Μέρκελ: Δίνουμε λίγο χρόνο στη Μέι

δφσφΣε συνέντευξη της στο Sat 1 η Α.Μέρκελ είπε, ότι θα πρέπει να δοθεί ένα χρονικό διάστημα στη νέα κυβέρνηση, για να ξεκαθαρίσει τη σχέση που επιθυμεί να έχει με την ΕΕ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ βιάζεται να γνωρίσει την νέα ένοικο της Downing Street, όπως παραδέχθηκε η ίδια σε συνέντευξή της στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Sat 1 και περιμένει από την Theresa May να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον Γερμανικό Τύπο, η καθαρή τοποθέτηση της May ότι “Brexit σημαίνει Brexit”, διαλύει την κρυφή ελπίδα της Γερμανικής κυβέρνησης, ότι ίσως η νέα πρωθυπουργός θα ήθελε να κάνει δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την έξοδο της χώρας της από την ΕΕ.

Σε ό,τι δε αφορά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξόδου, η καγκελάριος Merkel δείχνει να μην βιάζεται και τόσο.
Στη συνέντευξη της στον τηλεοπτικό σταθμό Sat 1 η Merkel είπε, ότι θα πρέπει να δοθεί ένα χρονικό διάστημα στη νέα κυβέρνηση, για να ξεκαθαρίσει τη σχέση που επιθυμεί να έχει με την ΕΕ.

“Αναλόγως των αποφάσεών της, θα κυλήσουν και οι διαπραγματεύσεις εξόδου” είπε και πρόσθεσε ότι “υπό αυτήν την έννοια δίνουμε χρόνο στη Βρετανική κυβέρνηση να σκεφτεί και να αποφασίσει και μετά θα κατατεθεί και η αίτηση” για την έξοδο από την ΕΕ.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το νηφάλιο πολιτικό στιλ της May θεωρείται προτέρημα για τις διαπραγματεύσεις εξόδου”, θεωρεί ο Herbert Reul, επικεφαλής της ομάδας των Γερμανικών χριστιανικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας την ελπίδα να μπει περισσότερη λογική στη συζήτηση, κάτι που θα ήθελε και η καγκελάριος.

Είναι δε αλήθεια, όπως σημειώνει ο Γερμανικός Τύπος, ότι στα πορτρέτα που γίνονται τις τελευταίες ημέρες για τη νέα μετά τη Margaret Thatcher κάτοικο της Downing Street, δεν λείπουν οι παραλληλισμοί ανάμεσα στις δύο γυναίκες.
Για πολλούς παρατηρητές η May δεν έχει ιδεολογικές εμμονές, είναι διακριτική και νηφάλια.

Για την καγκελάριο Merkel ωστόσο, τέτοιοι παραλληλισμοί δεν έχουν σημασία και σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει, ότι με μόνο εργαλείο τον πραγματισμό δεν θα γίνουν ευκολότερες οι διαπραγματεύσεις.
Έσπευσε μάλιστα να υπογραμμίσει, μόλις έγινε γνωστό ότι η May θα αναλάμβανε πρόεδρος των Tories, ότι η Βρετανία θα αποκτήσει πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά, μόνο όταν αφήσει ανοιχτή την αγορά εργασίας για πολίτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Γερμανικό Τύπο, από την περασμένη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση άρχισε και παρασκηνιακά να προετοιμάζεται για το Brexit. Συνέστησε μια ομάδα δράσης, στην οποία εκπροσωπούνται η καγκελαρία και όλα τα υπουργεία.
Η ομάδα εργασίας βρίσκεται ακόμη στην αρχή και θέλει προς το παρόν να διαμορφώσει μια πρώτη εικόνα της κατάστασης.
“Το δημοψήφισμα έχει προκαλέσει πολλές τεχνικές και πολιτικές ερωτήσεις, στις οποίες πρέπει να βρούμε απάντηση” ανέφερε στέλεχος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα