Μόσχα:Καμία πρόθεση να σταματήσουμε τον πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας» στην Συρία

78Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει να πολεμά την “τρομοκρατία” στην Συρία ή να εγκαταλείψει την παροχή στήριξης στον κυβερνητικό στρατό παρά την άρνηση των ΗΠΑ να συνεχίσουν τον διμερή διάλογο για την συριακή επίλυση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Η άρνηση των ΗΠΑ να συνεχίσουν τον διάλογο με την Ρωσία για την Συρία αναφορικά με την στήριξη ενός καθεστώτος εκεχειρίας, σαφώς περιπλέκει την κατάσταση. Αυτή η άρνηση, δυστυχώς, επιβεβαιώνει ότι είναι ντε φάκτο αδύνατος ο διαχωρισμός των “τρομοκρατών” από την αυτοαποκαλούμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση…Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι η ρωσική πλευρά σκοπεύει να εγκαταλείψει τα σχέδια της αναφορικά με την μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και την στήριξη των συριακών ενόπλων δυνάμεων στις προσπάθειες τους ενάντια στην τρομοκρατία”, τόνισε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η κίνηση της Ουάσιγκτον θα αυξήσει την πιθανότητα περιστατικών μεταξύ ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών και αυτών του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων που ηγούνται οι ΗΠΑ και επιχειρούν στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονασένκοφ επισήμανε πως οι ΗΠΑ πρέπει δημοσίως να παραδεχτούν ότι οι περισσότερες από τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης που στηρίζουν στην Συρία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μετώπου αλ Νόσρα.

Χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις συνομιλίες με την Ρωσία για την προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Συρία και κατηγόρησαν την Μόσχα για μη “τήρηση των δεσμεύσεων της” με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας στην οποία κατέληξαν Ουάσιγκτον και Μόσχα στις 9 Σεπτεμβρίου. Σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν “εγκαταλείψει” τη Συρία και δεν έχουν σταματήσει να επιδιώκουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη χώρα, παρά την αναστολή της συνεργασίας τους με τη Ρωσία.

Παράλληλα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει ένα πυραυλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 στην ρωσική ναυτική βάση Ταρτούς στην Συρία.

“Το πυραυλικό σύστημα στοχεύει να θωρακίσει την ασφάλεια της ναυτικής βάσης…Δεν είναι κατανοητό γιατί η ανάπτυξη των S-300 προκάλεσε τέτοια ανησυχία ανάμεσα στους δυτικούς μας συμμάχους”, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση του.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Ρωσία έστειλε το πυραυλικό σύστημα S-300 στην Συρία το σαββατοκύριακο, στην πρώτη ξένη αποστολή ενός οπλικού συστήματος εδάφους-αέρος στην χώρα.

Από την πλευρά του ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ένα ιρανικό πολιτικό περιοδικό δήλωσε πως ο διάλογος μεταξύ Δαμασκού και ένοπλων οργανώσεων της αντιπολίτευσης είναι πιθανός αν αυτός οδηγήσει στον τερματισμό της αιματοχυσίας στην χώρα.

“Σχετικά με την πιθανότητα ενός διαλόγου με τις ένοπλες οργανώσεις (της αντιπολίτευσης), οι οποίες θα παραδώσουν τα όπλα τους, θα έλεγα ναι, υπάρχει η πιθανότητα”, τόνισε ο Άσαντ, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ο Σύρος πρόεδρος παράλληλα τόνισε ότι οι συριακές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έναν τέτοιο διάλογο ανακοινώνοντας την χορήγηση αμνηστίας για όσους σταματήσουν τις μάχες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα