Τρομάζει η νέα «λίστα Μπόργιανς»-475 Έλληνες καταθέτες στο μικροσκόπιο

78789987Στους οικονομικούς εισαγγελείς εστάλη η λίστα  της οποίας την ύπαρξη ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.Πρόκειται για τη  νέα λίστα “Μπόργιανς” που παραδόθηκε στην Αθήνα πριν από μερικές ημέρες και περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα επιχειρηματιών – μεταξύ των οποίων και πρώην τραπεζίτες που έχουν απασχολήσει ξανά τη δικαιοσύνη.

«Θέλω να ενημερώσω το Σώμα ότι μόλις πριν από δέκα ημέρες οι ελληνικές αρχές παρέλαβαν νέα λίστα από τις αρχές της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, από το Υπουργείο του κ. Μπόργιανς, με τετρακόσιους εβδομήντα πέντε μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζα της κεντρικής Ευρώπης» ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

«Και ξέρετε ποιο είναι το ενδιαφέρον σε αυτή τη νέα λίστα; Πρόκειται για στοιχεία του 2010, δηλαδή για μια χρονιά που κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για παραγραφή αδικημάτων. Και η λίστα αυτή έχει ήδη παραδοθεί εκεί που πρέπει, όχι στα συρτάρια μας, αλλά στις εισαγγελικές αρχές για τις απαραίτητες ενέργειες. Πρόκειται για άλλη μια μεγάλη επιτυχία και θα δώσουμε κάθε δυνατή βοήθεια στις διωκτικές και ελεγκτικές αρχές για την πλήρη ταυτοποίηση και αξιοποίηση και αυτής της λίστας»πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τους ελέγχους που θα γίνουν θα είναι διαθέσιμα στις επόμενες 50 ημέρες,ενώ θα έχει προηγηθεί σε πρώτη φάση η διασταύρωση με τις άλλες λίστες καταθετών του εξωτερικού που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές Αρχές.

Παράλληλα με την παραπάνω διαδικασία ,θα ξεκινήσει η διασταύρωση των εισοδημάτων, τα οποία οι συγκεκριμένοι καταθέτες έχουν δηλώσει στην εφορία τα προηγούμενα χρόνια με το ύψος των καταθέσεων που υπάρχουν στους λογαριασμούς τους.

Η νέα λίστα των 475 ονομάτων, είναι το αποτέλεσμα των επαφών που υπήρξαν μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών , τον γενικό γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη και  τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς. Προηγήθηκε η  αποστολή ελεγκτών του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στο γερμανικό κρατίδιο για περαιτέρω εκπαίδευση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα