Ισπανία:Αρχίζουν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης

196344-180580-ispania-prwtos-o-raxoi---tritoi-oi-podemos.w_lΟ υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι από αύριο Πέμπτη θα ξεκινήσει επαφές με τα άλλα πολιτικά κόμμματα της χώρας προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού αφού κανείς δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι κέρδισε τις εκλογές, αυξάνοντας τον αριθμό των εδρών του στο κοινοβούλιο σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου, όμως ενδέχεται και πάλι να υπάρξει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας στην Ισπανία μέχρι να καταλήξουν τα κόμματα σε μια συμφωνία.
Το PP θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη είτε των Σοσιαλιστών (PSOE) που κατέλαβαν την δεύτερη θέση στις εκλογές είτε του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos, που ήρθε τέταρτο, καθώς και αρκετών μικρότερων, περιφερειακών κομμάτων καθώς του λείπουν 39 έδρες για να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αν δεν υπάρξει πολιτική σύμπραξη, ο Ραχόι θα χρειαστεί τουλάχιστον την «ανοχή» των άλλων κομμάτων, δηλαδή να συμφωνήσουν οι ηγέτες τους να απέχουν από τη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
«Από αύριο, θα αρχίσω συνομιλίες με τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις για να διαπιστώσω την προθυμία της καθεμιάς από αυτές για την εξεύρεση μιας λύσης», είπε ο Ραχόι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Μέχρι στιγμής, οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται διχασμένοι για το αν θα πρέπει να επιτρέψουν στο PP να κυβερνήσεις. Ο ηγέτης των Ciudadanos από την άλλη έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με το PP αλλά όχι και να στηρίξει μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ραχόι. Οι Unidos Podemos, πάλι, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν ή να δώσουν ανοχή σε κυβέρνηση του ΡΡ.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα