Κλίντον vs Τραμπ:Εκρηκτική η πρώτη τους τηλεμαχία(Βίντεο)

A group of Hofstra University students stand in front of a CNN trailer with images of Hillary Clinton, 2016 Democratic presidential nominee, and Donald Trump, 2016 Republican presidential nominee, ahead of the first U.S. presidential debate at Hofstra University in Hempstead, New York, U.S., on Sunday, Sept. 25, 2016. Clinton and Trump will face each other, and likely a record television audience, in the first general election debate of the 2016 U.S. presidential campaign on Monday. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
(Andrew Harrer/Bloomberg)

H  Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη τους, κρίσιμη τηλεμαχία, η οποία σύμφωνα με αναλυτές θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την πορεία της προεκλογικής τους  εκστρατείας, κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους,με τον συντονιστή Λέστερ Χολτ να δυνοπαθεί, προσπαθώντας να κρατήσει τη μονομαχία σε ένα αμιγώς πολιτικό πλαίσιο.

Τα καρφιά μεταξύ των δύο υποψηφίων έδιναν και έπαιρναν,με την Κλίντον να αποκαλεί τις λύσεις που προτείνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την οικονομία υπεραπλουστευτικές και τον Τραμπ να κατηγορεί την υποψήφια των Δημοκρατικών ότι το σχέδιό της για την οικονομία είναι «όλο λόγια» και δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιτύχει.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει μακρύ ιστορικό ρατσιστικής συμπεριφοράς.Κλίντον και Τραμπ διέκοπταν η μία τον άλλον και αντιστρόφως συνεχώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης για πληθώρα θεμάτων, από την εξωτερική πολιτική ως την οικονομία.

Ο Τραμπ προσπάθησε να την παρουσιάσει ως ακατάλληλη για την προεδρία των ΗΠΑ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο θέμα της αλληλογραφίας της στα χρόνια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.«Δεν έχει την αντοχή να είναι πρόεδρος» είπε, για να εισπράξει την απάντηση:«Όταν θα έχεις επισκεφθεί 112 χώρες, θα έχεις συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις ή θα έχεις καταθέσει 11 ώρες σε Επιτροπή του Κογκρέσου, τότε θα μπορείς να μιλάς για αντοχή».

Οι δύο υποψήφιοι αντάλλαξαν κατηγορίες περί ψευδών και διαστρεβλώσεων. Η Κλίντον απευθυνόταν στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών με το μικρό του όνομα, ενώ ο Τραμπ την προσφωνούσε υπουργό Εξωτερικών Κλίντον.Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της βόρειας Αμερικής, η NAFTA, έχει πολλά και σοβαρά ελαττώματα και πρόσθεσε πως η Κλίντον θα όφειλε να τα είχε αντιμετωπίσει η ίδια εδώ και χρόνια. «Το κάνεις αυτό επί 30 χρόνια, γιατί μόλις άρχισες να σκέφτεσαι λύσεις τώρα;» είπε, απευθυνόμενος στην υποψήφια των Δημοκρατικών.

Η ανταλλαγή φραστικών πυρών συνεχίστηκε σε πρώτη φάση για την οικονομία, με τον Τραμπ να λέει ότι «θα ανακτήσω τις θέσεις εργασίας μας, εσύ δεν μπορείς να το κάνεις». Το οικονομικό σχέδιο της Κλίντον είναι «ακούγεται ωραίο αλλά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα ποτέ».

«Ο Ντόναλντ ζει στον δικό του κόσμο», απάντησε η Κλίντον,προσθέτοντας ότι  θα στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις, την ισότητα στις αποδοχές ανδρών και γυναικών, αλλά και το επίδομα τοκετού, με το οποίο συμφώνησε και ο Τραμπ.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων μίλησε για φοροαπαλλαγές, αλλά και την προσπάθεια να σταματήσουν οι αμερικανικές βιομηχανίες να μεταφέρουν εκτός ΗΠΑ τις δραστηριότητές τους.Η Χίλαρι αναφέρθηκε στο δάνειο 14 εκατομμύριων δολαρίων που ο Τραμπ πήρε από τον πατέρα του για να αρχίσει τις επιχειρήσεις του, λέγοντας ότι «αυτό που πρεσβεύει είναι ότι όσο πιο πολλά παίρνουν οι εύποροι, τόσο καλύτερα θα είμαστε».

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το δάνειο «μικρό».

Σχετικά με το θέμα των φορολογικών δηλώσεων,σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί δεν αποκαλύπτει τις φορολογικές του δηλώσεις, ο Τραμπ απάντησε: «Θα τις δείξω όταν η Κλίντον δώσει τα 33.000 emails που έσβησε», εξασφαλίζοντας το χειροκρότημα του κοινού.

Η Χίλαρι αναρωτήθηκε σε ποιον άραγε χρωστά χρήματα και δεν το λέει.

Για το ζήτημα των email η Κλίντον αναγνώρισε το λάθος της και εξήγησε ότι αν ξεκινούσε από την αρχή θα έκανε διαφορετικό χειρισμό.

«Ασφαλώς και ήταν λάθος, αλλά έγινε επίτηδες» απάντησε ο Τραμπ.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στον οποίο υποβάλλεται. Τόνισε ότι τελεί υπό φορολογικό έλεγχο επί σχεδόν 15 χρόνια και του έχει γίνει «τρόπος ζωής σχεδόν». Πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει το πόσους φόρους πλήρωσε μόλις η Κλίντον δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επανερχόμενος στο ζήτημα του πώς χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν ΥΠΕΞ.

Η Κλίντον επιτέθηκε στον Τραμπ με αιχμή τις φορολογικές του εκκρεμότητες, λέγοντας ότι για άλλη μια φορά παλινωδεί. Υπάρχουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο μεγιστάνας οφείλει εκατομμύρια στη Γουόλ Στριτ και σε ξένες τράπεζες και μάλλον ο Τραμπ δεν θέλει οι Αμερικανοί να γνωρίζουν πόσα λίγα κατέβαλε σε φόρους, σημείωσε.

«Πρέπει να υπάρχει κάτι αληθινά σημαντικό, αν όχι τρομερό, που προσπαθεί να κρύψει», υποστήριξε η υποψήφια των Δημοκρατικών αναφερόμενη στη φορολογική δήλωση του Τραμπ και συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει ότι θα τη δώσει ποτέ στη δημοσιότητα.Θα ακολουθήσουν άλλες δύο τηλεμαχίες ανάμεσα στην Κλίντον και τον Τραμπ.

Σε μια κουβέντα όπου οι υποψήφιοι πηδούσαν από το ένα θέμα στο άλλο,ο Τραμπ χλεύασε το γεγονός ότι στον ιστότοπο της εκστρατείας της Κλίντον περιγράφεται το πώς θα αντιμετωπίσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Τουλάχιστον εγώ έχω ένα σχέδιο, ανταπάντησε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Τέλος,πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές βρήκαν καλύτερη την Χίλαρι Κλίντον στα σημεία,ενώ η τηλεθέαση της πρώτης(από τις τρεις) τηλεοπτικής αντιπαράθεσης είχε πολύ υψηλά ποσοστά.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα