Ερντογάν:Αν υπάρξει χώρα που θα στηρίξει τον Γκιουλέν,αυτή δεν θα είναι φιλική προς την Τουρκία

vbvcΤον Φ. Γκιουλέν και τους οπαδούς του κατηγορεί ο Τ. Ερντογάν ότι βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος και ζητάει από τις ΗΠΑ την έκδοσή του. Αρνείται ο Φετουλάχ Γκιουλάν τις κατηγορίες, ενώ με δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι δήλωσε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την υποθέση αρκεί πρώτα να καταθέσει συγκεκριμένες αποδείξεις.

Ερωτηθείς αν θα επιμείνει πιο έντονα η Τουρκία για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, στην Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «ο άνθρωπος αυτός είναι αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης. Ειδικά μετά τα χθεσινά γεγονότα, δεν βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει. Αν υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει, αυτή η χώρα δεν θα είναι φιλική προς την Τουρκία».

Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, πολιτικός εχθρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε «με τους πιο κατηγορηματικούς όρους», από τις ΗΠΑ όπου κατοικεί αυτοεξόριστος σε μια ορεινή περιοχή της Πενσυλβάνια, την απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία από στασιαστές στρατιώτες και αρνείται ότι υπήρξε ο εμπνευστής του πραξικοπήματος, λέγοντας ότι είναι «ιδιαίτερα προσβλητικό» να σε κατηγορούν για αυτή την απόπειρα.

«Υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρόνια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικό το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ’ αυτή την απόπειρα. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον Ερντογάν ότι συνδέεται με τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς.

«Καταδικάζω με τους πιο κατηγορηματικούς όρους την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία», τόνισε ο 75χρονος Γκιουλέν. «Η άνοδος μιας κυβέρνησης στην εξουσία δεν πρέπει να γίνεται παρά μόνο έπειτα από μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία», αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του.

Η απάντηση των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα πως δεν έχει λάβει οποιοδήποτε αίτημα για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε πως υποστηρικτές του Γκιουλέν βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που διενήργησε ομάδα στρατιωτικών χθες.

Σε δηλώσεις του στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Λουξεμβούργο, ο Κέρι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ακολουθηθεί η συνταγματική διαδικασία όσον αφορά εκείνους που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα