Αυστριακός καγκελάριος:Η κατάσταση στην Τουρκία επηρεάζει το προσφυγικό

GFDGΠροειδοποίηση πως ιδιαίτερα η Ελλάδα, αλλά επίσης και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είχαν πρόβλημα, σε περίπτωση επιστροφής στην παλιά κατάσταση στο προσφυγικό μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, απευθύνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, σε συνέντευξή του στον αυστριακό τηλεοπτικό σταθμό “Puls-4” .

Ο ίδιος επισημαίνει πως μία καθιέρωση της θανατικής ποινής στην Τουρκία, θα σήμαινε διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Η κατάσταση στην Τουρκία είναι ανησυχητική και κάποια πράγματα εκεί δεν συνάδουν με τις αρχές του κράτους δικαίου, και για το λόγο αυτό είναι ακόμη σημαντικότερο η ΕΕ να επιδράσει από κοινού απέναντι στην Τουρκία», ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Είπε επίσης ότι έως τώρα η Τουρκία ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος, τόσο στο μεταναστευτικό ζήτημα όσο και στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και σημείωσε πως «πρόκειται για μία σύμπραξη, που στηρίζεται σε μία κοινή βάση αξιών».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα από τη θάλασσα, ο Αυστριακός καγκελάριος προειδοποιεί στη συνέντευξή του πως σε περίπτωση επιστροφής στην παλιά κατάσταση, προπάντων η Ελλάδα, αλλά επίσης και ολόκληρη η Ευρώπη θα έχουν πρόβλημα.

«Δεν είμαστε ικέτες, η Τουρκία εξαρτάται το ίδιο πολύ από τη Δύση», τόνισε, ενώ σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, για τον Κρίστιαν Κερν είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία με την καθιέρωση της θανατικής ποινής θα έθετε τον εαυτό της εκτός της “συναίνεσης αξιών” και ως εκ τούτου δεν μπορεί πλέον να υπάρχουν διαπραγματεύσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα