Ντ.Μπακογιάννη:«Το φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

φγφγφΣυνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ και το δημοσιογράφο Γιώργο Ευθυμίου:
Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να περάσει με 200 ψήφους τον εκλογικό νόμο απέτυχε, θεωρείτε ωστόσο ότι θα επηρεάσει το σχηματισμό των επόμενων κυβερνήσεων;

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει τις 200 ψήφους για να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές και αυτό είναι μια πολιτική ήττα. Η ΝΔ μετά τις εκλογές θα επιδιώξει συναινέσεις και ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην κατεύθυνση ενός αναλογικότερου συστήματος από αυτό που ισχύει σήμερα, το οποίο όμως θα δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης.

Η ΝΔ θα μπορούσε να συνεργαστεί την επόμενη μέρα με κάποιο από τα κόμματα που υπερψήφισαν τον εκλογικό νόμο;
Αυτό που έχει σημασία είναι η συνεργασία να βασίζεται σε ουσιαστική προγραμματική σύγκληση και όχι σε ευκαιριακές συνενώσεις, με μοναδικό γνώμονα τη νομή της εξουσίας, όπως ισχύει στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Όπως όλα δείχνουν όμως, ο κ. Τσίπρας ψάχνει να βρει ένα νέο αφήγημα αυτή τη στιγμή στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Εσείς έχετε ταχθεί υπέρ της άμεσης εκλογής ΠτΔ από τον λαό, σε αντίθεση με την ηγεσία του κόμματός σας. Δηλαδή δεν τίθεται θέμα για την ενότητα της ΝΔ σε μια κρίσιμη περίοδο; Δεδομένου ότι και άλλα στελέχη σας έχουν εκφράσει περίπου την ίδια άποψη.

Το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το μείζον πολιτικό ζήτημα για τα επόμενα χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πολλές φορές ότι η Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε και τις παθογένειες της μεταπολίτευσης. Προσωπικά μιλάω για την αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση τα τελευταία 15 χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν καταρχήν να συμφωνήσουμε ως προς τις αναθεωρητέες διατάξεις.

Η ΝΔ θα καταθέσει τις απόψεις της και η επόμενη Βουλή θα πάρει τις ουσιαστικές αποφάσεις για το περιεχόμενο της αναθεώρησης του Συντάγματος. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχουν θετικά και αρνητικά και στα δύο ενδεχόμενα, τα οποία θα συζητήσουμε. Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ έχει δημοκρατικές διαδικασίες και η πλειοψηφία θα αποφασίσει για την θέση του κόμματος. Σας διαβεβαιώνω δεν υπάρχει κανένα θέμα ενότητας στη ΝΔ, η οποία είναι πιο ενωμένη παρά ποτέ.

Σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα σε δημοψήφισμα;
Το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει τους τρόπους αναθεωρήσεώς του. Παιχνίδια στα θέματα του Συντάγματος η ΝΔ δεν θα επιτρέψει.

Μαζί με τη συνταγματική αναθεώρηση το Μαξίμου βάζει στην ατζέντα και τις άδειες των καναλιών, ενώ υπάρχει μπροστά και η συζήτηση για την Εξεταστική. Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαδικασίας και κόπηκαν 3 υποψήφιοι…
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θέλει να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο αν δεν είχε ξεκινήσει κάνοντας δύο θεμελιώδη λάθη, που αποκάλυψαν και τις προθέσεις της. Πρώτον πήρε την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ και τη μετέφερε στον κ. Παππά, καθιστώντας τον καναλάρχη και δεύτερον αποφάσισε αυθαίρετα ότι ο αριθμός των αδειών θα είναι τέσσερις και άρα κάποια κανάλια θα πρέπει να κλείσουν.

Με αυτές τις δύο αποφάσεις η κυβέρνηση απέδειξε ότι αυτό το οποίο επιθυμεί είναι ο έλεγχος των τηλεοπτικών σταθμών και όχι η έννομη λειτουργίας τους.

Αντικείμενο της κριτικής σας αποτέλεσαν και οι χειρισμοί της κυβέρνησης και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως για τους 8 του τουρκικού ελικοπτέρου. Η κυβέρνηση Τσίπρα χειρίζεται σωστά αυτό το θέμα;
Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Τσίπρα χειρίζεται το θέμα με προσοχή και νηφαλιότητα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στην Ελλάδα γι’ αυτά τα ζητήματα αποφασίζει η Δικαιοσύνη.
Πόσο σας ανησυχεί η σημερινή κατάσταση στην Τουρκία; Που μπορεί να οδηγήσει;

Με ανησυχεί πολύ. Στην Τουρκία διαμορφώνεται ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο περιορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, καθώς και οι σκέψεις περί επαναφοράς της θανατικής ποινής προφανώς θα εκτροχιάσουν την πορεία της χώρας από τον ευρωπαϊκό δρόμο. Παράλληλα, ο στρατός, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος του ΝΑΤΟ, είναι πλήρως διαλυμένος και ασύντακτος. Η κρίση δημοκρατίας και η αστάθεια στην Τουρκία δεν ωφελούν κανέναν, ούτε και την Ελλάδα. Άλλωστε η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχει την πολυτέλεια να αποκτήσει νέες εστίες έντασης. Δεν θέλω να σκεφτώ τα χειρότερα. Ελπίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αποτρέψουμε την εδραίωση της αστάθειας στη γειτονική χώρα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι την ώρα που στη γειτονική χώρα υπάρχει αποσταθεροποίηση, η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατραπεί σε νησίδα σταθερότητας και προχωρούν ακόμη πιο πέρα λέγοντας ότι θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους από τους δανειστές…

Η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά νησίδα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ως το παλαιότερο μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Αναμένω από την ελληνική κυβέρνηση να δουλέψει προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης αυτών των πλεονεκτημάτων.

Τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει η ΝΔ στην κυβέρνηση;
Ο πρώτος στόχος της ΝΔ είναι να ξανακάνει αξιόπιστη τη χώρα, γιατί μόνο ένας αξιόπιστος και σοβαρός συνομιλητής είναι ένας συνομιλητής του οποίου η διαπραγμάτευση έχει αποτέλεσμα. Η διαπραγμάτευση Τσίπρα-Καμμένου είναι δυστυχώς μία αποτυχημένη διαπραγμάτευση σε όλα τα επίπεδα.

Εκλογές βλέπετε σύντομα ή το 2019, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση;
Νομίζω ότι το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας διευρύνεται συνεχώς και δυσκολεύομαι να δω την κυβέρνηση να κρατιέται για πολύ ακόμη στην εξουσία. Το φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς όλοι θα έχουν καταλάβει τις επιπτώσεις της άγριας φορολογίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα