“Φωτιά” ο δρόμος προς το Eurogroup

Europe«Κλείδωσε»  9 Μαΐου το Eurogroup για την Ελλάδα ημέρα Δευτέρα και ώρα 15.00

Επιβεβαιώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία Ντάισελμπλουμ-Τσακαλώτου.

Σύμφωνα με πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τη Μ. Πέμπτη τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία, καθώς εκτιμούν πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ανεξάρτητα από τη στάση που τηρούν, επιθυμούν να αποφευχθεί το αδιέξοδο.

Το βάρος του οικονομικού επιτελείου έχει πέσει στο θέμα του μηχανισμού των προληπτικών μέτρων, η εκκρεμότητα του οποίου «φρενάρει» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Λιου:Ευελιξία προκειμένου να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις

jack-lew

O αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου,σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαντην Μ.Πέμπτη με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι ευέλικτες, προκειμένου να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις για την οικονομική μεταρρύθμιση της Ελλάδας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρεται πως οι δυο πλευρές συμφώνησαν στη «σημασία» η Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να «συνεργαστούν εποικοδομητικά» για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Παράλληλα, ο κ. Λιου τόνισε «τη σημασία η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της να φέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο δρόμο, μέσω σημαντικής ελάφρυνσης χρέους».

Νωρίτερα και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ,μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και την προειδοποίηση ότι αν δεν συγκληθεί το Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, παρατηρήθηκε μεγάλη κινητικότητα από Ευρωπαίους αξιωματούχους , σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Άμστερνταμ και Βερολίνο.

Συγκεκριμένα,μετά το τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τουσκ προχώρησε σε μαραθώνιο επικοινωνιών, με τη Γερμανία να αντιδρά αρνητικά σε ενδεχόμενη Σύνοδο. Η Γαλλία, ωστόσο, δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση Τσίπρα αν δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη με συνεδρίαση του Eurogroup.

Η στάση της Γαλλίας σήμανε συναγερμό. Άμεσα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Αντικείμενο της συνάντησής τους δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Σε συνέχεια της επαφής του με το Γάλλο ομόλογό του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με πολλούς ομολόγους του, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει επί της ουσίας ένας γύρος διαπραγματεύσεων που αφορά και στο θέμα του χρέους.

Επιπλέον, οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ, περί αντισυνταγματικότητας της αξίωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέο προληπτικό πακέτο μέτρων, επιταχύνουν τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε τις θέσεις του στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη χθεσινοβραδινή μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Δεδομένου ότι η συζήτηση για το χρέος απαιτεί περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και διαβουλεύσεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σύγκληση Eurogroup τη Δευτέρα 9/5 ή την Τρίτη 10/5 προκειμένου προηγουμένως να υπάρξουν διαβουλεύσεις. Δεν αποκλείεται δε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν το Eurogroup.

Παρόλα αυτά, το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, που έτυχε παρασκηνιακής υποστήριξης από την Γαλλία, παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το Eurogroup στις 9 ή 10 Μαΐου δεν καταλήξει, οπότε και θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου.

belgio-komision-arxeio-31449849201Κομισιόν: Τα μέτρα που έχει λάβει ως σήμερα η Ελλάδα επαρκούν για την επίτευξη των στόχων ως το 2018 

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι κατά την άποψη των Βρυξελλών τα μέτρα που έχει λάβει ως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προγράμματος ως το 2018. Άφησε δε να εννοηθεί ότι αν το ΔΝΤ θεωρεί πως ενδεχομένως δεν θα επιτευχθούν, εναπόκειται στα κράτη της ευρωζώνης να διαβουλευτούν επί του θέματος.

Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι οι διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες παρά την αποχώρηση των επικεφαλής των ευρωπαϊκών υπηρεσιών από την Αθηνά.

Παράγοντας της ευρωζώνης άφησε, εξάλλου, σήμερα να εννοηθεί ότι επί της ουσίας οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών έχουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ολοκληρωθεί και ότι το ζήτημα των ενδεχομένων εφεδρικών μέτρων θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών, σε συνδυασμό με το ζήτημα των ρυθμίσεων για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

newego_LARGE_t_901_106587877Ντάισελμπλουμ: Δεν μπορούν να εγκριθούν εκ των προτέρων μέτρα

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στη «La Stampa» ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως «στην Ελλάδα δεν γίνεται να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».

«Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δείχνει δύσκολο. Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα και ο κόσμος εκνευρίζεται εύκολα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup στην ιταλική εφημερίδα.

Μάλιστα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε ότι «υπάρχει μια συμφωνία στον ορίζοντα, με συγκεκριμένους στόχους. Είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα