Λιού: Συμφέρον για όλους να κλείσει η αξιολόγηση

newego_LARGE_t_1101_54463596Ηχηρή παρέμβαση στο ελληνικό ζήτημα έκανε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις υπογράμμισε ότι «δεν θα ήταν καλή εξέλιξη» να επαναληφθεί μια κρίση αντίστοιχη με εκείνη του 2015, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι «μια τέτοια εξέλιξη θα αποσταθεροποιούσε την Ελλάδα , την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία».

Παράλληλα κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και όλες τις πλευρές «να βρουν μια μέση λύση» και να πάρουν τις δύσκολες εκείνες αποφάσεις που είναι απαραίτητες.

Συγκεκριμένα ο Τζακ Λιού απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε:

«Είμαστε ξεκάθαροι με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατόν. Δεν θα ήταν καλή εξέλιξη το να επαναληφθεί μια κρίση σαν αυτήν που έχουμε δει στο παρελθόν.

Κανένας από τους διαπραγματευόμενους δεν πρέπει να εγκαταλείψει το τραπέζι των συζητήσεων αλλά όλοι να πάρουν τις σωστές και δύσκολες αποφάσεις έτσι ώστε να υπάρξει λύση».

Έχει γίνει πρόοδος και νομίζω ότι αξίζει να σημειώσουμε ότι από πέρυσι η Ελλάδα έχει περάσει πολλούς εφαρμοστικούς νόμους, αλλά υπάρχει ακόμα κενό και αυτό πρέπει να διορθωθεί.

Μέρος της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου είναι ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που της έχουν ζητηθεί, τότε το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους θα συζητηθεί.

Ελπίζω ότι όλες οι πλευρές θα δείξουν αποφασιστικότητα έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα γρήγορα, διότι πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον όλων να μην υπάρξει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ανάμεσα στις πλευρές εκείνες που διαπραγματεύονται, παρ’ όλα αυτά είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με όλες τις πλευρές για πολύ καιρό τώρα.

Έχουμε παροτρύνει όλες τις πλευρές να βρουν μια μέση λύση και να πάρουν τις δύσκολες εκείνες αποφάσεις που είναι απαραίτητες. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις, το έχει κάνει αλλά χρειάζεται και άλλο και οι θεσμοί πρέπει να προσεγγίσουν την συζήτηση με την Ελλάδα με θέληση να επιλυθούν οι διαφορές και να προχωρήσουν μπροστά.

Μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι όλες οι πλευρές θέλουν την επίλυση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκονται στο ίδιο σημείο.

Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε μέρος του διαλόγου παρ’ όλο που δεν είναι αμερικανική διαπραγμάτευση και οι ΗΠΑ δεν διαδραματίζουν κάποιον ρόλο στην όλη διαπραγμάτευση.

Ελπίζω να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στο να διευκρινιστούν κάποια πράγματα επάνω σε βασικά ζητήματα και να βοηθήσουμε στην καλύτερη συνεννόηση μεταξύ όλων των πλευρών.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο του Προέδρου Ομπάμα,ο κ. Λιού, απάντησε: “Ο Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει την θέση του και το ποσό σημαντικό είναι το Ελληνικό ζήτημα να λυθεί με τον σωστό τρόπο το συντομότερο δυνατό”.

Χθες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είχε ημίωρη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του, Ευκλείδη Τσακαλώτο στην έδρα του ΔΝΤ.

Σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι δύο άνδρες “συζήτησαν τη σημασία η Ελλάδα, το ΔΝΤ και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα σε εύθετο χρόνο”.

Ο Τζακ Λιού κάλεσε επίσης την Ελλάδα “να επιταχύνει την πρόοδο για την επίτευξη συμφωνίας και την εφαρμογή ισχυρών μεταρρυθμίσεων, και υπογράμμισε τη σημασία της Ευρώπης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ώστε να θέσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία μέσα από την ελάφρυνση του χρέους”.

Πηγή: real.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα