Κυβέρνηση Ραχόι αποφάσισαν οι Ισπανοί Σοσιαλιστές

9877890879Οι σοσιαλιστές της Ισπανίας αποφάσισαν σήμερα να αφήσουν τον Μαριάνο Ραχόι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και να αποτραπεί μια επιστροφή στις κάλπες, έπειτα από ένα πολιτικό αδιέξοδο 10 μηνών.

Tο σοσιαλιστικό κόμμα άνοιξε τον δρόμο για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) να κυβερνήσει και για τον Μαρία Ραχόι να έχει μια δεύτερη θητεία, μεταδίδει το Reuters.

Ανώτερα στελέχη της ομοσπονδιακής επιτροπής του PSOE που συνεδρίασε στη Μαδρίτη αποφάσισαν κατά μεγάλη πλειοψηφία -139 υπέρ, έναντι 96 κατά- να απόσχουν από τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο, ώστε να επιτραπεί στον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας από τα τέλη του 2011, να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας αυτή τη φορά.

Το σοσιαλιστικό κόμμα, αποδυναμωμένο, αποφεύγει συνεπώς οι Ισπανοί να επιστρέψουν στις κάλπες, για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, σε μια ψηφοφορία όπου θα κινδύνευε να υποστεί νέα ήττα.

Ximo Puig no se pronuncia sobre su voto en el Comité Federal, pero señala que su posición será "la mayoritaria"

Οι διαφωνίες για τη στρατηγική

Οι διαφωνίες για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το PSOE έχουν οδηγήσει σε ένα άνευ προηγουμένου μπρα-ντε-φερ στο εσωτερικό του, αλλά και στην αναγκαστική παραίτηση την 1η Οκτωβρίου του γενικού του γραμματέα Πέδρο Σάντσες.

Ο Σάντσες αρνούνταν κατηγορηματικά να επιτρέψει στον αντίπαλό του Μαριάνο Ραχόι να παραμείνει στην εξουσία, έπειτα από μια πρώτη θητεία που σημαδεύτηκε από σκάνδαλα διαφθοράς και αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες.

Οι σοσιαλιστές αντίπαλοι του Σάντσες προτιμούν να υπομείνουν την ήττα τους και να παραμείνουν στην αντιπολίτευση παρά να προκαλέσουν τρίτες εκλογές σε διάστημα ενός έτους και να κινδυνεύσουν να δουν τα ποσοστά του κόμματος να μειώνονται κι άλλο.

Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 και του Ιουνίου του 2016, όμως χωρίς να καταφέρει να έχει απόλυτη πλειοψηφία και χωρίς συμμάχους. Για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ο Ραχόι έχει ανάγκη τους Σοσιαλιστές είτε για να τον στηρίξουν στην πρόταση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, είτε τουλάχιστον να απόσχουν.

Η πλειοψηφία των σοσιαλιστών βουλευτών αναμένει ότι η ομοσπονδιακή επιτροπή θα ταχθεί υπέρ της αποχής, παρόλο που οι διαφωνίες παραμένουν βαθιές.

«Η πλειοψηφία των Ισπανών δεν επιθυμεί να επιστρέψει στις κάλπες, με ποσοστό μεγαλύτερο του 65%, και το ίδιο ισχύει για τους σοσιαλιστές ψηφοφόρους», δήλωσε ο βουλευτής Ιγνάσιο Ουρκίζου. Όμως μια μικρή πλειοψηφία των ψηφοφόρων του PSOE θα προτιμούσαν να διατηρηθεί το βέτο κατά του Ραχόι, πρόσθεσε.

Τώρα μένει να αποφασιστεί αν την ημέρα της ψήφου εμπιστοσύνης, στις 29 ή τις 30 Οκτωβρίου, οι βουλευτές των Σοσιαλιστών θα απέχουν μαζικά ή μόνο 11 εξ αυτών, ο ελάχιστος αριθμός που για να ανοίξει ο δρόμος στον Ραχόι και να αποκτήσει η Ισπανία κυβέρνηση έπειτα από 300 ημέρες.

Το PSOE βρίσκεται σε μια ιδιάζουσα θέση, εκτιμά ο βουλευτής του Γκιγιέρμο Φερνάντες Βάρα: είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης και το μόνο που μπορεί να ασκήσει «πραγματική αντιπολίτευση», όταν επιστρέψει στην εξουσία ο Ραχόι.

Όμως για το πιο παλιό κόμμα της Ισπανίας το κακό έχει γίνει. Πολλοί βουλευτές του φοβούνται ότι θα αποκοπούν από τη βάση τους, αν απέχουν στην ψηφοφορία και άρα ευνοήσουν τον Ραχόι, αφού υποσχέθηκαν να τον διώξουν από την πρωθυπουργία.

Μάλιστα, ακτιβιστές αψήφησαν τη βροχή χθες Σάββατο για να πραγματοποιήσουν διαδήλωση μπροστά από τα γραφεία του PSOE στη Μαδρίτη, κρατώντας πανό που έγραφαν «Όχι στο PP», «Θέλουμε να αποφασίσουμε: το όχι σημαίνει όχι».

Η βουλευτής Σουζάνα Σουμέλζο εκτίμησε μάλιστα ότι το κόμμα της «χωρίς αμφιβολία» θα υποφέρει στις επόμενες εκλογές, «όχι μόνο εξαιτίας της αποχής, αλλά και εξαιτίας του ντροπιαστικού θεάματος που προσφέραμε τις τελευταίες ημέρες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα