«Μαύρα σύννεφα» στην Κριμαία-Πυραύλους S-400 αναπτύσσει η Ρωσία στην περιοχή

6767Η Ρωσία ανακοινώνει ότι ανέπτυξε προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ουκρανία, η οποία έχει θέσει τα στρατεύματά της σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, κατηγορεί την ίδια στιγμή τη Ρωσία ότι υποκινεί ταραχές στο έδαφός της.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για την ανάπτυξη των συστημάτων S-400 στην Κριμαία έρχεται δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα μετά τις ρωσικές καταγγελίες για απόπειρες επιθέσεων στην Κριμαία από ουκρανικές δυνάμεις.

Το Κίεβο αποκρούει τις ρωσικές καταγγελίες και κατηγορεί τη Μόσχα ότι επιχειρεί να υποκινήσει ταραχές στο ουκρανικό έδαφος.

«Ο εχθρός προετοιμάζει μαζικές προκλήσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην Ανατολική Ουκρανία, τις οποίες θα ακολουθήσουν κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η ουκρανική πλευρά δεν τηρεί τις συμφωνίες του Μινσκ» ανέφερε το τμήμα πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στη σελίδα του στο Facebook.

Η Ουκρανία έχει θέσει τα στρατεύματά της σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης με την Κριμαία και στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατηγορούν το Κίεβο ότι οργάνωσε πολλές εφόδους «δολιοφθορέων-τρομοκρατών» που κατέληξαν σε ένοπλες συγκρούσεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, σύμφωνα με τη Μόσχα, ένας πράκτορας της FSB (πρώην KGB) και ένας ρώσος στρατιωτικός.

Την Πέμπτη η ρωσική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που δείχνουν έναν από τους συλληφθέντες ο οποίος ανακρίθηκε από την FSB. Ο άνδρας, ο Εβγκέν Πάνοφ, είπε πως ήταν μέλος μιας ομάδας δολιοφθορέων που εργάζονταν για τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών και πως σχεδίαζαν να ανατινάξουν ένα πορθμείο, ένα διυλιστήριο πετρελαίου και ένα χημικό εργοστάσιο, μεταξύ άλλων.

Αντιμέτωπες με αυτή την αναζωπύρωση της έντασης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πως είναι «εξαιρετικά ανήσυχες» και κάλεσαν τα δύο στρατόπεδα να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση».

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό υπογράμμισε από την πλευρά του «τη σημασία που έχει για την Ουκρανία και τη Ρωσία να επιλύσουν, με τον διάλογο, τις πρόσφατες εντάσεις για το θέμα της κατάστασης στην Κριμαία».

Είναι «ένα βήμα μακριά από τη λογική της πολιτικής διαδικασίας και ένα βήμα προς τη λογική μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης» δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ειδικός αντιπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για τη Ρωσία Γκέρνορτ Έρλερ.

«Όλα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά» επισήμανε.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τους Δυτικούς να πουν στο Κίεβο να μην λάβει«”επικίνδυνα μέτρα που μπορούν να έχουν τις πλέον αρνητικές συνέπειες», σύμφωνα με το υπουργείο του.

Η Ουκρανία αρνείται κατηγορηματικά τις ρωσικές κατηγορίες. Στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάλεσε τη Ρωσία να παράσχει αποδείξεις για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της, τους οποίους αμφισβητούν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Την Παρασκευή, ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, έδωσε μια εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, λέγοντας πως η Μόσχα επιδιώκει να«”καλύψει» πυροβολισμούς στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων «που παραδοσιακά κάνουν κατάχρηση οινοπνευματωδών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα