Σκληρή γλώσσα από Σούλτς για Μπαρόζο

564556Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μη αμφισβητούμενα θέματα και “να στείλουν το μήνυμα ότι θέλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού και όχι διχασμένοι τις προκλήσεις το 21ου αιώνα”, δηλώνει ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην Die Welt.

“Δεν επιτρέπεται οι κυβερνήσεις της Ε.Ε να κάνουν το λάθος να συνομιλήσουν μόνο για θέματα που διχάζουν. Ας συνομιλήσουν για θέματα για τα οποία συμφωνούμε! Μόνο έτσι θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών”, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέτοια θέματα είναι η ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς, όπως επίσης και ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής και κατά της ανεργίας των νέων.

Επίσης, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός καλεί τη Βρετανία να καταθέσει μέχρι το τέλος του έτους την αίτηση αποχώρησης από την Ε.Ε.

Ο ίδιος δεν θέλησε να μιλήσει για το πολιτικό του μέλλον, αν δηλαδή θα είναι υποψήφιος καγκελάριος, δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) δεν προτίθεται να υποστηρίξει νέα θητεία του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Σούλτς είπε απλώς ότι η σχετική ψηφοφορία για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα γίνει στις 17 Ιανουαρίου: “Είναι μια ανοιχτή διαδικασία”.

Υπέρ της αναθεώρησης του κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι η Ένωση οφείλει να αναθεωρήσει τον κώδικα δεοντολογίας μετά την κατακραυγή που προκάλεσε ο διορισμός του πρώην προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην Goldman Sachs, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

«Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τον κώδικα συμπεριφοράς ώστε να γίνει σαφέστερο τι επιτρέπεται να πράττουν οι πρώην πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι πρώην ευρωπαίοι επίτροποι», δηλώνει στην συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ο Μάρτιν Σουλτς.

Ο διάδοχος του Μπαρόζο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διέταξε την Κυριακή έρευνα σχετικά με το εάν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παρέβη τις βασικές αρχές της δεοντολογίας της ΕΕ με τον διορισμό του στην αμερικάνικη τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs, όπου θα προσφέρει τις συμβουλές του σχετικά με το Brexit.

Η Goldman Sachs προσέλαβε τον Μπαρόζο ως μη εκτελεστικό πρόεδρο της διεθνούς της έδρας στο Λονδίνο, δύο εβδομάδες αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit τον Ιούνιο. Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι θα συμβουλεύει την τράπεζα σε θέματα που αφορούν τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ερώτηση σχετικά με το αν ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΕ είναι υπερβολικά χαλαρός, ο Μάρτιν Σουλτς απαντά:

«Δεν είναι αρκετά σαφής. Είναι φυσικό όταν ένας πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ψάχνει για δουλειά…κανείς δεν έχει πρόβλημα αν γράφει βιβλία ή διδάσκει σε πανεπιστήμιο. Αλλά είναι περίεργο που ο Μπαρόζο θέλει να συμβουλεύει την μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα σε θέματα Brexit».

Ο Μπαρόζο κατηγόρησε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για «διακριτική μεταχείριση» μετά το άνοιγμα της έρευνας, η οποία για τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν δεν συνάδει με την μεταχείριση που επιφυλάχθηκε σε άλλα πρώην μέλη της Επιτροπής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα