Τα «μηνύματα» του Αλ.Τσίπρα από τις Βρυξέλλες

hjhΣαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες,καθώς έκανε ξεκάθαρο στους Ευρωπαίους εταίρους ότι πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το ελληνικό πρόγραμμα.Ο κ.Τσίπρας επικαλέσθηκε την ευρωπαϊκή συνοχή και την ανάγκη να δείξει η Ευρώπη ότι τα προβλήματα όχι μόνο τα αντιμετωπίζει ,αλλά τα λύνει και μόνη της.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην απόφαση του Μαΐου,τονίζοντας πως τα συμφωνηθέντα είναι συγκεκριμένα και είναι προς το συμφέρον όλων να τηρηθούν, δίνοντας και το σήμα για γρήγορη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, μέχρι δηλαδή το eurogroup του Δεκεμβρίου.

Για το χρέος ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κινήσεις από όλες τις πλευρές για να υπάρξει μια θετική εξέλιξη».

“Πιστεύω”, είπε ο ίδιος, “πως μέχρι το eurogroup του Δεκεμβρίου”, ή έστω μέχρι τις αρχές του επομένου έτους θα βρεθεί μια λύση – και πως η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

“Το χρονοδιάγραμμα δεν το θέτουν οι συνομιλητές μου, το χρονοδιάγραμμα το βλέπουμε από κοινού, έχουμε εν εξελίξει την 2η αξιολόγηση και στο eurogroup του Δεκεμβρίου” σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως δήλωσε και σε τηλεοπτική συνέντευξη στο France 24 ο πρωθυπουργός, «είμαστε το τελευταίο προπύργιο σταθερότητας» ανάμεσα στις πολλαπλές κρίσεις της περιοχής, και είναι καιρός να τηρήσουν οι πιστωτές και η Γερμανία τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές».

Παράλληλα,σαφή θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων πήρε  ο Φρανσουά Ολάντ,καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε η επίλυση των διαφορών μεταξύ των θεσμών για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του.

Επίσης, Τσίπρας και Ολάντ συμφώνησαν ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη, κάτι που έγινε δεκτό από τη γαλλική πλευρά.

Για το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα τονίζοντας πως πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ των κρατών: αυτών που κλείνουν τα σύνορα και αυτών που τάσσονται αλληλέγγυα. «Εμείς είπαμε ότι η αλληλεγγύη δεν είναι a la carte» τόνισε και αναφέρθηεκε στο δυασανάλογο βάρος που σηκώνει η χώρα. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους, οι συμφωνίες δεν είναι για να τηρούνται από τους πιο αδύναμους, είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο να υπάρχει δέσμευση για εκατοντάδες υπαλλήλους για το άσυλο, και σήμερα στα νησιά να είναι μόλις 32. Είναι απαράδεκτο, πρόσθεσε, να υπάρχει απόφαση για 62.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και να έχουν γίνει μόνο 5.200, όπως απαράδεκτο είναι να έχουμε συμφωνήσει σε αναθεώρηση του Δουβλίνου και κάποιοι να προτείνουν ένα χειρότερο σύστημα.

«Ευτυχώς οι θέσεις μας αντανακλώνται στα συμπεράσματα, όσο και αν ορισμένοι λειτουργούν με αστερίσκους» τόνισε. Όσον αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός τόνισε την σημασία τήρησής της και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων με την Τουρκία, τηρώντας τις δικές της υποχρεώσεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει με δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με την Κύπρο».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το οποίο, επίσης, τέθηκε στη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος, ότι στηρίζει τις διακοινοτικές συνομιλίες. Αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων από το νησί.

Τέλος, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας είχε σύντομη συνάντηση και με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της διμερών επαφών της με τα κράτη-μέλη, ενόψει Βrexit. Σε αυτήν τη συνάντηση, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα των Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στη Βρετανία, ενώ συζητήθηκε και το Κυπριακό.

Τη «σαφή θέση» της ελληνικής κυβέρνησης κατά των περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, παρά την ευθύνη που φέρει στην κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως είναι απαραίτητος ένας «θετικός διπλωματικός ρόλος» της ΕΕ υπέρ της «ειρήνης» και της «σταθερότητας» στην περιοχή.

«Έστω και αυτή η εύθραυστη κατάπαυση πυρός είναι θετική», σημείωσε, προσθέτοντας, όμως, πως οι λύσεις πρέπει «να επουλώνουν τις πληγές και όχι να τις πολλαπλασιάζουν».

Καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων στο Χαλέπι και αλλού, ανέφερε πως η ΕΕ πρέπει να ασκήσει σημαντική πίεση σε όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στους βομβαρδισμούς, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα ο εγκλωβισμός της Ευρώπης σε έναν κύκλο αλλεπάλληλων κυρώσεων και ψυχροπολεμικής ρητορικής.

Σε ό,τι αφορά την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA), ο κ. Τσίπρας τόνισε πως με τη μορφή που είχε πριν από έναν χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να την κάνει αποδεκτή και είχε διατυπώσει «ενστάστεις και αντιρρήσεις». Ωστόσο, επεσήμανε πως οι διορθωτικές προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση σε τέσσερα σημείαυιοθετήθηκαν «σε μεγάλο βαθμό».

Αυτά τα σημεία αφορούν την κύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά Κοινοβούλια, τηνεπίλυση των διαφορών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και κυβερνήσεων σε εθνικά και διεθνή δικαστήρια και όχι σε «ad hoc» δικαστήρια, τη ρητή δέσμευση ότι η πολιτική θα ασκείται ελεύθερα από τις εθνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων τωνεπανεθνικοποιήσεων και, τέλος, τη ρητή δήλωση για προστασία των εργασιακών, περιβαλλοντικών και καταναλωτικών δικαιωμάτων στον ύψιστο βαθμό.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα