Αναστασιάδης: Επήλθε βελτίωση κρίσιμων παραμέτρων του σχεδίου Ανάν

42342Ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας στο μνημόσυνο των ηρώων, Ιωνά Νικολάου, Κυριάκου Κολοκάση και Κυριάκου Κακουλλή, απαρίθμησε συγκεκριμένα στα σημεία, τα οποία θεωρεί ότι παρουσιάζουν βελτίωση.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στα εξής:

– Κατοχύρωση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, με ανεμπόδιστη διακίνηση, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας ή άσκηση επαγγέλματος σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

– Οριστικός τερματισμός εποικισμού.

– Έμπρακτη αναγνώριση του σεβασμού στο δικαίωμα του ιδιοκτήτη περιουσίας, με πέντε επιλογές ως θεραπεία.

– Διαμόρφωση συστήματος διακυβέρνησης, στο οποίο δεν θα υπάρχουν αδιέξοδα και θα μειώνονται στον ελάχιστο βαθμό οι κίνδυνοι ρήξης.

– Συμφωνία για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την έκταση του κράτους.

– Κατοχύρωση της μιας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας του κράτους, της μιας και μόνης κυριαρχίας και της μιας και μόνης υπηκοότητας.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι έχει γίνει αποδεκτή από την τουρκοκυπριακή πλευρά η μείωση στο ελάχιστο των μεταβατικών περιόδων εφαρμογής της λύσης, ενώ από την πρώτη ημέρα θα υπάρχουν χειροπιαστά οφέλη και για τις δύο κοινότητες».

Επίσης, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «εκείνο που μετρά είναι τί καταθέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι και όχι τί επιδιώκει η άλλη κοινότητα».Είπε ότι δεν θα ασχοληθεί με το τί λέει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο μετρά τι καταθέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Γι’ αυτό και λέω», πρόσθεσε, «ότι η λύση θα εξαρτηθεί από το ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, τονίζοντας ότι «αυτή εξαρτάται από το τι θα συμφωνηθεί και στα δύο εναπομείναντα κεφάλαια, ασφάλεια-εγγυήσεις και εδαφικό».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα