Το Νοέμβριο στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα;

%cf%81%cf%84%ce%b5%cf%81%cf%84Τη στιγμή που  θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ορόσημο για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος,σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στα μέσα  Νοεμβρίου θα επισκέπτεται την Αθήνα έχοντας το θέμα του ελληνικού χρέους  στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών.

Την είδηση για το ταξίδι Ομπάμα στην Αθήνα δεν επιβεβαιώνει προς το παρόν το Μέγαρο Μαξίμου,αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη θα γίνει στο   πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου για το προσφυγικό και πριν την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη παρούσα συγκυρία προκαλεί η απόλυτη στήριξη του Αμερικανού προέδρου και προς τον Ιταλό πρωθυπουργο,Ματέο Ρέντσι,όπου σε  συνέντευξη του τόνισε   πως ο Ιταλός πρωθυπουργός καταλαβαίνει ότι οι χώρες «χρειάζονται χώρο για να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις ώστε να στηρίξουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας και να επεκτείνουν τις ευκαιρίες» αφήνοντας σαφείς αιχμές προς το Βερολίνο.

«Ο Ματέο έχει τη σωστή προσέγγιση και αυτή αρχίζει να παρουσιάζει αποτελέσματα», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η ιταλική οικονομία και η αγορά εργασίας δίνουν σημάδια ανάπτυξης.

Παράλληλα,πήρε σαφή θέση για την πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ λέγοντας ότι τα μέτρα λιτότητας συνέδραμαν στην πιο αργή ανάπτυξη στην Ευρώπη. Τόνισε δε πως η στασιμότητα ετών έχει οδηγήσει σε ανησυχίες σε ολόκληρη την ήπειρο, ιδιαίτερα στους νέους που εμφανίζουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας.

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα του προσφυγικού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι η κυβέρνησή του παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει την Ευρώπη να αντεπεξέλθει στη μαζική έλευση προσφύγων, τονίζοντας πως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γερμανία δεν πρέπει να σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος από τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ να εξασφαλιστεί ότι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη θα επιλυθεί», είπε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έπειτα από τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα