ΗΠΑ:«Εκ δεξιών» η επιλογή Τράμπ για υποψήφιο αντιπρόεδρο του

 

CXVXCΜε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως επέλεξε τον κυβερνήτη της Ιντιάνας Μάικ Πενς ως υποψήφιο αντιπρόεδρο του.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό του στο Twitter, πως επέλεξε τον κυβερνήτη της Ιντιάνας Μάικ Πενς ως υποψήφιο αντιπρόεδρο του, σε μια κίνηση που ενδεχομένως να βοηθήσει στη συσπείρωση του κόμματος, ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο Τραμπ, θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου αύριο Σάββατο στις 11:00 το πρωί, τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας)

Ο 57χρονος Πενς έχει διαφορετικές απόψεις από τον Τραμπ στην εξαγγελία του για τον περιορισμό της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αλλά και για τις απόψεις που έχει εκφράσει ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος σε θέματα εξωτερικού εμπορίου και διεθνών εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογράψει και εφαρμόζουν οι ΗΠΑ. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η επιλογή του Πενς στην υποψηφιότητα της αντιπροεδρίας θα έχει θετικά αποτελέσματα για τη συσπείρωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, πίσω από την προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ.

Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί κατά τις παρεμβάσεις του στα αμερικανικά ΜΜΕ το τελευταίο 24ωρο ότι δεν είχε ξεκαθαρίσει ακόμη για την τελική επιλογή του αντιπροέδρου του. Δεν έχω λάβει μια “τελική, τελική απόφαση” για τον αντιπρόεδρο. “Έχω τρεις φανταστικούς υποψηφίους”, δήλωσε εννοώντας τον Μάικ Πενς, τον Νιουτ Γκίνγκριτς και τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, Κρίας Κρίστι.

Από την άλλη μεριά και οι σύμβουλοι του Τράμπα, μιλώντας με εκπροσώπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, άφηναν να εννοηθεί ότι η πιο πιθανή επιλογή είναι ο Πενς, σύμφωνα με δύο πηγές των Ρεπουμπλικάνων που σχετίζονται με την προεκλογική εκστρατεία του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου. “Έμαθα ότι του ζητήθηκε να πετάξει στη Νέα Υόρκη,” δήλωσε αναφορικά με τον Πενς η μία πηγή, ενώ ο ίδιος εντοπίστηκε από τηλεοπτικά συνεργεία της αμερικανικής μεγαλούπολης να φτάνει στην περιοχή του αεροδρομίου.

Ο 70χρονος Τραμπ, αναμένεται να λάβει επίσημα το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο εθνικό συνέδριο. Οι εργασίες του συνεδρίου αρχίζουν τη Δευτέρα στο Κλίβελαντ. Παραδοσιακά, η ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου αντιπροέδρου γίνεται λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των εργασιών του εθνικού συνεδρίου, προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτική δυναμική του υποψηφίου προέδρου και να διευρύνει την επιρροή που ασκεί στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων. Στην περίπτωση του Τραμπ, η επιλογή της χρονικής στιγμής για την ανακοίνωση του αντιπροέδρου του αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία, με δεδομένο το ρήγμα που έχει προκαλέσει η υποψηφιότητα του, μεταξύ των ηγετικών κύκλων στην Ουάσινγκτον.

Προσβλέποντας στο ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ έχει προτείνει την απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, ειδικότερα για όσους προέρχονται από χώρες που διαθέτουν ιστορικό τρομοκρατίας. Σε άλλη συνέντευξή του στο Fox News δήλωσε ότι η επίθεση στη Νίκαια, δείχνει προς τις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο ότι πρέπει να σκληρύνουν τη στάση τους στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

“Αυτό πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί με δυναμικά μέσα”, δηλώνει ο Τραμπ ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του.

Οι εξαγγελίες του δισεκατομμυριούχου έχουν προκαλέσει την αντίδραση της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και των Δημοκρατικών, ενισχύοντας το επιχείρημα της Χίλαρι Κλίντον για την εμπειρία που διαθέτει στο χειρισμό των διεθνών θεμάτων. Ωστόσο το επιτελείο του Τραμπ και οι σύμβουλοί του σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας έχουν επηρεάσει το σκεπτικό του, ως προς την επιχειρησιακή αξιοποίηση του ΝΑΤΟ στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Οι απόψεις του αυτές, έρχονται στο προσκήνιο σε μία περίοδο που ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία και στο Ιράκ, καθώς κλιμακώνονται οι πολεμικές προετοιμασίες για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα (Συρία) και της Μοσούλης στο Ιράκ.

Ο Πενς, ο Γκίνγκριτς κι ο Κρίστι

Στις πολιτικές εξελίξεις εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η επιλογή του υποψηφίου αντιπροέδρου έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία όπως ήδη αναφέρθηκε, καθώς η επικράτηση του Τραμπ έναντι των 16 (αρχικών) προεδρικών υποψηφιοτήτων, έπληξε την ενότητα του κόμματος. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προδιαγράφει τον Πενς ως τον άνθρωπο που χρειάζεται πολιτικά και άμεσα ο Τραμπ. “Ο Πενς είναι ο άνθρωπος του Τραμπ”, υποστηρίζει ο στρατηγιστής των Ρεπουμπλικάνων Ρον Μποντζίν. “Θα είναι ικανός να τον υπερασπιστεί και ταυτόχρονα να προσδώσει ενθουσιασμό στην προεκλογική του εκστρατεία. Θα το κάνει με ήρεμο και προσεκτικό τρόπο, διαφυλάσσοντας την αξιοπιστία της προεδρικής υποψηφιότητας του Τραμπ”, τονίζει ο Μποντζίν.

Ο Γκίνγκριτς από την πλευρά του, συνάντησε τον Τραμπ την περασμένη Τετάρτη. Ο ίδιος δήλωσε ότι επεσήμανε στον Τραμπ ότι θα πρέπει ν’ αποφασίσει εάν θέλει “δύο πειρατές” στην προεκλογική εκστρατεία του. Τόσο ο Τραμπ, όσο κι ο Γκίνγκριτς έχουν διαμορφώσει “αντισυμβατικό πολιτικό προφίλ” έναντι των λοιπών υποψηφιοτήτων.

Ο Κρίστι, που υπήρξε συνυποψήφιος του Τραμπ στον εσωτερικό προεκλογικό αγώνα των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε νωρίτερα στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ότι θ’ απογοητευτεί στην περίπτωση που δεν επιλεγεί. “Δεν θα πω ότι δε θα ενοχληθώ αν δεν επιλεγώ. Φυσικά, ενοχλείσαι λίγο αν δεν επιλεγείς,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Συντηρητικός με πολιτική εμπειρία

Ο Πενς που έχει προηγούμενη θητεία στο Κογκρέσο, φαίνεται ως μία ασφαλής επιλογή για τον Τραμπ. Δεν είναι διάσημος, αλλά διαθέτει επιλογή μεταξύ των συντηρητικών κύκλων, προσφέροντας μία μεσοδυτική διάσταση στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά και την ικανότητα να συσπειρώσει τους συντηρητικούς, πίσω από την προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ. Ο Πενς έχει όλο το περιθώριο ν’ αξιοποιήσει την προηγούμενη πολιτική εμπειρία του, σε μια ουσιαστική διάσταση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, την οποία στερείται ο ίδιος, εξαιτίας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

“Ο Πενς είναι ένας καλός, σταθερός και συγκροτημένος συντηρητικός”, δηλώνει ο στρατηγιστής των Ρεπουμπλικάνων Σκοτ Ριντ.

Αναφορικά με τα οικονομικά της προεκλογικής εκστρατείας, ο Πενς μπορεί να δώσει μια νέα πνοή στις προσπάθειες που κάνει η προεκλογική καμπάνια του Τραμπ για τη συγκέντρωση οικονομικών δωρεών, έναντι της συγκροτημένης προσπάθειας και των θετικών αποτελεσμάτων που έχει στον τομέα αυτό, η Χίλαρι Κλίντον. Ο Πενς διατηρεί σοβαρούς δεσμούς με τους δισεκατομμυριούχους δωρητές Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοτς, αλλά και με τα στελέχη που έχουν εργαστεί ή εργάζονται γι αυτούς.

Ο Πενς, στα δεξιά του Τραμπ

Από την άλλη μεριά, ο Πενς έρχεται από τα δεξιά του Τραμπ στα κοινωνικά θέματα έχοντας υπογράψει περιοριστική νομοθεσία για τις αμβλώσεις, ενώ ασκεί πιέσεις για την επιβράδυνση υλοποίησης του προγράμματος υγειονομικής κάλυψης των γυναικών, που περιλαμβάνει και τις αμβλώσεις. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος στις αμβλώσεις, ενώ οι δηλώσεις του είναι αντιφατικές, καθώς έχει δηλώσει πως το παραπάνω υγειονομικό πρόγραμμα έχει θετικά στοιχεία.

Ο Πενς έχει ασκήσει κριτική στις εξαγγελίες του Τραμπ για την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Το 2006, ο ίδιος ενέκρινε νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα στους παράνομους μετανάστες για βίζες εργασίες στις ΗΠΑ, αν εγκαταλείψουν τη χώρα για μια χρονική περίοδο. Το σχέδιο αυτό, προκάλεσε την κριτική συντηρητικών κύκλων, ενώ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρνητική στάση που τηρεί ο Τραμπ έναντι της μετανάστευσης, με κεντρικό σημείο αναφοράς την εξαγγελία του για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο κυβερνήτης της Ιντιάνα έχει επίσης, υποστηρίξει την υπογραφή συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου όπως η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού (TTP). Ο Τραμπ υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο, ενώ τονίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν τις εμπορικές συμφωνίες που εφαρμόζουν, προκειμένου αυτές να καταστούν περισσότερο ελκυστικές για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ο Πενς υποστήριζε τον συνυποψήφιο του Τραμπ, Τεντ Κρουζ Γερουσιαστή από το Τέξας τον Απρίλιο πριν από τις προκριματικές εκλογές στην Ιντιάνα. Ωστόσο, μετά εκφράστηκε θετικά για τον Τραμπ, τονίζοντας ότι θα εργαστεί για τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων. Ο Τραμπ τελικά νίκησε στην Ιντιάνα, ωθώντας τον Κρουζ να παραιτηθεί από την προεκλογική εκστρατεία. Ο Πενς είχε βολιδοσκοπηθεί για να είναι προεδρικός υποψήφιος το 2016, πριν αποφασίσει για την επανεκλογή του στην Ιντιάνα. Ωστόσο, η νομοθεσία που έχει προωθήσει για ζητήματα των ομοφυλοφίλων έπληξε την εικόνα του.

Ο ίδιος έχει προκαλέσει τις γυναίκες ψηφοφόρους, για τις θέσεις του γύρω από το ζήτημα των αμβλώσεων. Ήταν ανεπιτυχώς υποψήφιος για το Κογκρέσο, πριν πετύχει την εκλογή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2000, όπου και διετέλεσε πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής Μελετών, που εκφράζει μία ομάδα συντηρητικών.

Περιθώριο χρόνου

Υπό τη σκιά της χθεσινοβραδινής τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια, η επιθετική ρητορική του Τραμπ γίνεται περισσότερο επίκαιρη στις ΗΠΑ, ενώ το κενό στο συντονισμό της δράσης για την αποτροπή της τρομοκρατίας στο εσωτερικό των κοινωνιών παραμένει σε ευρωπαϊκό, αμερικανικό, αλλά και διεθνές επίπεδο. Οι δράσεις που απαιτούνται συντονίζονται περισσότερο στο επίπεδο της κοινωνικής αποδοχής κι ενσωμάτωσης στις κοινωνίες που μακροχρόνια έχουν υποδεχτεί πρόσφυγες, ενώ η ανάληψη στρατιωτικής δράσης παραμένει το τελευταίο διαθέσιμο μέσο αντιμετώπισης της τζιχαντιστικής δράσης, στα πολεμικά μέτωπα της Μέσης Ανατολής.

Από την άλλη μεριά, η επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου του, παραμένει ουσιαστική πολιτική πρόκληση για τον Τραμπ, ενώ επιδιώκει να καλύψει την έλλειψη πολιτικής εμπειρίας, αλλά και τα μέτωπα που έχουν ανοίξει οι εξαγγελίες του, με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων, όπως, οι γυναίκες.

Το σίγουρο είναι ότι ο Τραμπ χρειαζόταν το περιθώριο χρόνου που του έδωσε η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, προκειμένου να σκεφτεί καλύτερα, πριν ανακοινώσει τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα