Επαφές Κοτζιά στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

sfasfΟ τρόπος μεθόδευσης της λύσης σειράς προβλημάτων που υφίστανται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, καθώς και η προοπτική ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, χθες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Η συνάντηση αυτή επισφραγίζει την συμφωνία των δύο υπουργών Εξωτερικών, πριν από ένα μήνα περίπου, στα Τίρανα, κατά την επίσημη επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Αλβανία, να κινηθούν εντατικά οι δύο πλευρές πάνω σε έναν οδικό χάρτη, έναν κοινό μηχανισμό, για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα, ώστε σύντομα οι κοινές προσπάθειες να αποδώσουν τους πρώτους καρπούς.

Διμερή συνάντηση είχε επίσης στη Βαρσοβία ο κ. Κοτζιάς και με τον ομόλογό του της ΠΔΓΜ, Νικόλα Πόποσκι, με τον οποίο εξετάστηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, και κυρίως όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προωθούνται μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, εδώ και ένα χρόνο.

Συνάντηση είχε ο κ. Κοτζιάς και με την υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας Μαρίνα Καλγιουράντ με την οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και τονίστηκε από τις δύο πλευρές η σημασία διατήρησης της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση η κυρία Καλγιουράντ εξέφρασε στον κ. Κοτζιά τη βούληση της Εσθονίας να συνδράμει στον επιμερισμό των βαρών που προκύπτουν από αυτήν και να ανταποκριθεί στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μετεγκατάσταση προσφύγων στην επικράτειά της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα