Παπαδημούλης προς Κομισιόν:Να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων

%ce%b7%ce%b3%cf%86%ce%b7Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τις μεγάλες, όπως σημειώνει, καθυστερήσεις στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για το προσφυγικό, όπως εκείνες επιβεβαιώνονται και στην πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση της Κουμουνδούρου,, η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της σημειώνει πως 60.000 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, τη στιγμή που «οι ηγέτες της ΕΕ έχουν παραλύσει».

Ταυτόχρονα, η οργάνωση επικαλείται μαρτυρίες προσφύγων, που δηλώνουν πως «δεν αισθάνονται ασφαλείς στους καταυλισμούς», αναδεικνύοντας έτσι και το πρόβλημα των υποδομών, όπως προκύπτει και από τις σημαντικές καθυστερήσεις της ΕΕ στο ζήτημα της παροχής τεχνικής βοήθειας και ανθρώπινου δυναμικού.

Χαρακτηριστικό, επισημαίνεται, είναι πως κράτη-μέλη όπως το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν δεχτεί λιγότερο από το 5% του συνολικού αριθμού ανθρώπων που έχουν δεχτεί να φιλοξενήσουν.

Ο Ελληνας ευρωβουλευτής, με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία και τις συνεχιζόμενες παραβλέψεις και αργούς ρυθμούς υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ρωτάει την Κομισιόν σχετικά με το τι θα πράξει για να επιταχύνει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης μέχρι και το 2017, ειδικά όταν «σε σύνολο 66.400 θέσεων σε προοπτική 2ετίας, μόνο 3.734 έχουν ολοκληρωθεί κατά τον πρώτο χρόνο».

Μάλιστα, ο ίδιος ζητεί πληροφορίες αναφορικά με τα επόμενα βήματα της Κομισιόν, ώστε να επιταχυνθεί η τεχνική βοήθεια από την ΕΕ και να αναχαιτιστεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Σε πρόσφατη έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε μέσα στον Σεπτέμβρη, η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για 60.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, τη στιγμή που οι ηγέτες της ΕΕ έχουν παραλύσει. Η Οργάνωση επικαλείται μαρτυρίες προσφύγων και οικογενειών, που δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς στους καταυλισμούς, την ίδια στιγμή που η ΕΕ έχει μείνει τραγικά πίσω στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, αναφορικά τόσο με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, όσο και με την παροχή υποδομών και ανθρώπινου τεχνικού δυναμικού.

Η δέσμευση της ΕΕ για μεταφορά των αιτούντων ασύλου από τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας της Ελλάδας σε μόνιμες κατοικίες σε άλλα κράτη-μέλη, παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις. Μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου, μόνο 3.734 αιτούντες ασύλου μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι κράτη-μέλη, μεταξύ άλλων το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, έχουν δεχτεί λιγότερο από το 5% των ανθρώπων που δέχτηκαν να φιλοξενήσουν.

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

1. Τι θα κάνει η Επιτροπή για να επιταχύνει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης μέχρι το 2017, όταν σε σύνολο 66.400 θέσεων σε προοπτική 2ετίας, μόνο 3.734 έχουν ολοκληρωθεί κατά τον πρώτο χρόνο;

2. Τι σκοπεύει να πράξει η Κομισιόν, με δεδομένο ότι όσο αργεί η τεχνική βοήθεια από την ΕΕ οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων δυσχεραίνουν, γεγονός που γεννάει ρατσιστικές συμπεριφορές στον ντόπιο πληθυσμό;

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα