Ν. Βούτσης: Η καταστροφολογία και η στρατηγική για παρένθεση της Αριστεράς, έπεσαν στο κενό

voutsis3-520x290Συνέντευξη του προέδρου της Βουλής στα ΝΕΑ και την Αγγελική Καραγεώργου

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Τελικά η αναθεώρηση του υπηρεσιακού/ειδικού Κανονισμού της Βουλής, συνοδεύεται από νέες προσλήψεις στο Κοινοβούλιο;

«Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια θα τεθεί προς ψήφιση το Β’ Τμήμα του Κανονισμού, για το οποίο έχει γίνει εξαιρετική δουλειά πάνω σε σημαντικά θέματα, που σχετίζονται με τη λειτουργικότητα, τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών της Βουλής. Επίσης, υλοποιούμε  το ζήτημα της ενσωμάτωσης των ειδικών κανονισμών, στο οποίο ιδιαίτερα είχα αναφερθεί την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου.

Έχει γίνει μία εξαιρετική δουλειά από όλους τους αρμόδιους για την εκπόνηση του Κανονισμού και κυρίως, για πρώτη φορά στη Βουλή, ετέθησαν έγκαιρα όλα τα ζητήματα για συζήτηση με τους εργαζόμενους και δόθηκαν επίσης έγκαιρα προς τα κόμματα.

Βήματα είχαν γίνει και στο παρελθόν, ιδιαίτερα μέσα στην κρίση. Ωστόσο το βήμα που επιχειρείται τώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί αφορά, πέραν των θεμάτων του προσωπικού και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό των κτιρίων και της περιουσίας της Βουλής, την ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας καθώς και την εξοικονόμηση πόρων, τον γενικότερο δηλαδή εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό των δομών του Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζω ότι πρόσφατα ψηφίστηκε και ένας σύγχρονος Κώδικας Δεοντολογίας των Βουλευτών. Στα νέα οργανογράμματα αποτυπώνονται τόσο η εμπειρία, όσο και οι ανάγκες, όπως επίσης και τα κενά σε οργανικές θέσεις».

Κάποιοι σας κατηγορούν ότι ενώ η κοινωνία στενάζει, εσείς αντί να βρείτε τρόπους να την ανακουφίσετε, αφήνετε τη Βουλή ανοιχτή – χωρίς θερινά τμήματα – για να ανοίξετε θεσμικά θέματα. Τι απαντάτε;

«Μόλις χθες ψηφίστηκε ο αναπτυξιακός νόμος, και έχουν πάρει σειρά νομοσχέδια που αφορούν τόσο στην αντιμετώπιση του «κοινωνικού ζητήματος», από την εφαρμογή αντικοινωνικών πολιτικών ήδη επί έξι χρόνια, όσο και στη θεσμική θωράκιση σε ζητήματα οικονομίας, σύλληψης της φοροδιαφυγής, αντιμετώπισης λαθρεμπορίων, χρήσης ηλεκτρονικού χρήματος, ουσιαστικής ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους στους τομείς της αλληλεγγύης, της παιδείας και της υγείας.

Η κοινωνία απαιτεί από εμάς η Βουλή να λειτουργήσει το καλοκαίρι, ώστε η πρόσφατη αξιολόγηση να οριοθετήσει την απαρχή θετικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων, τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στην κοινωνία. Εκ παραλλήλου με αυτές τις προτεραιότητες, θα ανοίξουν προφανώς και θεσμικές εκκρεμότητες όπως αυτή της συνταγματικής αναθεώρησης, που θα χρειαστεί μερικούς μήνες έτσι ώστε η επόμενη βουλή να είναι αναθεωρητική και προικισμένη με μία ουσιαστική διαδικασία και βεβαίως η έγκαιρη ψήφιση του εκλογικού νόμου».

Έχετε ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής και πρόσφατα έχετε υποστηρίξει την παραμονή του πλαφόν εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή και την απουσία μπόνους για το πρώτο. Κατά πόσο όλα αυτά δεν συνδέονται με το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει την πρώτη θέση;

«Η πάγια θέση της Αριστεράς ήταν η απλή αναλογική, που εξασφαλίζει την ουσιαστική ισοτιμία της ψήφου όλων των πολιτών. Πιστεύω πως θα πρόκειται για ιστορική ανακολουθία μία διαφορετική προσέγγιση σήμερα, που η Αριστερά έχει τον πολιτικό συσχετισμό να στηρίξει μία τέτοια επιλογή. Η πρόταση είναι ρεαλιστική, ακριβώς γιατί μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ήττας του παλαιού πολιτικού δικομματικού συστήματος έχουν διαμορφωθεί συνθήκες, τόσο για την πλουραλιστική αποτύπωση απόψεων μέσα στη Βουλή, όσο και για τη συγκρότηση κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας».

Τι απαντάτε στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της για «κυβερνητικές πρακτικές υποβάθμισης της Βουλής» και «μέρες καλπάζουσας αυταρχικότητας»; Πως αισθάνεστε ως Πρόεδρος της Βουλής που, επί των ημερών σας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τακτικές με κατεπείγοντα στο νομοθετικό έργο και η προσέλευση των υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο εξακολουθεί να είναι πολύ μικρή;

«Το περί «καλπάζουσας αυταρχικότητας» είναι προφανές ότι δεν αναφέρεται στη σημερινή εποχή, καθώς μάλιστα όλοι ζήσαμε, μέσα στην ίδια χώρα και την ίδια κοινωνία, την εξαετία της κρίσης, που οδήγησε την κοινωνία σε απόγνωση και την Αριστερά στην κυβέρνηση ως επιλογή ελπίδας για την υπέρβαση της κρίσης. Ως προς τις αιτιάσεις που αφορούν σε προβλήματα του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της νομοθέτησης, κάνουμε κάθε προσπάθεια, με τη βοήθεια ή και την ανοχή των πολιτικών εκπροσώπων στην Διάσκεψη Προέδρων να τα αντιμετωπίζουμε.  Για τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, θα επιχειρήσουμε την αξιοποίηση της εμπειρίας των καθορισμένων ημερών για τα Υπουργεία.

Για τις τροπολογίες, θεωρούμε ότι μπορούν να συντίθενται σε αυτόνομα νομοσχέδια των Υπουργείων ή και σε μίνι – πολυνομοσχέδια. Δε βρίσκω κανέναν λόγο για να υπάρχουν υπερβολές και καταγγελτική λογική, αλλά ο καθένας παίρνει την ευθύνη του στο πλαίσιο του πολιτικού ρόλου, που μας έχει αναθέσει ο λαός. Σημειώνω ότι η κανονικότητα στη νομοθέτηση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων και διατάξεων, που κάθε φορά συμπεριλαμβάνονται στις συμφωνίες με τους δανειστές και υλοποιούνται στις αξιολογήσεις δε μπορεί να αποκατασταθεί και να θεραπευτεί, αν δεν υπάρξει το τέλος και η υπέρβαση αυτής καθαυτής της μνημονιακής διαδικασίας και τους καθεστώτος των επιτηρήσεων.

Το ίδιο ισχύει και για συνταγματικές ενστάσεις που εγείρονται από την εκάστοτε αντιπολίτευση ή εξ αντικειμένου υπάρχουν, όπως επίσης και για την προσφυγή σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, μόνο τρεις έγιναν στο οκτάμηνο αυτής της περιόδου μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και που βεβαίως δεν αποτελούν, πέραν της επίκλησης αναγκαιότητας, σωστή νομοθέτηση. Βρισκόμαστε ήδη στο 60% της διεκπεραίωσης του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και πρέπει να πάμε τουλάχιστον στο 75%.

Την ίδια ώρα, βεβαίως, που ασκείται μία έντονη κριτική για αυτά τα ζητήματα, ακόμα και με εύλογες αιτιάσεις, όπως αναγνώρισα παραπάνω, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα σε όλα τα επίπεδα και με ιδιαίτερες πρωτοβουλίες για Προ Ημερησίας Συζήτηση με τους άλλους αρχηγούς, είναι ποσοτικά πολλαπλάσια από την προηγούμενη περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Αυτή η λειτουργία εξισορροπεί σε ένα βαθμό άλλες αδυναμίες, και είναι κρίμα ότι αποσιωπάται από την αξιωματική αντιπολίτευση».

Ο πρωτοεκλεγείς το 2012 βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, θα ήταν ικανοποιημένος βλέποντας σήμερα αυτές τις πρακτικές;

«Με συγχωρείτε, αλλά όχι μόνο τις είχα δει και σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό από το Μάιο του 2012 και ύστερα, αλλά είχα βιώσει και τη συστηματική απουσία του τότε Πρωθυπουργού όπως και όλα τα άλλα αρνητικά φαινόμενα, που εμείς κληρονομήσαμε. Όμως αυτή η πραγματικότητα δεν αποτελεί άλλοθι για να συνεχίζονται χωρίς να καταβάλλουμε από την πλευρά μας συστηματική προσπάθεια για τη θεραπεία τους».

Η Κυβέρνηση υπόσχεται ανάπτυξη αλλά οι πολίτες εισπράττουν φόρους και περικοπές, δηλαδή μέτρα που έχουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Υπάρχει φως στο τούνελ της λιτότητας;

«Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, έστω και με καθυστέρηση, το πρώτο μεγάλο τμήμα του οδικού χάρτη, που προέβλεπαν οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, τόσο για την εφαρμογή της επώδυνης συμφωνίας του καλοκαιριού με τους δανειστές, όσο και με την εφαρμογή πολιτικών, που δίνουν το θετικό κοινωνικό πρόσημο ενός παράλληλου προγράμματος. Το κυριότερο, έχει υπάρξει πλεόνασμα για το 2015, έχει τεθεί προς επίλυση το ζήτημα της απομείωσης του χρέους και υπάρχει η υποχρέωση για να ανοίξουν οι χρηματοδοτικές πηγές προς τη χώρα ώστε να δημιουργηθεί άμεσα και ένα νέο θετικό επενδυτικό περιβάλλον με αισιοδοξία και για θέσεις εργασίας.

Η καταστροφολογία, η στρατηγική της για δεύτερη φορά επιχειρηθείσας παρένθεσης για την Κυβέρνηση της Αριστεράς, έπεσαν στο κενό. Μπορεί να υπάρχει λοιπόν μία νέα ελπίδα για την «δίκαιη ανάπτυξη», μέσα και από την προϊούσα αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη, διαδικασία στην οποία είμασταν και είμαστε παρόντες.

Μεγάλο κοινωνικό κεφάλαιο για τη χώρα και μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τις προοδευτικές δυνάμεις αποτελεί το εκπληκτικό υπόδειγμα του λαού μας για αλληλεγγύη, ανοχή και φιλοξενία στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού».

Θα υπάρξουν εντός του καλοκαιριού νέες προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου;

«Το ζήτημα είναι να αντιληφθεί η Ευρώπη ότι στο αμέσως προσεχές μέλλον, μαζί με τις πρωτοβουλίες για ειρήνευση, σταθερότητα και ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, θα πρέπει να εφαρμοστεί μία στρατηγική υποδοχής, φιλοξενίας και ενσωμάτωσης, αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, κατά το μερίδιο της ευθύνης, της οικονομικής δυνατότητας και της αντοχής κάθε Ευρωπαϊκής κοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φύγουμε από τις αντιλήψεις για κλειστά εσωτερικά σύνορα και από τις αντιλήψεις που χρόνια τώρα καλλιεργούνται για μία Ευρώπη-φρούριο της ευμάρειας.  Πρέπει δηλαδή, να ηττηθούν οι νέες ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που αρδεύουν οι ακροδεξιές δυνάμεις σε πολλές χώρες».

Από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής σάς είδαμε να παίρνετε και πρωτοβουλίες εκτός κοινοβουλευτικής ατζέντας. Μία από αυτές ήταν η συνάντηση με τη μητέρα του Παύλου Φύσσα. Τι ακόμα θα πρέπει να περιμένουμε;

«Έχουμε πάρει πολλές πρωτοβουλίες, που συνηγορούν και ενθαρρύνουν δράσεις της Βουλής, μέσα από μία ανοικτή αντίληψη προς την κοινωνία και μεγάλα ζητήματα που ανακύπτουν ακόμα και διεθνώς, όπως η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για την ΤΤΙΡ και την ΣΕΤΑ, ή τη στήριξη των δομών για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και την ανάδειξη του θέματος του Ολοκαυτώματος. Επίσης πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στήριξης σε πολιτιστικές δομές και κοινωνικά δρώμενα, ιδιαίτερα όταν αφορούν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η αποτελμάτωση που είχε υπάρξει στην διαδικασία της δίκης της Χρυσής Αυγής αποτελεί στίγμα για τη Δημοκρατία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η ελάχιστη πολιτική και ηθική υποχρέωσή μας ήταν να ανταποκριθούμε στην κραυγή αγωνίας της μητέρας του».

Είναι το ίδιο η συμπεριφορά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία προκαλούν επεισόδια και χρησιμοποιούν χυδαίες εκφράσεις κατά συναδέλφων τους, με τα παιχνίδια φθηνού εντυπωσιασμού που παίζουν βουλευτές άλλων κομμάτων – και του ΣΥΡΙΖΑ – με μοναδικό στόχο την προβολή τους στα ΜΜΕ;

«Προφανώς και δεν είναι το ίδιο, γι’ αυτό άλλωστε και το Προεδρείο της Βουλής, ανεξάρτητα του ποιος είναι στην Έδρα, στην Ολομέλεια ή στις Επιτροπές, είναι ιδιαίτερα αυστηρός προς της πλευρά βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Ως προς άλλες συμπεριφορές, στις οποίες αναφέρεστε, πρέπει να αντιληφθούν όλοι οι βουλευτές, γυναίκες και άντρες, ότι η Βουλή δε μπορεί να εκφυλίζεται σε τηλεοπτικό πάνελ και ότι οι κοινοβουλευτικές αγορεύσεις δε μπορεί να είναι ένα άθροισμα από ατάκες και λεκτικές ανακρίβειες προς εντυπωσιασμό».

Είπατε πρόσφατα ότι «από επιλογή δεν είμαστε τόσο αυστηροί, όσο πρέπει» με αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές. Υποστηρίξατε μάλιστα ότι πρόθεσή σας είναι να μην μεταδοθούν διεθνώς απαξιωτικές εικόνες από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Κάτι τέτοιο όμως, δεν είναι σε βάρος του κοινοβουλευτισμού, δεδομένου ότι αποτελούν σχεδόν εβδομαδιαίο φαινόμενο τέτοιες συμπεριφορές;

«Σε όλες τις παρεκτροπές και τις ακραίες υβριστικές συμπεριφορές υπήρξε η αντιμετώπιση, με ψύχραιμο βέβαια τρόπο, κατά τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό. Δεν θα παίξουμε όμως το παιχνίδι κάποιων κύκλων, που ίσως επιδιώκουν να υπάρξουν σκηνές βίας. Ο νοών νοείτο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα