8 Τούρκοι σταρτιωτικοί:Ποινή φυλάκισης 2 μηνών με αναστολή-Στη Βουλή το θέμα

556Προσήλθαν σήμερα ενώπιον της δικαστή του μονομελούς πλημμελειοδικείου Αλεξανδρούπολης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί. Αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της δράσης υπό την απειλή ζωής για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

Η δικηγόρος Βασιλική Μαρινάκη, μία εκ των τριών συνηγόρων τους, μιλώντας στην «Καθημερινή», διέψευσε δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τους στρατιωτικούς να έχουν πετάξει τον οπλισμό τους προτού προσγειωθούν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι εξαρχής δεν έφεραν όπλα. Επιβεβαίωσε, όμως, ότι οι στρατιωτικοί κατέθεσαν στην Ελληνική Αστυνομία πως ξήλωσαν και έριξαν στη θάλασσα εξάρτημα του ελικοπτέρου το οποίο περιείχε συντεταγμένες και στρατιωτικούς χάρτες, για να μην πέσει στα χέρια των Ελλήνων. Πάντως, οι άλλες δύο συνήγοροι των στρατιωτικών, Κατερίνα Δαπουδάνη και Μένια Πολυχρόνη, ανέφεραν στην «Κ» ότι ουδέποτε δόθηκε σχετική κατάθεση στις ελληνικές αρχές από τους εντολείς τους.

Οι πρώτες συνεντεύξεις των στρατιωτικών με τους χειριστές που θα εξετάσουν τα αιτήματα ασύλου θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 27 Ιουλίου. Κάθε ημέρα δύο στρατιωτικοί θα μιλούν στους αρμόδιους υπαλλήλους της υπηρεσίας Ασύλου. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα βγουν οι αποφάσεις σε πρώτο βαθμό. Οπως έχουν δηλώσει στελέχη της υπηρεσίας Ασύλου, σε άλλες περιπτώσεις αιτημάτων προσφύγων και μεταναστών η διαδικασία συνήθως διαρκεί από δύο έως και τρεις μήνες.

Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, έκανε λόγο για κινδυνολόγους και τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητά από την Ελλάδα να μην εφαρμόσει το διεθνές Δίκαιο. Ο κ. Βίτσας υποστήριξε, ότι παραφράστηκαν οι δηλώσεις του σχετικά με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς και τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός του, περί ισχυρού τουρκικού επιχειρήματος, σε ότι αφορά την έκδοσή τους, συνδέεται με την παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας κάλεσε τον κ. Βίτσα να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοούσε, σημειώνοντας ότι αν χαρακτήρισε ισχυρό το τουρκικό επιχείρημα για την έκδοσή τους, τότε έχει διενεργήσει ατόπημα.

«Η απάντησή μου σε ερώτηση δημοσιογράφου, στο τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση για τους οκτώ Τούρκους συλληφθέντες, ήταν ότι πρέπει να εφαρμοστεί το ελληνικό και δημόσιο Δίκαιο» ανέφερε ο Δ. Βίτσας, ενώ τόνισε ότι άλλο είναι το ζήτημα της απέλασης και άλλο της έκδοσης. «Το τουρκικό επιχείρημα έκδοσής τους είναι αρκετά ισχυρό και πολύ ισχυρό, ως προς το γεγονός ότι παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και επιχειρήθηκε η κατάλυση του κράτους. Αυτό θα εξεταστεί από τις δικαστικές αρχές σε πρώτο και δεύτερο βαθμό», πρόσθεσε ο κ. Βίτσας.

«Η διαδικασία ασύλου κρίνεται από την επιτροπή και μέχρι τρίτο βαθμό από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε ότι αφορά το αίτημα έκδοσης κρίνεται από δύο δικαστικά συμβούλια και μόνο αν υπάρχει καταφατική απάντηση από αυτά, μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να ασκήσει διακριτική παρέμβαση», αντέτεινε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε: «Ως προς το καθεστώς ασύλου υπάρχει το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Το αίτημα έκδοσης κρίνεται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Δίκαιο που έχουν κυρώσει Ελλάδα και Τουρκία. Δεν μπορεί να λέτε ότι είναι ισχυρό και πολύ ισχυρό το τουρκικό αίτημα για έκδοση, όταν υπάρχουν δύο δικαστικά συμβούλια για να αποφανθούν».

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να ζητά από την Ελλάδα να μην εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο». «Είναι σε εξέλιξη η πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας και αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο. Οφείλουμε να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Να μην κάνουμε παρερμηνείες», τόνισε η κ. Βάκη και πρόσθεσε:

« Το θέμα αυτό έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια της χώρας και το σεβασμό του κράτους δικαίου. Σε ότι αφορά το πρώτο, η χώρα καλείται να διαδραματίσει ένα σταθεροποιητικό ρόλο. Η εθνική ασφάλεια επιτάσσει, η χώρα να μην επιτρέψει σε κανέναν να την μπλέξει σε κατάσταση αποσταθεροποίησης. Ως προς το δεύτερο, για το σεβασμό του κράτους δικαίου, υπάρχουν οι διεθνείς συνθήκες, η Συνθήκη της Γενεύης, το ελληνικό σύνταγμα, που επιβάλλουν τους όρους και τους κανόνες».

Και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε:

« Όσοι επιχειρούν να κινδυνολογούν ή να υποδυθούν το ρόλο του διπλωματικού, πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτός ο ρόλος τους είναι πάρα πολύ αρνητικός για τη χώρα».

Με πληροφορίες από left.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα