Προγραμματική συμφωνία σε δέκα τομείς για ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (Δ) ανταλλάσει χειραψία με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης (Α) πριν ξεκινήσει η Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το προσφυγικό, ενόψει της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία εθνικού διαλόγου σχετικά με το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το κοινό πόρισμα στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων που συγκροτήθηκε πριν από τρεις μήνες, μετά τη συμφωνία τηςΦώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Η προγραμματική συμφωνία αφορά δέκα τομείς: Σύνταγμα-Πολιτικοί Θεσμοί-Δικαιοσύνη, Οικονομία- Ανάπτυξη, Παιδεία και Πολιτισμός, Υγεία-Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής.

Τις βασικές κατευθύνσεις παρουσίασαν τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας, Γιάννης Δατσέρης, Δημήτρης Τσιόδρας, Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιάννης Τούντας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης και Νίκος Διακουλάκης. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος, επίσης μέλος της Επιτροπής.
Μεταξύ άλλων, η συμφωνία απορρίπτει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, προτείνεται η επαναφορά ορισμένων αρμοδιοτήτων που αφαιρέθηκαν με την Αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986, ενώ ενισχύεται με πλέγμα προτάσεων η λειτουργία και ο ρόλος της Βουλής.

Επίσης, θεωρείται πρωτεύουσας σημασίας η πλήρης και διαφανής αξιολόγηση σε όλο το Δημόσιο υπό την ευθύνη και εποπτεία του ΑΣΕΠ. Ακόμη προτείνεται δημιουργία προϋποθέσεων σχεδίου ιδιωτικών επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε διάλογο με τις εργατικές ενώσεις και προβάλλεται η διαμόρφωση νέας συμφωνίας με τους εταίρους με χαμηλότερα πλεονάσματα κι αναδιάρθρωση του χρέους.

Τα μέλη της Επιτροπής ανέφεραν ότι υπήρξαν ανυπέρβλητες σε ζητήματα όπως ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, η προοδευτική φορολόγηση των φυσικών προσώπων ή η καθιέρωση εφάπαξ συντελεστή και ο τρόπος ίδρυσης των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν ότι το πόρισμά τους θα αξιολογηθεί από τα κόμματα και τους φορείς που συμμετέχουν για να αποφασίσουν τον οδικό χάρτη για την εκλογή ηγεσίας, το φθινόπωρο, από τη βάση, με ανοιχτές διαδικασίες και εγγυήσεις, και στη συνέχεια τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα, ο οποίος, σύμφωνα με τον Γιάννη Τούντα, από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα