Γ.Χουλιαράκης:«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο απεγκλωβισμός από την επιτροπεία των θεσμών»

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης,τόνισε ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει ο απεγκλωβισμός από την επιτροπεία των θεσμών το συντομότερο δυνατόν, η κατάκτηση βαθμών ελευθερίας στην οικονομική πολιτική κι εντέλει η εθνική κυριαρχία».

Ο Γ. Χουλιαράκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την «αποκατάσταση της σταθερότητας με τρόπο κοινωνικά δίκαιο». Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με βάση το νομοσχέδιο η μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώνουν πολύ λιγότερο φόρο από ότι σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο, «σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα», ενώ συνολικά η μεσαία τάξη που επιβαρύνθηκε τα προηγούμενα χρόνια θα πληρώνει ελάχιστα ή λιγότερο από ότι πληρώνει σήμερα.

Δεν θα ήμουν περήφανος για το «αναιμικό» 0,75% που κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση

Απαντώντας στην συνεχιζόμενη κριτική της αντιπολίτευσης ότι η οικονομική κατάσταση θα ήταν καλύτερη αν αυτή είχε παραμείνει στην διακυβέρνηση, ο Γ. Χουλιαράκης παρατήρησε ότι ο ίδιος δεν θα ήταν υπερήφανος για το «αναιμικό» 0,75% της οικονομικής μεγέθυνσης του 2014, όταν ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 2% είναι απαραίτητο για να βγει η χώρα από την κρίση. Παράλληλα, επισήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε 0,2% πλεόνασμα, ενώ η σημερινή κυβέρνηση 0,7% παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.

Σχετικά με τους στόχους για το 2015 που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι ακόμα κι αν έπιανε τον στόχο της για 0,7% πλεόνασμα θα έπρεπε να πάρει 4 δισ. ευρώ μέτρα μόνο για το 2015, την στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση παίρνει μέτρα 5,4 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία.

Για να μειώσει φόρους η Ν.Δ. θα αποδομήσει περισσότερο το κοινωνικό κράτος;

Όσον αφορά την εξαγγελία της Ν.Δ. ότι σε περίπτωση εκ νέου κατάκτησης της διακυβέρνησης θα μειώσει φόρους, ο Γ. Χουλιαράκης έθεσε το ερώτημα αν, προκειμένου να το πετύχει αυτό, η Ν.Δ. θα παράγει ελλείμματα ή θα αποδομήσει περισσότερο το κοινωνικό κράτος. «Η Ν.Δ. δεν έχει απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και πρέπει να απαντήσει» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζοντας ότι τα οφέλη της οικονομικής κατάστασης η Ν.Δ. θα τα κάνει φοροαπαλλαγές, ενώ η σημερινή κυβέρνηση σκοπεύει να τα επενδύσει στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα