Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο

pasok-sima-logotupoΜικρότερο μπόνους για ποσοστό (κόμματος ή συνασπισμού) άνω του 42%, διατήρηση του 3% για την είσοδο, «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και ψήφο στα 17 περιλαμβάνει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο.

Συγκεκριμένα:

  • Την κατάργηση του bonus μέχρι το ποσοστό 42%, έτσι ώστε να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική και να αποκρουσθούν τα πλαστά και διχαστικά διλήμματα των εκπροσώπων του μικρού δικομματισμού. Να σταματήσει η υφαρπαγή της ψήφου εις βάρος των μικρότερων κομμάτων.
  • Εάν ένα κόμμα ή συνασπισμός υπερβεί το ποσοστό 42%, τότε και μόνον τότε, μπορεί να ενεργοποιείται ένα μικρότερο bonus 25-30 εδρών. Με αυτή την πρόβλεψη συγκεκριμενοποιείται η αναγνώριση και ο σεβασμός της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού, που με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία του να αναδείξει ένα Κόμμα ή έναν συνασπισμό Κομμάτων σε αυτοδύναμη Κυβέρνηση.
  • Την κατάργηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολιτών με τους εκπροσώπους τους.
  • Διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος.
  • Την ψήφο στα 17, μια και οι νέοι άνθρωποι έχουν πια όλη την αναγκαία πληροφόρηση και την ωριμότητα, ώστε να κάνουν ως πολίτες τις επιλογές τους.
  • Τη δυνατότητα ψήφου για την ομογένεια και τους έλληνες κατοίκους του εξωτερικού. Με αυτή τη θέση εκφράζουμε το σεβασμό μας στην Ομογένεια. Ταυτόχρονα κατοχυρώνουμε δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, που έχουν μεταναστεύσει λόγω της οικονομικο-κοινωνικής κρίσης τα τελευταία 6 χρόνια.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα