Πυρετώδεις προετοιμασίες εν όψει της 9ης Μαίου

dirty-powerΜετά τη σύντομη πασχαλινή αργία,το κυβερνητικό επιτελείο πιάνει πάλι δουλειά.Η αξιολόγηση ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαίου και οι θετικές ή αρνητικές παράμετροι των συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου που εξελίσσεται διεθνώς για το ελληνικό ζήτημα,ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει την Μ.Πέμπτη ότι είναι αισιόδοξος για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε σημειώσει ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται».

Ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει εμφατικά ότι τη στιγμή αυτή, η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά».
Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος είχε εκφράσει κατ’ιδίαν στο indicator.gr το Μ.Σάββατο τη βεβαιότητα του ότι  “ο κάβος θα ξεπεραστεί” αν και μετά από όσα διαχρονικά έχουν συμβεί με τους δανειστές θα πρέπει πάντα να υπάρχει μία επιφυλακτικότητα μέχρι την τελευταία στιγμή.
Επιστρέφοντας στο προσκήνιο, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει με συγκεκριμένες κινήσεις να δυναμώσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων απέναντι στις επιδιώξεις του ΔΝΤ για νομοθέτηση προκαταβολικά συγκεκριμένων μέτρων.
Σε μία θετική εξέλιξη,ο P. Moscovici ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε πρόσφατα ότι η ελληνική αξιολόγηση έχει κλείσει κατά 99% αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαδικασία που έχει απομείνει είναι τυπική.
Πέρα από τέτοιες ευνοικές στάσεις και δηλώσεις,υπενθυμίζεται και η ισχυρή υποστήριξη από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση.
Σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Euractiv, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα τόνισε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Γερμανοί θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται, όμως οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να τους εμποδίσουν».
“Η παρούσα κατάσταση είναι η επανάληψη μιας ταινίας που παρακολουθήσαμε πριν από έναν χρόνο, με τους ίδιους ηθοποιούς. Από τη μία πλευρά το ΔΝΤ, από την άλλη οι Γερμανοί καρχαρίες, του είδους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαστρεβλωμένα μέσα για να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και απέναντι στην προσφυγική κρίση”, είπε ο Πιτέλα όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο και τη στρατηγική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις “συστηματικές επιθέσεις” του στην ελληνική κυβέρνηση.
Στον αντίποδα αυτών των εκτιμήσεων κύκλοι εντός και εκτός συνόρων επιμένουν σήμερα ότι στις 9 Μάιου στο έκτακτο Eurogroup δεν θα υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση.Βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει συμφωνία έως τις 24 Μαΐου στο τακτικό Eurogroup με βασικό σενάριο να κλειδώνει η ελληνική αξιολόγηση εκείνη τη χρονική στιγμή χωρίς να γίνεται σαφές τι σχεδιάζεται για το θέμα του χρέους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα