Τσακαλώτος:«Πιο εύκολα να πιστέψω ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολιτικός κρατούμενος απ’ ότι το κόστος ήταν 86 δισ. ευρώ»

zxcbΟ υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι η ιστορία των μνημονίων αρχίζει το 2010, όταν μπήκαμε σε πρόγραμμα σταθεροποίησης χωρίς ρύθμιση χρέους και χωρίς υποτίμηση. Αυτό εξηγεί πώς χάσαμε 25% του ΑΕΠ και μπήκαμε σε παγίδα χρέος σημείωσε ο κ.Τσακαλώτος.

Σε ότι αφορά στις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ ο κ. Τσακαλώτος πήρε αποστάσεις λέγοντας ότι δεν το έχει διαβάσει, αλλά ότι οι τοποθετήσει των βουλευτών της ΝΔ του προκάλεσαν το ενδιαφέρον.

Όπως είπε είναι θράσος να ρωτά η αντιπολίτευση γιατί δεν έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ την 5η αξιολόγηση όταν ως προηγούμενη κυβέρνηση είχε επτά μήνες και δεν το έκανε, ενώ χαρακτήρισε ναρκοθετημένη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι η παράταση που είχε δοθεί ήταν μόλις δυο μήνες.

Αναφορικά με τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η εντολή που είχε ήταν για διαπραγμάτευση. Η σύγκρουση δεν ήταν επιλογή μας, αντίθετα την επιδίωξαν οι δανειστές.

Μίλησε για ασσυμετρία μεταξύ της αντιπολίτευσης που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ που έδινε όπλα στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και της ΝΔ που έλεγε «υπογράψτε τα όλα». «Μετά γίνατε αντιμνημονιακοί» είπε αναφερόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

Όσον αφορά το plan x τόνισε ότι κάθε κυβέρνηση πρέπει να έχει σχεδιασμούς για διάφορα ενδεχόμενα. Είτε επειδή κινδύνευε η Ευρώπη (όπως το 2012 πριν ο Ντράγκι πει «θα κάνω ότι χρειαστεί», είτε επειδή υπήρχαν και σχέδια για το τι θα γίνει αν μας πιέσουν. Σε τίποτα αυτό δεν συγκροτεί «σχέδιο Β» και σε τίποτα δεν αποδείχθηκε ότι κάποτε το «σχέδιο Β» θα μπορούσε να είναι «σχέδιο Α».

Υπάρχει μια γενική ιδέα ότι ήταν μεταξύ 86 και 100 δισ. ευρώ. Το χρέος όμως αποδεικνύει ότι δεν είναι έτσι γιατί υπάρχει ανακύκλωση χρέους και μάλιστα με μικρότερα επιτόκια. «Είναι πιο εύκολο να πιστέψω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολιτικός κρατούμενος παρά αυτό».

Υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε σωστή ανακεφαλαιοποίηση, γιατί δεν την έκανε γρήγορα, δεν εξασφάλισε «καβάτζα κεφαλαίων» και γιατί δεν ρύθμισε τα κόκκινα δάνεια. Σημείωσε δε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη που επικαλείται η ΝΔ είναι απλά προβλέψεις που δεν θα μπορούσαν να εκπληρωθούν με πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ.

Υπήρξαν ήττες και νίκες από τη διαπραγμάτευση, παραδέχτηκε και όπως είπε η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιήσει ότι υποσχέθηκε.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και ήταν ξύπνημα για την Ευρώπη που τώρα λέει αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΕΕ έχει δομικά προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη.

Αποτύχατε στην αριστερή παρένθεση, ότι θα πέφταμε το καλοκαίρι, ότι δεν θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος. Τι σας μένει: να μιλάτε για το παρελθόν.

Υπάρχει άλλη δύναμη που θα φέρει ανάπτυξη με ποιοτικά στοιχεία στην αναδιανομή του εισοδήματος και την κοινωνική δικαιοσύνη; αναρωτήθηκε.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε χιούμορ και με το κόστος της διαπραγμάτευσης. «Μπορώ πιο εύκολα να πιστέψω ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολιτικός κρατούμενος απ’ ότι το κόστος ήταν 86 δισ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

«Διαπραγματευτήκαμε σκληρά, είχαμε και νίκες και ήττες» προσέθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα