Βγαίνουν «μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των καταλήψεων

fgdgd

Η ανακοίνωση του Κινήματος «Πράττω» – του οποίου ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς-,έρχεται να οξύνει την ήδη τεταμένη κατάσταση, καθώς βάλλει κατά της Κουμουνδούρου και παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ των επιχειρήσεων εκκένωσης των καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη  από την αστυνομία.

Ειδικότερα,η Κίνηση Ιδεών και Δράσης «Πράττω», στέκεται απόλυτα εναντίον της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τις καταλήψεις «ξεκομμένες από τον λαό» και κατηγορώντας το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι ασχολείται με άλλα θέματα από τα κύρια.

Παράλληλα,ο N.Τόσκας  σε συνέντευξή του στο  stokokkino.gr υποστήριξε τις επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι «φυσικά και καλύπτω αυτή την ενέργεια, δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του  Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ η οποία καταδίκαζε την επέμβαση της αστυνομίας στις καταλήψεις,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς».

Ενδεικτικό των αντιθέσεων που επικρατούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα μεταξύ κυβέρνησης και  Κόμματος είναι η τοποθέτηση του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδη, στην εκπομπή  “On Line”  στον ΣΚΑΙ.Ο κ.Ζαχαριάδης εμφανίστηκε  κάθετα αντίθετος με την επιχείρηση της αστυνομίας καθώς όπως υποστήριξε οι συγκεκριμένες καταλήψεις ήταν καθόλα ειρηνικές,χωρίς καμία παραβατική δραστηριότητα,

Ο κ.Ζαχαριάδης χαρακτήρισε την επιχείρηση  ως “ατυχή”,ενώ παράλληλα, επικαλέστηκε κι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις(Βαρκελώνη,Παρίσι,Βερολίνο,Μάντσεστερ) στις οποίες υπάρχουν αντίστοιχες καταλήψεις και ανοιχτοί χώροι.Ο κ.Ζαχαριάδης τόνισε επίσης, ότι το κόμμα μπορεί να στηρίζει την κυβερνητική προσπάθεια,ωστόσο κυβέρνηση και κόμμα είναι δύο διαφορετικά πράγματα τα οποία δεν ταυτίζονται.

Άλλωστε και σε editorial της ιστοσελίδας που απηχεί τις θέσεις της ομάδας των 53ων του ΣΥΡΙΖΑ(commonality.gr),αναφέρεται ως « πολύ αρνητική εξέλιξη» η εκκένωση των τριών καταλήψεων,προειδοποιώντας  ότι όσοι δικαιολογούν το  χτύπημα σε αλληλέγγυους και χώρους φιλοξενίας προσφύγων, θα τους βρουν απέναντί τους.


Ολόκληρη η ανακοίνωση της Κίνησης «Πράττω»:

«Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ασχολείται με την επέμβαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για την τράπεζα Αττικής, ασχολείται με τον Αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, ο οποίος επιτελεί έργο στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, που του έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Η ΝΔ ας αφήσει τα πυροτεχνήματα και τη στείρα αντιπολίτευση. Ο Ν. Τόσκας εκτέλεσε και θα εκτελεί τα καθήκοντά του με γνώμονα το καλό των πολιτών.

Ας αναλογιστούν όλοι τις ρευστές γεωπολιτικές συνθήκες και να συνειδητοποιήσουν ότι τα ιδεώδη της Πατρίδας και της Αριστεράς, είναι ευρύτερα, των όποιον ξεκομμένων από το Λαό καταλήψεων».


 Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ για την εκκένωση καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη:

«Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη μάς βρίσκει αντίθετους.

Η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς.»


Το editorial για την εκκένωση των τριών καταλήψεων στο commonality.gr(53) 

Η εκκένωση των τριών καταλήψεων -χώρων φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη με επέμβαση των ΜΑΤ, καθώς και οι συλλήψεις των αλληλέγγυων συνιστούν μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη.

Η χρήση του δόγματος «νόμος και τάξη», εργαλείο διακυβέρνησης από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος, μας γυρίζει στην περίοδο κυριαρχίας της γραμμής Δένδια. Η επαναφορά έστω και στο ελάχιστο της κατασταλτικης αντίληψης της πολιτικής Δένδια που τόσο πλήγωσε τη δημοκρατική λειτουργία στη χώρα  και εμπόδισε την έκφραση της κοινωνικής  χειραφέτησης  της θα αποτελούσε  θεμελιώδες σφάλμα  της κυβέρνησης και θα ήταν φυσικά αδύνατο να γίνει ανεκτό από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ  και όλους όσοι τόσα χρόνια συμπορεύονται μαζί του στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο.

Και αυτό παρόλο που, η χώρας μας, παρά τις δυσκολίες, τους δυσχερείς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και τις υποχρεώσεις που διαμορφώνει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας παρέμεινε η μοναδική χώρα του βαλκανικού διαδρόμου που κράτησε και κρατάει τα σύνορα της ανοιχτά.

Ας το κατανοήσουν οι αρμόδιοι πολιτειακοί και θρησκευτικοί παράγοντες πως η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θεσμική αλληλεγγύη που επιδείχθηκε ως τώρα αποτελεί μία πολιτική παρακαταθήκη που δεν θα απεμπολήσουμε.

Παράλληλα όμως, οι πρόσφυγες αγκαλιάσθηκαν αυθόρμητα και μαζικά από την ίδια την πλειοψηφία της κοινωνίας ενάντια στις ξενοφοβικές απόψεις του κ. Δένδια και της Νέας Δημοκρατίας ,της Χρυσής Αυγής ή του Μητροπολίτη Άνθιμου.

Η προβολή της αλληλεγγύης ως μέσο διαχείρισης του προσφυγικού , το «Καλώς τους» με συμμετοχή κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης , η υποψηφιότητα των κατοίκων της Λέσβου για το Νόμπελ Ειρήνης, οι πολλαπλές επισκέψεις πολιτικών και θρησκευτικών παραγόντων και, από την άλλη, το γεγονός της εκκένωσης των τριών καταλήψεων δείχνουν πως εντός της κοινωνίας αλλά και εντός του κρατικού μηχανισμού υπάρχει μία πολιτική και ιδεολογική διελκυστίνδα.

Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε διαλέξει. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να νικήσει η αλληλεγγύη , η ανεκτικότητα και η δημοκρατία . Όσοι δικαιολογούν το χθεσινό χτύπημα σε αλληλέγγυους και χώρους φιλοξενίας προσφύγων θα μας βρούνε απέναντι τους. Είναι αυτονόητο δε, ότι οι διώξεις των αλληλέγγυων θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα».


Συνέντευξη Ν. Τόσκα στο stokokkino.gr:

Στις οργανωμένες δομές γύρω από τη Θεσσαλονίκη φιλοξενούνται 8.500 πρόσφυγες, ενώ στις καταλήψεις όπου επενέβη η ΕΛ.ΑΣ. χτες 32, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας μιλώντας Στο Κόκκινο 93,4 και το «Ορθά-κοφτά» με τον Απόστολο Λυκεσά, τονίζοντας «φυσικά και καλύπτω αυτή την ενέργεια, δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει». Κύριο πρόταγμα της Αριστεράς δεν είναι η αυτονομία, αλλά η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, της κοινωνίας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως είπε.

Η επέμβαση στις καταλήψεις έγινε επειδή υπήρχαν εισαγγελικές παρεμβάσεις, κάποιες εδώ και μήνες, για τις καταλήψεις, αυτές καθορίζουν το πότε θα παρέμβει η ΕΛ.ΑΣ., είπε ο κ. Τόσκας.

Υπάρχει ένα «σάλπισμα» για το ότι οι καταλήψεις αυτές εξυπηρετούσαν την αλληλεγγύη … η κυβέρνηση αυτή φιλοξενεί 8.500 πρόσφυγες που έφυγαν από την άθλια κατάσταση της Ειδομένης και φιλοξενούνται σε ανεκτές συνθήκες γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Αυτές οι καταλήψεις φιλοξενούσαν 32 άτομα, σημείωσε.

«Καρικατούρα συμβόλων» και «ψευδαίσθηση ελευθερίας»

Η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να καλύψει τους πρόσφυγες σε οργανωμένες δομές, όχι να διευκολύνει σκόρπιες κινήσεις για πρόσφυγες εκεί που δεν μπορεί να υπάρξει καμία οργανωμένη εξυπηρέτησή τους.

«Δεν θα αμφισβητήσω τα νεαρά παιδιά, τον κόσμο που με πρόταγμα την αλληλεγγύη και πολύ καλή διάθεση πήγαιναν σε αυτούς τους χώρους είτε για να συζητήσουν είτε για να βοηθήσουν όσους πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν -στο ένα κτίριο δεν υπήρχε κανένας- αλλά … οι καταλήψεις αυτές είναι καταλήψεις χωρίς αιτία, μία καρικατούρα συμβόλων που προκαλούν ανασφάλεια στον περίγυρο, μία ψευδαίσθηση ελευθερίας, δεν είναι έκφραση υπεράσπισης δικαιωμάτων. Το κράτος έχει δομές με τις οποίες εξυπηρετεί τις διάφορες ανάγκες», σημείωσε.

Πρέπει να διευκολυνθεί αυτή η κυβέρνηση στην εξυπηρέτηση της κοινωνικής πολιτικής … ο πρωθυπουργός χτες μίλησε για άξονες κοινωνικής πολιτικής, σε αντίθεση με τη Δεξιά που μεταφέρει το πεδίο στο «νόμος και τάξη» … δυστυχώς το μεταφέρουν και κάποιοι από τα αριστερά.

Κλειδί η οργανωμένη προσπάθεια

Η μεγάλη προσπάθεια είναι η οργανωμένη προσπάθεια, όχι οι αυτόνομες δράσεις, οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι που συγκεντρώνονταν εκεί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις οργανωμένες δομές, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος αρνήθηκε ότι δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης εκεί.

Ειδικά για την μία από τις καταλήψεις, σημείωσε ότι «60 Ισπανοί έφυγαν από το No Borders Camp και πήγαν και πιάσαν ένα κτίριο …  αυτό δεν εξυπηρετεί ούτε κοινωνικούς αγώνες ούτε την Αριστερά, είναι μία αυθαίρετη ενέργεια που μάλλον προβληματίζει τον περίγυρο και συντηρητικοποιεί τον κόσμο γύρω και τη γειτονιά»

«Είναι μία αλληλεγγύη που θυμίζει άλλες εποχές, φέραμε 32 ανθρώπους και τους βάλαμε δίπλα μας … δεν ξέρουμε πότε τρώνε, πότε τους εξετάζει γιατρός, πώς καλύπτονται αυτοί οι άνθρωποι, για να δικαιολογήσουμε μία κατάληψη», είπε ο κ.Τόσκας, προσθέτοντας ότι η κατάληψη είχε προηγηθεί. «Είναι πρόφαση οι πρόσφυγες … οι Ισπανοί -μην κοροϊδευόμαστε, δεν μπήκαν στο κτίριο για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, έκαναν μία ενέργεια αυτόνομη που δεν έβγαζε πουθενά. Θα πέρναγαν λίγες ημέρες εδώ και θα έφευγαν. Δεν οδηγούν πουθενά αυτές οι ενέργειες», υποστήριξε.

«Θέλουμε αγώνες μαζικούς, το λαϊκό κίνημα στο προσκήνιο, ή θέλουμε αυτόνομες ενέργειες ορισμένων παιδιών, έστω με την καλύτερη των προθέσεων;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Πρέπει να σπρώχνουμε τα παιδιά στα οργανωμένα αριστερά κόμματα, στις νεολαίες, στους εργατικούς αγώνες, τους αγώνες για τη Δημοκρατία, για τον ανθρωπισμό … αυτό δεν εξυπηρετείται με τρεις, πέντε, δέκα καταλήψεις … προκαλεί συντηρητικοποίηση της γειτονιάς, προβλήματα υποστήριξης, τροφοδοσίας, διαβίωσης αυτών των ανθρώπων».

«Σκοπός μας δεν είναι να προκαλέσουμε τα νέα παιδιά, που έχουν τις καλύτερες των προθέσεων να προσφέρουν … είναι ευθύνη δική μας να τα προτρέψουμε να οργανωθούν σωστά, στην κατεύθυνση των λαϊκών αγώνων και του λαϊκού κινήματος, των οργανωμένων προοδευτικών κομμάτων που μπορούν να προσφέρουν», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Δεν υπάρχει «γενικότερη ανοχή»

Σχολιάζοντας την «αναντιστοιχία» της αντιμετώπισης της ΕΛ.ΑΣ. για τις καταλήψεις, σε σχέση με τη στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια του No Borders Camp στην Θεσσαλονίκη, ο κ.Τόσκας ανέφερε ότι στο Αριστοτέλειο «επικράτησε το υπέρτατο αγαθό, η κοινωνική ειρήνη» και προσέθεσε ότι η περίσκεψη με την οποία αντιμετωπίστηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν σημαίνει μία γενικότερη ανοχή σε όλες τις πρωτοβουλίες που δεν εναρμονίζονται με το γενικότερο συμφέρον και της πόλης και του κράτους.

«Φυσικά και καλύπτω αυτή την ενέργεια (σ.σ. στις καταλήψεις), δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει», υπογράμμισε ο κ.Τόσκας. Οι 32 πρόσφυγες φιλοξενούνταν μεταξύ άλλων σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο … το θέμα δεν είναι ποιος παίρνει την ευθύνη να μείνει κάπου, όπως είπε. Υπάρχει και το θέμα της ιδιοκτησίας, το Πανεπιστήμιο θέλει αυτό το χώρο για να τον χρησιμοποιήσει και δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου να κρίνει κάτι τέτοιο, είπε ο υπουργός, κάντε κριτική στο Πανεπιστήμιο εάν δεν χρησιμοποιηθεί.

Δεν γίνεται κριτική για άλλα πράγματα στο Πανεπιστήμιο … οι πρυτανικές αρχές έδειξαν υπερευαισθησία στο θέμα των καταλήψεων, αλλά όχι για το θέμα του εμπορίου ναρκωτικών που γίνεται «στον περίγυρο του Πανεπιστημίου … όπου θα έπρεπε να έχουμε επέμβει εδώ και καιρό», είπε ο κ.Τόσκας.

Αλλο ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλο η κυβέρνηση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξάλλου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την επέμβαση στις καταλήψεις, είπε ότι είναι διαφορετικό θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ και διαφορετικό η κυβέρνηση, προσθέτοντας λίγο αργότερα ότι το κόμμα μπορεί να κάνει την κριτική του στους υπουργούς.

Η Αριστερά είναι των αγώνων, του μόχθου, της υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων, της αναζήτησης δουλειάς, εκεί δίνεται ο μεγάλος αγώνας … ιστορικά, έχουμε δει εξεγέρσεις σε συνδυασμό με καταλήψεις, αλλά όχι καταλήψεις που οδηγούν σε εξεγέρσεις, σημείωσε.

Το κύριο πρόταγμα του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς δεν είναι η αυτονομία, είναι η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, της κοινωνίας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τόνισε.

«Το χειρότερο είναι, όταν το συντηρητικό κονκλάβιο μας σέρνει σε μία κατεύθυνση, εμείς να πηγαίνουμε στην αντίθετη … υπάρχουν οι κοινωνικές και τοπικές ανάγκες … πνέει άλλος άνεμος, δεν είναι αντίπαλος ο αστυνομικός, προστατεύει τα δικαιώματα, αλλά υπάρχουν και όρια, δεν υπάρχει γενική ανοχή σε όλα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα