Τσαβούσογλου:Το ΙΚ πρέπει να απωθηθεί από τη βόρεια Συρία

tsavousoglou-735x400

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα Τετάρτη, ότι οι μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πρέπει αμέσως να απωθηθούν από περιοχή της Συρίας που είναι κοντά στα τουρκικά σύνορα και διευκρίνισε ότι εργάζεται για να επιτευχθεί αυτό.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εξέφρασε απογοήτευση για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του ΙΚ στη Συρία και στο Ιράκ παρά τις σχεδόν διετείς προσπάθειες του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού στον οποίο μετέχουν 65 χώρες.

«Το Ντάες πρέπει να εξαφανιστεί από την περιοχή. Αυτή είναι η πιο μόνιμη λύση», είπε ο Τσαβούσογλου, χρησιμοποιώντας την αραβική ονομασία του ΙΚ.
«Πρέπει να απομακρυνθεί από την περιοχή Μανμπίτζ και να φύγει μακριά προς τον νότο«, είπε αναφερόμενος σε πόλη της βόρειας Συρίας που χρησιμοποιείται ως οδός εφοδιασμού από την εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση.

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία επί μήνες συζητούν ένα στρατιωτικό σχέδιο για την εκδίωξη του ΙΚ από την περιοχή των συνόρων, ωστόσο οι ενδείξεις προόδου είναι ελάχιστες ως προς αυτό.

Η σκληροπυρηνική οργάνωση θέτει όλο και περισσότερο την Τουρκία στο στόχαστρό της, αυξάνοντας τις επιθέσεις με ρουκέτες στη συνοριακή πόλη Κιλίς, όπου 19 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, έχουν σκοτωθεί φέτος.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι αμερικανικό σύστημα εκτόξευσης πυραύλων θα εγκατασταθεί στην Τουρκία τον Μάιο και ζήτησε ισχυρότερη αεροπορική υποστήριξη για τους μετριοπαθείς αντάρτες που πολεμούν την τζιχαντιστική οργάνωση.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε δηλώσει στα τέλη Απριλίου ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ουάσινγκτον, θα αναπτυχθεί το σύστημα HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) κοντά στα τουρκικά σύνορα. Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι το θέμα τελεί υπό συζήτηση.

Σήμερα, δύο ρουκέτες από περιοχή που ελέγχει το ΙΚ στο συριακό έδαφος ερρίφθησαν στο Κιλίς και έπεσαν σε κενό χώρο κοντά στο κέντρο της πόλης. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα