ΗΠΑ:Μαζικές συλλήψεις στις συγκεντρώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας

Σε εκρηκτική κατάσταση εξακολουθούν να βρίσκονται οι ΗΠΑ με καθημερινές και ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας , μετά τις δολοφονίες Αφροαμερικανών πολιτών από ένστολους και στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης κατά αστυνομικών στο Ντάλας.

Για τέταρτη ημέρα χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για την αστυνομική βία.


Παρά τον φιλειρηνικό χαρακτήρα των περισσότερων συγκεντρώσεων, στη Μινεσότα εκεί που εκτελέστηκε από πυρά αστυνομικού ο 32χρονος Φιλάντο Καστίλε, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις.Το πλήθος απέκλεισε τμήμα του διαπολιτειακού αυτοκινητοδρόμου Ιnterstate 94 και πραγματοποίησε ρίψη μπουκαλιών, βομβών μολότοφ και πυροτεχνημάτων κατά των αστυνομικών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Παράλληλα, στο στόχαστρο μπήκε  το αρχηγείο της αστυνομίας στο Σαν Αντόνιο το οποίο δέχτηκε  επίθεση από ενόπλους, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς από τις σφαίρες, ενώ και το αρχηγείο της αστυνομίας στο Ντάλας αποκλείστηκε προκειμένου να ερευνηθεί έπειτα από απειλές για επίθεση.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (τοπική ώρα) είχαν συλληφθεί 50 πολίτες, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως έκανε χρήση καπνογόνων. Έπειτα από περίπου πέντε ώρες, ο αυτοκινητόδρομος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Την ίδια ώρα, διαμαρτυρίες σημειώθηκαν και στο Σικάγο, όπου πραγματοποιήθηκαν τρεις συλλήψεις, ενώ συγκεντρώσεις οργανώθηκαν και σε Ουάσιγκτον, Ατλάντα, Μαιάμι, Φλόριντα.
Αναλυτικότερα, στην Ουάσιγκτον περίπου 400 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Είμαστε νέοι, είμαστε δυνατοί, κάνουμε πορεία όλη τη νύχτα», ενώ πλακάτ ανέφεραν: «Η αδικία απειλεί τη δικαιοσύνη παντού», «Η ζωή μου αξίζει».

Ένας από τους διοργανωτές της πορείας, ο Γιουτζίν Πιουρίαρ, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «τραγωδία» το θάνατο των πέντε αστυνομικών στο Ντάλας, αλλά πρόσθεσε πως ήταν αναπόφευκτο να συμβεί έπειτα από τη βία κατά των Αφροαμερικανών.

Συνολικά, τουλάχιστον 198 είναι οι συλληφθέντες σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, και Σεν Πολ της Μινεσότα, καθώς και στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα.

Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο ακτιβιστής του κινήματος Black Lives Matter, Ντιρέι ΜακΚίσον, ο οποίος διαμαρτυρόταν για το θάνατο του 37χρονου Αλτον Στέλρινγκ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα