Κόντρα Κυβέρνησης-ΝΔ για το προσφυγικό

789Νέα πολιτική κόντρα ξέσπασε μεταξύ  κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης,με το Μαξίμου να απαντάει  στην δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το προσφυγικό και την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στην Αυστρία.

Ειδικότερα,ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας με δήλωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανικανότητα να διαχειριστεί το μεταναστευτικό» και «εικόνες καταστροφής και αναρχίας στη Μυτιλήνη και τη Χίο».

«Όλοι γνωρίζουν ότι έκανα τα πάντα προκειμένου να υποστηρίξω και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τα συμφέροντα της χώρας. Η Κυβέρνηση, όμως, δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. Ο διαχωρισμός μεταναστών και προσφύγων δεν έγινε. Οι δομές φιλοξενίας λειτουργούν άναρχα. Η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία. Κανένα συγκροτημένο σχέδιο για κατανομή των προσφύγων στην επικράτεια δεν υπάρχει. Ευρωπαϊκά κονδύλια λιμνάζουν», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Η απάντηση από το Μαξίμου ήταν άμεση,καταλογίζοντας στον Κυρ.Μητσοτάκη μικροκομματικές σκοπιμότητες,καθώς προσπαθεί,όπως αναφέρει, να εκμεταλλευτεί τον πόνο και τη δυστυχία των προσφύγων αλλά και το βάρος που σήκωσαν και σηκώνουν οι κάτοικοι των νησιών.

Οι ίδιοι κυβερνητικές πηγές  επισημαίνουν πως η προσφυγική κρίση είναι μία «παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση»  και καμία χώρα «δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της». «Ιδιαίτερα, εάν αυτή είναι η χώρα πρώτης υποδοχής. Και η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος αυτής της παγκόσμιας κρίσης», προσθέτουν.

«Καλό θα είναι ο κ. Μητσοτάκης να κατανοήσει ότι εκείνο που προέχει είναι να υλοποιηθούν όλες οι διεθνείς και διμερείς συμφωνίες, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου, να προχωρήσει η διαδικασία του relocation», σχολιάζουν.

Και καταλήγουν: «Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θέλει να κάνει δηλώσεις για το μεταναστευτικό καλό θα είναι να ενημερωθεί για το τι διεμήφθη στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, όπου το μεταναστευτικό ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης. Και, βέβαια, να διαβάσει τις σχετικές ομιλίες και δηλώσεις του Πρωθυπουργού σε ΟΗΕ και Βιέννη! Είμαστε σίγουροι ότι θα είναι ουσιαστικός και πιο προσεκτικός».

Η «μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό στη Βιέννη

Νωρίτερα,είχε ολοκληρωθει η «μίνι» Σύνοδο Κορυφής, την οποία συγκάλεσε στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.

Στη σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στην αυστριακή Καγκελαρία με θέμα: “Η μετανάστευση κατά μήκος της βαλκανικής οδού”, συμμετείχαν συνολικά 10 χώρες: Ο καγκελάριος της Αυστρίας, η Γερμανίδα καγκελάριος, ‘Ανγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για τη Μετανάστευση και τον Βαλκανικό δρόμο:

«Η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση και η Ευρώπη δεν μπορεί να την αντιμετωπίζει αποσπασματικά με αναφορά μονάχα στην χώρα πρώτης υποδοχής και στις χώρες εισόδου, αλλά πρέπει ως ένα κοινό πρόβλημα να το αντιμετωπίσει συλλογικά και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών».

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της «μίνι» συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό, στη Βιέννη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στη Σύνοδο ότι αν ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, «τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε με έμφαση το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και της τήρησής της από όλες τις πλευρές, ενώ ζήτησε την ενίσχυση της Frontex ώστε να μπορέσει να γίνει μια αποτελεσματική δουλειά.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός μίλησε για μία ενδιαφέρουσα σύνοδο για το προσφυγικό πρόβλημα «το οποίο μας έχει απασχολήσει πολλάκις τον τελευταίο καιρό με πολλές συνόδους κορυφής». Επισήμανε ότι στη σημερινή σύνοδο συμμετείχαν οι χώρες από τις οποίες περνούσαν οι ροές μέχρι την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Επισήμανε ότι μετά την συμφωνία οι ροές έχουν μηδενιστεί από τον Βαλκανικό διάδρομο, δεν υπάρχει Βακλανικός διάδρομος, είναι κλειστά τα σύνορα και οι ροές έχουν μειωθεί στα ελληνικά νησιά από τις 5.000 περίπου στους 100-150 ημερησίως και ότι «αυτό έγινε χάρη στην συμφωνία». «Αυτή την συμφωνία», υπογράμμισε, «πρέπει να την κρατήσουμε».

Επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος», εξηγώντας ότι «αυτή τη στιγμή η επιτροπή ασύλου της Ελλάδας, η οποία ιδρύθηκε πριν 3 χρόνια αντιμετωπίζει σχεδόν το 30% των αιτήσεων ασύλου σε όλη την Ευρώπη». «Η Ευρώπη όμως έχει κοινά σύνορα. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης», υπογράμμισε, για να τονίσει ότι «συνεπώς η ευθύνη της προστασίας αυτών των συνόρων αλλά και διαμερισμού της ευθύνης των βαρών για τους αιτούντες άσυλο που δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα-θέλουν να πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έθεσε λοιπόν το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνοντας τι σημαίνει αυτό για την κάθε πλευρά. Συγκεκριμένα:

«-Αυτό σημαίνει ότι από την δική μας την πλευρά πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στα ελληνικά νησιά. Γι’ αυτό και πρέπει να ενισχύσουμε την υπηρεσία ασύλου και τα αιτήματά μας για προσωπικό στην EASO να γίνουν επιτέλους αποδεκτά.

-Από την πλευρά της Τουρκίας πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πολύ σοβαρά παράπονα. Διότι οι ροές έχουν μειωθεί. Πρέπει να μηδενιστούν.

-Τρίτον, από την πλευρά της ΕΕ. Που σημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τουρκία να τις υλοποιήσει. Και οι δεσμεύσεις αυτές είναι η οικονομική βοήθεια, οι δεσμεύσεις αφορούν την φιλελευθεροποίηση της βίζας, και σε ό,τι αφορά τις επιστροφές. Οι επιστροφές πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα συλλογικό πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ΕΕ με τις χώρες καταγωγής μεταναστών που δεν χρίζουν διεθνής προστασίας, ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές».

Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε την ενίσχυση της FRONTEX «ώστε να μπορέσει να γίνει μια πιο αποτελεσματική δουλειά».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από τη Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη «όπου συζητάγαμε ως κεντρικό παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό», βρέθηκε εδώ στην Αυστρία «όπου εξειδικεύσαμε σε ορισμένες πτυχές του». «Δεν μπορώ να κρύψω ότι μέσα στη Σύνοδο ακούστηκαν απόψεις και φωνές που καμία σχέση δεν έχουν με το κλίμα με το οποίο η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ως ένα πρόβλημα που έχει ανθρωπιστική διάσταση», είπε. Τόνισε ότι «ακούστηκαν φωνές ότι η Ευρώπη πρέπει να υψώνει φράχτες και τείχη», και υπενθύμισε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια συμφωνία που θέλει να χτυπήσει την παράνομη διακίνηση, όχι τους πρόσφυγες, που σημαίνει να αντικαταστήσει τις παράνομες ροές με νόμιμες ροές κι αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ επιτέλους πρέπει να καταλάβει ότι έχει ευθύνη να μοιράσει τα βάρη και την ευθύνη και η διαδικασία της μετεγκαταστάσης να γίνει πραγματικότητα». Διότι, εξήγησε, από τις 66.000 που αφορούν την Ελλάδα έχουν γίνει δυστυχώς μόνο 4.000 και είναι 8.000 έτοιμοι που δεν προχωράει η διαδικασία της μετεγκατάστασης.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «αν από την πλευρά μας ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, αν δεν υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία, τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο». «Αυτό τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσα σήμερα», είπε, και πρόσθεσε πως πιστεύω ότι από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων έγινε κατανοητό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα