Γερμανία:Η Τουρκία συνεχίζει να εφαρμόζει τη συμφωνία με Ε.Ε. για μεταναστευτικό

515656Προσηλωμένες στη συμφωνία με την Τουρκία παραμένουν Ε.Ε. και Γερμανία, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ, υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο θεωρούν ότι η Τουρκία συνεχίζει να την εφαρμόζει.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι η Άγκυρα μπορεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία εάν δεν απελευθερωθεί το καθεστώς βίζας ως τον Οκτώβριο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Μάρτιν Σέφερ επισήμανε ότι η συμφωνία επί της αρχής λειτουργεί, όπως λειτουργεί και η ισορροπία συμφερόντων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική δεν εξαντλείται στο να κλείσει μια συμφωνία με την Τουρκία, αλλά υπάρχει μια ολόκληρη δέσμη ιδεών και συγκεκριμένων υλοποιημένων μέτρων, με στόχο την καλύτερη από ό,τι ως τώρα φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως δίδαγμα από τις εμπειρίες του τελευταίου διαστήματος ανέφερε «την ενίσχυση της FRONTEX, την πρόταση να δημιουργηθεί από την FRONTEX μια πραγματική πολυθενική ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης συνόρων». Μια τέτοια υπηρεσία, όπως είπε, μπορεί, ειδικά στην Ιταλία και στην Ελλάδα από όπου ήρθαν οι περισσότεροι πρόσφυγες, να βοηθήσει να λυθούν τα προβλήματα, «κατά τρόπο ο οποίος συνάδει με τις αξίες μας και τα πολιτικά μας συμφέροντα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο σοβαρά λαμβάνει το Βερολίνο υπόψη του τις τουρκικές απειλές, ο κ. Σέφερ τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα κάνουν καλά να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη συμφωνία, αν και θα μπορούσαν να την εφαρμόσουν και καλύτερα, καθώς σε διάφορα σημεία δεν υπάρχει 100% εφαρμογή.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, σημείωσε ότι «δεν είναι καλή ιδέα να βάζουμε υπερβολικό συναισθηματισμό ή πολιτικοποίηση» και υπενθύμισε ότι η σχετική συμφωνία με την ΕΕ υπάρχει από το 2013 και δεν εφευρέθηκε λόγω της συμφωνίας για τους πρόσφυγες.

«Κάναμε καλά που μέχρι τώρα την εφαρμόζαμε βήμα-βήμα μέχρι να εφαρμοστούν και οι 72 προβλεπόμενοι όροι. Τώρα έχουμε φθάσει στο σημείο 67 και πρέπει να δούμε εάν θα καταφέρουμε τους επόμενους μήνες όσο πιο γρήγορα γίνεται να ολοκληρώσουμε και τους υπόλοιπους πέντε», προσέθεσε ο κ. Σέφερ και ανέφερε ότι για αυτό γίνεται σειρά επαφών μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, ενώ η γερμανική κυβέρνηση συμμετέχει με εποικοδομητικό τρόπο, όπου αυτό επιθυμείται και είναι απαραίτητο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα