοπροσδιορίζεται ως πραγματικότητα.Μια σκέψη φωτιά έτοιμη να αφήσει τα εγκαύματα της σε όποιον την αγγίξει.

Κράτος,αγάπη,θεός,άνθρωπος,έρωτας,φιλία,εχθρότητα,σκέψη,κείτονται αποκεφαλισμένα στα πόδια του και τα ανασταίνει ξαναβαφτίζοντάς τα στην κολυμπήθρα της δικής του μη-αλήθειας όταν,εάν και όποτε θελήσει.Πολλοί αναφέρουν ότι ήταν πρόδρομος της νιτσεϊκής σκέψης, ένας προφήτης της καταστροφής και της δημιουργίας.Καταστρέφει τα είδωλα τα ποδοπατά,ξεγυμνώνει τον άνθρωπο από τα φαντάσματα που τον στοιχειώνουν και φέρνει τον κάθε ένα ξεχωριστά αντιμέτωπο με το απόλυτο τίποτα.

Φωνάζει:Δεν υπάρχει H αλήθεια,δεν υπάρχει αυτό που ονομάζεται  πραγματικότητα,…υπάρχω μόνο Εγώ!


Ο μοναδικός και η ιδιοκτησία του Ο Μαξ Στίρνερ ήταν Γερμανός φιλόσοφος (25 Οκτωβρίου 1806 – 25 Ιουνίου 1856). Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιόχαν Κάσπαρ Σμιντ.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Ο μοναδικός και η ιδιοκτησία του» από τις εκδόσεις “Θύραθεν” σε μετάφραση του Ζήση Σαρίκα γράφει:

To βιβλίο του γερμανού φιλόσοφου Μαξ Στίρνερ «Ο μοναδικός και η ιδιοκτησία του» χαρακτηρίστηκε το «πιο επαναστατικό που γράφτηκε ποτέ». Πρωτοδημοσιεύτηκε το 1844 και αποτελεί μια σφοδρότατη πολεμική εναντίον του αριστερού εγελιανισμού και των περιφανών εκπροσώπων του Λούντβιχ Φόυερμπαχ, Μπρούνο Μπάουερ, Μόζες Χες κ.ά. Είναι επίσης μία επίμονη και εντυπωσιακά γραμμένη κριτική τόσο του φιλελευθερισμού όσο και του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, από τη σκοπιά ενός ακραίου και εκκεντρικού ατομικισμού.

Ο Καρλ Μαρξ ήταν ένας από τους πολλούς συγκαιρινούς του Στίρνερ που επιχείρησαν να ανασκευάσουν δια μακρών τα επιχειρήματά του. Πιο πρόσφατα, ο Στίρνερ χαρακτηρίστηκε ποικιλότροπα μηδενιστής αναρχικός, πρόδρομος του Νίτσε και προάγγελος του υπαρξισμού.

Το βιβλίο Ο Μοναδικός και η ιδιοκτησία του σε PDF 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα