Συνεχίζεται η προσπάθεια για την υπογραφή της συμφωνίας CETA

kgΟ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και η Καναδή υπουργός Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ συζητούν εκ νέου σήμερα προκειμένου -όπως ανέφερε στον προσωπικό του στο twitter λογαριασμό ο Σουλτς- να σωθεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (CETA).

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Βαλονίας Πολ Μανιέτ, η οποία αντιτίθεται προς το παρόν στη CETA και έτσι εμποδίζει την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Η γαλλόφωνη Βαλονία του Βελγίου αρνείται να επικυρώσει τη συμφωνία, υπέρ της οποίας έχουν ταχθεί όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ. Χωρίς τη συγκατάθεση και των πέντε τοπικών κυβερνήσεών του όμως το Βέλγιο δεν μπορεί να στηρίξει τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (Ceta) με τον Καναδά.

Πάντως,εχθές,η Καναδή υπουργός Κρίστια Φρίλαντ αποχώρησε φανερά εκνευρισμένη από τις συνομιλίες τονίζοντας πως «οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν». «Ο Καναδάς έχει εργαστεί, και εγώ προσωπικά έχω δουλέψει πολύ σκληρά. Αυτή τη στιγμή η ΕΕ  μοιάζει ανίκανη να πραγματοποιήσει ακόμη και μία εμπορική συμφωνία με τον Καναδά», τόνισε.Η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Όμως είναι προφανές ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση τώρα να συνάψει μια διεθνή συμφωνία, ακόμη και με μια χώρα που έχει τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες, όπως είναι ο Καναδάς, με μια χώρα τόσο ευγενική και με τόση υπομονή όσο ο Καναδάς» είπε η Φρίλαντ, φανερά φορτισμένη, κατά την έξοδό της από την έδρα της βαλλονικής κυβέρνησης, στο Ναμίρ.

Παράλληλα,ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφραζε την ανησυχία του για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά (CETA),ενώ νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφραζε την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός μέσα στις επόμενες ημέρες ή και σήμερα, εξηγώντας πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κυβερνήτη της Βαλονίας Πολ Μανιέτ, της Καναδής υπουργού Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ και της Επιτροπής συνεχίζονταν.

Ουσιαστικά,οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής απέτυχαν διότι η γαλλόφωνη Βαλονία του Βελγίου αρνείται να επικυρώσει τη συμφωνία, υπέρ της οποίας έχουν ταχθεί όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ. Ειδικότερα, ο κυβερνήτης της Βαλονίας Πολ Μανιέτ είχε δηλώσει στο τοπικό κοινοβούλιο ότι δεν πέτυχε σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες με τον Καναδά και την ΕΕ για τη σχεδιαζόμενη μεταξύ τους συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Χωρίς τη συγκατάθεση και των πέντε τοπικών κυβερνήσεών του όμως το Βέλγιο δεν μπορεί να στηρίξει τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (Ceta) με τον Καναδά.

Πιο απλά,η κυβέρνηση του Βελγίου υποστηρίζει τη συμφωνία,ωστόσο δεν μπορεί να την κυρώσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πέντε τοπικών κυβερνήσεων στην επικράτειά του. Η γαλλόφωνη Βαλονία, στην οποία κυβερνούν οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές, αντιτίθεται με σφοδρότητα στη συμφωνία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα