«Καρφιά» Τσίπρα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

φδσφσΚατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με φορείς των Κυκλάδων και της Πάρου στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου,έκανε έμμεση αναφορά στο ΔΝΤ και την πρόσφατη παραδοχή των λαθών του,χαρακτηρίζοντας ως “ακατανόητη” την επιμονή των θεσμών κατά τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά.

Ειδικότερα,ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι είναι “ακατανόητη η επιμονή των θεσμών κατά τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ΦΠΑ, αν και έχουν αναγνωρίσει λάθη, όπως το ΔΝΤ έπραξε προχθές και με σαφήνεια”.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε στρεβλή την ως τώρα αντιμετώπιση της έννοιας της νησιωτικότητας από την Πολιτεία και επισήμανε ότι δεν είναι μόνο ο χαμηλότερος ΦΠΑ νησιωτική πολιτική, αλλά υπάρχει ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης και πολιτικής.

Παράλληλα ενημέρωσε τους φορείς ότι η κυβέρνηση εξετάζει ισόποση επιστροφή φόρου για τα χαμηλά εισοδήματα μόνιμων κατοίκων των νησιών ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του ΦΠΑ.

Είπε, επίσης, ότι στόχος είναι ένα δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών, με τα 6 μεγάλα αεροδρόμια με συνδέσεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη, με την κατασκευή υδατοδρομίων και με παρεμβάσεις για καλύτερες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι την περίοδο της κρίσης η κυβέρνηση χρειάστηκε να προχωρήσει στην ανάπτυξη υποδομών, λόγω απουσίας σχεδιασμού στα χρόνια της ανάπτυξης.

Ο κ. Τσίπρας για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας ανέφερε ότι θα προχωρήσει η πρόσληψη 2 νοσηλευτών, 1 μαίας, 2 γιατρών (γενικός και παιδίατρος) και 3 επικουρικών, και μία πρόσληψη σε παραϊατρικό προσωπικό. Συζητήθηκε επίσης η ιδέα ανάπτυξης θαλάσσιου στόλου του ΕΚΑΒ για τις ανάγκες των νησιών.

Αναφορικά με τις πρώτες 12.000 προσλήψεις αναπληρωτών στα σχολεία, προτεραιότητα θα έχουν τα νησιά και για πρώτη φορά θα προχωρήσουν την 1η Σεπτεμβρίου, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη.

«Τα έσοδα πάνε καλά παρά όσα ακούμε για αποφυγή έκδοσης αποδείξεων. Με τον νόμο για ηλεκτρονικές συναλλαγές θα πάνε ακόμα καλύτερα. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί πιάνοντας τους στόχους θα μπορούμε από καλύτερη θέση να απαιτήσουμε διορθώσεις», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μεγάλες αλλαγές στη φορολογία, ώστε σε συνδυασμό, με την ελάφρυνση χρέους να υπάρξει η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, με έμφαση στην ελάφρυνση σε όσους έχουν δεχθεί δυσβάσταχτο βαρος.

Εγκαίνια νέου αεροδρομίου:

Νωρίτερα,ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου της Πάρου,χαρακτήρισε το έργο ως αυτό  το οποίο θα δώσει πνοή σε ένα νησί που αποτελεί τοπόσημο για όλες τις σημαντικές καμπάνιες του τουρισμού, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο νησί είναι ένας πανέμορφος προορισμός στην καρδιά των Κυκλάδων και στην καρδιά της ατμομηχανής της οικονομίας, που είναι ο τουρισμός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ολοκλήρωση του έργου στο τελευταίο στάδιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι, καθώς προκειμένου να προλάβει τη θερινή περίοδο έγινε μέσα σε διάστημα 102 ημερών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Πάσχα όλο το σημείο ήταν καλυμμένο με χώμα, αλλά τώρα υπάρχει ένας σταθμός που μπορεί να εξυπηρετήσει τη λειτουργία ενός σύγχρονου αεροδρομίου και αυτό παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το νέο αεροδρόμιο αποτελεί υπόδειγμα και παράδειγμα πως όταν υπάρχει βούληση των κατοίκων και αγαστή συνεργασία ανάμεσα στην πολιτεία και τους ιδιώτες, τότε μπορεί να έχουμε σημαντικό αποτέλεσμα. Επίσης, επεσήμανε το οικονομικό όφελος από την υλοποίηση του έργου, αφού το Δημόσιο δεν θα χρειάζεται να πληρώνει 4,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο στην επιδότηση της άγονης γραμμής, αλλά και το όφελος από την αύξηση της επιβατικής κίνησης, σημειώνοντας ότι πλέον πάνω από 300 άνθρωποι θα μπορούν, καθημερινά, να κλείνουν φθηνά εισιτήρια και να φθάνουν στην Πάρο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και ευχαρίστησε τους απλούς πολίτες που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ πρόσθεσε ότι τα οφέλη από το νέο αεροδρόμιο θα επιτρέψουν την επέκταση των έργων και την ολοκλήρωση του εξοπλισμού του νέου αεροδρομίου. Συγκεκριμένα, είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα διπλασιαστεί η υποδομή του αεροσταθμού, με προοπτική να φθάσει τα 5.000 τμ. Αντίστοιχα και η επέκταση του διαδρόμου θα επιτρέψει στην Πάρο να συνδεθεί με μεγάλα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο ανασχεδιασμός των ακτοπλοϊκών γραμμών στο σύνολο της νησιωτικής χώρας και η προώθηση υδατοδρομίων ιδιαίτερα στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου, που θα δώσει ώθηση στον τουρισμό. Από την εξοικονόμηση εξάλλου πόρων που συνεπάγεται το νέο αεροδρόμιο θα εξασφαλιστούν δύο ελικόπτερα για έκτακτες αερομεταφορές.

Οι επισκέπτες του νησιού αναμένεται αυξηθούν κατά 150.000 κατ’ έτος και η τουριστική περίοδος θα επιμηκυνθεί, είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι το νέο αεροδρόμιο δείχνει πως με σύμπνοια μπορεί να γίνουν σημαντικά πράγματα. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα για την επανεκκίνηση έργων υποδομής και υπογράμμισε ότι βασική μέριμνα είναι να ξεκινήσουν σε βάσεις υγιείς.

Είπε ακόμη ότι η Πολιτεία πρέπει να σκύψει με ευαισθησία στο θέμα της νησιωτικότητας και γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί πρόγραμμα ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους και των δομών τους ιδίως στα νησιά. Επίσης ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Παροναξίας για τη δήλωσή του ότι η Εκκλησία θα μπορούσε να διαθέσει έκταση για δημιουργία νοσοκομείου.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ευχήθηκε να είναι καλορίζικο το νέο αεροδρόμιο, σημειώνοντας ότι έχει έναν και μόνο ιδιοκτήτη, τους Παριανούς, δεν έχει ιδιοκτήτη καμία κυβέρνηση και κανέναν υπουργό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα